Szegedi Arcok

Dr. Szalma Ibolya: Csongrád megye listavezető az öngyilkosságok számában

Dr. Szalma Ibolya klinikai szakpszichológus elmondása szerint Csongrád és Békés megyében van a legtöbb öngyilkos és öngyilkosságot megkísérlő az országban. A szakértő elmondta, az ok általában mindig, minden esetben rendkívül összetett. A világjárvány és annak minden velejárója pedig sajnos csak még inkább rontott a helyzeten. Magyarország a korábban közölt statisztikák alapján listavezető az öngyilkosságot megkísérlők és elkövetők számában. Ám van megoldás!

A Szeged365.hu Szalma Ibolya szegedi klinikai szakpszichológust a ma reggeli eset apropója kapcsán kérdezte, egy férfi hajnali 5 óra környékén felmászott a Belvárosi híd fémszerkezetére, ám a szegedi tűzoltók sikeresen lehozták onnan.

A szakpszichológus szerint az új koronavírus járvány és annak minden velejárója és nehézsége nem csak anyagilag, hanem szellemileg és lelkileg is megkárosította az embereket. Elmondása szerint a munkanélküliség, a családon belüli bizonytalanság, a szorongás, a hangulatingadozás és a depresszió mind-mind befolyásoló tényező lehet.

Fotó: Szabó Dávid

Dr. Szalma Ibolya úgy fogalmazott: a fiatalok körében az öngyilkosság megkísérlése, a közép és idősebb korúaknál pedig a befejezett öngyilkosság a jellemzőbb. A legveszélyeztetettebbek a 40-es 50-es éveikben járók.

„Minden öngyilkosságot megkísérlő illetve öngyilkos a cselekvés végrehajtása előtt segítségért kiállt, ezt viszont nagyon nehezen veszik észre az emberek, annak ellenére, hogy ez mindig igen egyértelmű. A „Meg akarok halni.” és/vagy a „Nem szeretem az életem.” mondatok azok, amelyeket általában soha senki nem vesz komolyan, pedig ezek azok a legegyértelműbb segélykiáltások, amelyet a család, a barátok, az adott személlyel közvetlen kapcsolatot ápolók észre kellene, hogy vegyenek.”

Rendkívül fontos: ha úgy érzed, lelki segítségre szorulsz, vagy van olyan ismerősöd, aki veszélyben van, azonnal kérj segítséget! Hidd el, mindig van megoldás, mindig van, aki meghallgat:

Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége
+36-1-116-123
Kék Vonal gyermekkrízis alapítvány
+36-1-116-111
Csak vezetékes vonalról hívható:
DélUtán középkorú és idős emberek lelkisegély szolgálata
+36-80-200 866
Akik interneten segítenek:
www.sos505.hu és www.chat.kek-vonal.hu
E-mail címek, ahová írásban fordulhatsz:
[email protected]
[email protected]

A reggeli esetről az alábbiakban írtunk:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb