Kikapcs

Akik nélkül nincs Szegeden borfeszt: Szegedi Géza bácsi, Opi kovács és a csontváz-bringás arc

Ha voltál már legalább egyszer a Szegedi Borfesztiválon, garantáltan tudod, ki az a Szegedi Géza, hogy Opi Kovácsról, a Vivat Bacchus-ról, a skeleton bringásról és az ezüst színű pantomimes fickóról ne is beszéljünk… Érkeznek a borfeszt ikonikus arcai, akik nélkül nincs Szeged Napja Ünnepségsorozat Szegeden, akiket már réges-rég tiszteletbeli szegediekké fogadtunk!

SZEGEDI GÉZA BÁCSI

“Géza bá” nélkül tényleg nincs borfeszt. Amióta az eszünket tudjuk, ott van a rendezvénysorozat első percétől az utolsóig és húzza a nótánkat (ha kérjük, ha nem). A Baranya megyei Kisvaszarról származó, jelenleg a Dombóvár melletti kisfaluban, Attalán élő harmonikás garantáltan belopta magát a szegediek szívébe, az autentikus muzsikája mellett szeretni való a stílusa, közvetlensége, pozitív életszemlélete pedig példa értékű. Jó egészséget Géza bácsi, jövőre (végre) találkozunk!

OPI KOVÁCS, AVAGY OPPENAUER PÉTER

Opit, a kovácsot nem lehet nem észre venni. Mesterségét tekintve díszkovács, testalkatát tekintve pedig Dolph Lundgren, Hulk Hogan és Dwayne “The Rock” Johnson elegye, meglocsolva egy bográcsnyi marahapöcivel, nomeg egy vödör kreatin monohidráttal. Ha ekkorák voltak a honfoglaló őseink, már mindent értünk: a Kárpát medencében élő akkori népek helyében mi is fejvesztve menekültünk volna előlük. Oppenauer Péter a nagyapjától tanulta a mesterséget, a harmadik generációs kovács természetes előforduló helye a Szegedi Hídivásár (lenne), most hétvégén (ha lenne hídivásár) garantáltan észre vennéd a tömegben:

KÉT ARC, AKIKTŐL FÉLÜNK, DE IMÁDJUK A FEJÜKET

Csakis a Szegedi Hídivásáron (amely most hétvégén lenne, egy koronavírus-mentes párhuzamos dimenzióban) fordul elő a következő két karakter. Ijesztőek, félünk tőlünk, mint a tűztől de imádjuk őket:

  • a metál-színű pantomimes fickó, aki úgy néz ki, mint a T-1000 – es, folyékony fém halálosztó a Terminátor 2-ből
  • a skeleton bringás, aki a Széchenyi tér és a Kárász utca sarkán tekeri végig a Szeged Napja Ünnepségsorozat fináléját

VIVAT BACCHUS BOREGYÜTTES

Vivat Bacchus, avagy a borba áztatott acapella együttes, akik egyetlen évben sem hiányozhatnak a Széchenyi térről! A srácoka kulturált borfogyasztás és a mulatozás igéjét saját szerzeményû bordalokba öntve lépett be a köztudatba. A 2001-ben alakult együttes az évek során bejárta Európát és a világot, hozzájárulva ezzel a magyar bor jó hírének, nemzetközi elismertségének tovább erõsödéséhez.

A MAGYARORSZÁGI BORRENDEK

Minden évben a Magyarországi Borrendek grandiózus felvonulásával rajtol(t) a Szegedi Borfesztivál – Szeged Napja Ünnepségsorozat, az idén sajna másképp volt. Íme a tavalyi fotó a 130-140 fős különítményről, a színpadról fotózva, a megnyitó előtt (a fotó készítésének pillanatában tavaly pont a színpadon álltam műsorvezetőként, durván libabőrös volt – a cikk írója):

Neked ki hiányzik? Ki a kedvenc Borfeszt-arcod? Küldd el nekünk az [email protected] vagy Facebook kommentben!

A fotók forrása: Szegedi Borfesztivál, Facebook

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb