Szegedi Arcok

Szeged Napja 2020: Szabados Ági félig szegedinek érzi magát (hanggal)

Szabados Ági az RTL Klub Híradójának műsorvezetője Szegeden tanult a Kommunikáció és Médiatudományi szakon. Középiskolásként végig az a cél lebegett a szeme előtt, hogy Szegeden folytatja tanulmányait, nem is adta be a jelentkezését Budapestre. Ági, bár születését tekintve nem szegedi, mégis azt vallja, Szeged adta neki a legtöbbet, félig szegedinek érzi magát.

Szeged Napja 2020, a Szeged365 csapatával! Imádott városunk 1719. május 21-én kapta vissza szabad királyi városi címerét, tehát az idén 301. alkalommal ünnepeljük meg a Napfény Városát! Az idei alkalom a koronavírus árnyékában más, mint az eddigiek: elmarad a 10 napos ünnepségsorozat és vele együtt a XXVI. Szegedi Borfesztivál is. Elmarad, fizikailag. Lélekben viszont újra a Széchenyi térre repítjük a Szeged365.hu olvasóit, május 15-24. között, 10 napon át ismert szegediekkel és a rendezvény kedvenc borászaival elevenítjük fel a legromantikusabb vagy éppen legőrültebb borfeszt-élményeiket, nomeg startol a Csakazértis Borfeszt játékunk, rengeteg mennyei nedűvel! Isten éltessen Szeged!

SzÁ: 15 éves koromig Kiskunhalason éltem, utána költöztem Szegedre és itt voltam öt évig. Sok pozitív élményem volt és az életemnek annyira fontos szakasza történt Szegeden, hogy sokan azt is hiszik, hogy szegedi vagyok, annyira nagy elánnal beszélek Szegedről. Azt vallom, hogy Szeged sokkal többet adott nekem mint a saját szülővárosom, Kiskunhalas. Sokszor szoktam mondani, hogy félig szegedinek tartom magam hogy ha ezzel nem sértem meg a szegedieket. Ezért is tölt el a nagy boldogsággal hogy visszajárhatok minden tavaszi félévben: van a Szegedi Tudományegyetemen egy kurzusom, híradózást tanítunk egy kollégámmal a hallgatóknak. Sajnos ebben a félévben csak egyszer vagy kétszer sikerült eljutnom  a járvány miatt. 

Nagyon erősen a fejembe vettem, hogy Szegedre szeretnék menni egyetemre, és én az a típus vagyok, akinek a célok, a szándék meg a tervek, azok a kislány koromban a szobámban egy nagy parafa táblára voltak felírva az íróasztalnál, hogy sose felejtsem el. Ki volt írva, hogy szegedi egyetem, az volt erős fókuszban, hogy én Szegeden szeretnék tanulni, és ez így is történt. Nem is jelöltem be Budapestet, mert ez volt a fő cél. A legnagyobb élmény ezzel kapcsolatosan az, hogy pontosan azt kaptam vagy még sokkal jobbat, mint amit vártam. Mindig elmondom, hogy szegedi Kommunikáció és Médiatudományi szak fantasztikus, iszonyúan jó gyakorlati tudást adott, nagy lehetőségeink voltak ott. Tulajdonképpen eldőlt, hogy az ember operatőr, vágó, műsorvezető, szerkesztő-riporter vagy mi szeretne lenni. Ezt kipróbálhattam, és szerintem erről kell, hogy szóljanak az egyetemi évek, szárnypróbálgatásokról, hogy rájöjjünk még kvázi tét nélkül, hogy miben lehetünk jók, tehetségesek. Én már az egyetem mellett elkezdtem dolgozni, Klucsik Edit mentoromnak köszönhetően, a Szeged TV-nél, a híradóban voltam riporter, majd műsorvezető. Tulajdonképpen már az egyetem alatt sikerült elhelyezkednem, és abban a szakmában dolgozni, amiben most már 12 éve tevékenykedem.

Sz365: Idén a Szeged Napja rendezvénysorozat elmarad. De ha meg van tartva, akkor te szoktál még járni?

SzÁ: Az utóbbi években nem volt lehetőségem elmenni, mert minden hétvégén híradót vezettem és általában ezek a rendezvények sokszor a hétvégi programok kapcsán a legizgalmasabbak. De előtte azért a borfesztiválon meg a Szeged Napján is azért volt, hogy részt vettem. Nagyon hiányzik és sajnálom, hogy idén ez elmarad, mert ez az egyik legjobb esemény az évben. Viszont ezzel kapcsolatos emlékem, hogy én annak idején a Szeged TV-s évek után a Szeged Café nevű online lapnál dolgoztam. Most már megszűnt, de egy jó pár évig azért működött, az alapítók között voltam és onnan mentem tulajdonképpen fel Budapestre dolgozni, már a televízióhoz. A Szeged Café pont Szeged Napján indult el. Jó kis apropója volt annak hogy szegedet ünnepeljük, jó emlékeim vannak ezekről az időkről is, meg arról, hogy Szeged Napja milyen izgalmas és milyen jó hogy mindenkivel együtt ünneplik ezt az alkalmat.

Hallgasd meg a Szabados Ágival készített beszélgetésünket:

Fotók: Szabados Ágnes Facebook oldala

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb