Közélet

Megnyitott a román-magyar határátkelők többsége


- Hirdetés -

Megnyitott a román-magyar határátkelők többsége. Ma reggel hat órakor valamennyi, a veszélyhelyzetet megelőzően működtetett átkelő megnyílt a román-magyar határon, közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a csütörtöki online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert rendőr alezredes azt mondta: a Nyugat-Európába tartó és az onnan érkező tranzitforgalom Csanádpalotánál, Nagylaknál és Ártándnál lépheti át a határt. A csanádpalotai átkelőt az autóbusszal, a nagylaki átkelőt a személygépkocsival utazók használhatják, az ártándi átkelőt valamennyi járműtípussal igénybe vehetik.


- Hirdetés -

Fotó: pestisracok.hu

A kormány folyamatosan egyeztet a szomszédos országokkal a további átkelők megnyitásáról és a korlátozások megszüntetéséről – közölte az alezredes, példaként említve, hogy néhány napon belül a magyar-osztrák határt a két ország állampolgárai átléphetik, ha négy napnál nem régebbi okirattal igazolják, hogy nem fertőzöttek koronavírussal.

Hétfőtől folytatódik a védőoltások beadása a hetedik osztályos tanulóknak – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília közölte: a tavaszi kampányoltások közül a kötelező, Hepatitis B vírus elleni vakcinából az őszi első adagot 98 ezer tanuló kapta meg, a másodikat azonban márciusban csak 20 ezer diáknak tudták beadni a járványügyi helyzet miatt. Az oltásból kimaradt diákoknak május 25. és június 12. között pótolják az oltást.

Ugyanebben az időszakban kapja meg a HPV (humán papillomavírus) elleni védőoltás áprilisban elmaradt második részletét az a mintegy 41 ezer 7. osztályos lány, akinek a szülei igényelték az oltást – tette hozzá.

Illusztráció

Kiemelte: az oltási kampány során is fokozottan ügyelnek a járványügyi szabályok betartására, a tanulók időpontra érkeznek majd.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy csökkenő tendenciát mutat az aktív fertőzöttek száma, szerdán is 43 új igazolt fertőzöttet regisztráltak. Ezért a járványügyi készültséget fenn kell tartani – hangsúlyozta.

Forrás: MTI


- Hirdetés -

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb