Gasztro

Lovagias hangulat Szegeden, a Szent István Étterem és Borozóban, az Öreg Hölgy tövében

Szeged szívében, a Szent István tér mellett, az Öreg Hölgy tövében, a Csongrádi sugárút 2/a. szám alatt található a Szent István Étterem és Borozó, amely kívül terasszal, belül pedig hangulatos székeivel, fali kárpitjaival kellemes, lovagias hangulatot idézve várja vendégeit. A 130 éves épületet 2006-ban újították fel. A Szent István étterem elsősorban polgári magyar ételekkel valamint borkülönlegességekkel várja a vendégeket. Ezekről is beszélgettünk Tóth Mihály ügyvezetővel.

Sz365: A vendéglátásban automatikusan adja magát az első kérdés, nem is nagyon lehet mással kezdeni: a Szent István Étterem és Borozónak láthatóan sikerült átvészelni a járvány nehézségeit.

TM: Ma sehol sem egyszerű vendéglátósnak lenni és ez alól Szeged sem kivétel. Sajnos rengeteg étterem bezárt a kialakult járványhelyzet miatt és a mi kis családias éttermünk is csak azért maradt talpon, mert a dolgozóink erejükön felül teljesítettek ebben a nehéz időszakban. Ezúton is szeretném nekik megköszönni a csodálatos munkájukat. Továbbá szeretném megköszönni a vendégeinknek is, hogy minket választottak az elmúlt hónapokban, annak ellenére, hogy a rendeléseket csak kiszállítással tudtuk teljesíteni. Nagyon fontos tehát, hogy mi ez idő alatt senkit sem bocsátottunk el, és talán érdekesen hangozhat, de ez is hozzájárulhatott a túléléshez.

Sz365: Milyen ételekkel várják a vendégeket az étteremben?

TM: Alapvetően nálunk magyaros ételkínálat fogadja az idelátogatókat és ezt azzal szeretnénk megkoronázni, hogy magyar prémium termékekkel bővítjük a termékpalettát. Ezek inkább polgári értelemben vett magyaros ételek, mint például vadragu leves, szarvashúsból, 2 személyes vegyes sültes tál, házi túrólepény fagylalttal. Fontos megemlíteni, hogy környékbeli termelőktől szerezzük be az alapanyagokat, ez fontos alapelvünk.

A  járványból úgy gondolom, hogy mindenki sokat tanult, de sajnos rengetegen vesztettek a válságon. Az a minimum, hogy most a magyar beszállítókat támogatjuk a vásárlásainkkal. Ezen felül a statisztikák szerint a magyar lakosság, amennyiben csökken a bevétele, akkor inkább kevesebb, de jobb minőségű ételt választ. Ezt a klasszikus magyar célközönséget szólítjuk meg azzal, hogy különleges hazai prémiumtermékeket forgalmazunk. Ennek az első mérföldköve a Szent András Sörfőzde kézműves söreinek bevezetése az itallapunkra, ami rendkívüli népszerűségnek örvend, kiváltképp a gyümölcsös söreik. Ezen kívül borkülönlegességekkel is várjuk a vendégeket. Ám rengeteg ötletünk van még, a struccsonkától a diós házi tehénsajtig. A magyar piac varázslatos ízeket tartogat az ínyencek számára és mi megpróbáljuk elhozni ezeket a szegedieknek. Meg kell itt említenem Varga Adrienn üzletvezetőnk rendkívül lelkes és hatékony munkáját.

Sz365: Úgy sejtem, hogy a járvány és nyomában a gazdasági válság a nyitvatartási időt is átírja, lényegileg bárhol. Mi a helyzet a Szent István Étterem és Borozóval?

TM: Egyelőre, a fokozatosság jegyében még csak 11-16 óráig tartunk nyitva, mert a biztonság mindennél fontosabb. Nálunk a „Vigyázzunk egymásra!”, nem csak szlogen. Persze reméljük, hogy hamarosan visszatérhetünk a rendes nyitvatartási időnkhöz.

Sz365: Úgy tudom, az étterem nem csak menüs ételeket szolgál fel ebédként, illetve nem csak családok, kisebb közösségek térhetnek be, hanem nagyobb rendezvények lebonyolítását is tudják vállalni.

TM: Ez így van. Az éttermünk kedvelt helyszíne a ballagásoknak, osztálytalálkozóknak, családi és céges rendezvényeknek egyaránt, illetve örömmel tapasztaljuk, hogy egyre több lakodalomra is lefoglalják termeinket. Ezek a rendezvények most, hogy eltöröltek sok féle korlátozást, egyre inkább kezdenek visszatérni, foglalják az időpontokat a naptárban. Például sok család úgy van vele, hogy a ballagás ugyan elmaradt a gyermeknek, de utólag megünnepelnék családi, baráti körben. Ezen felül az esküvőkkel kapcsolatban az ide betérő párok arról számolnak be, hogy ők pont ilyen hangulatos helyszínt keresnek, mert meghitten, családi körben szeretnék megünnepelni a szerelmüket. Sok ifjú házasulandó családtagjai külföldön élnek, így már a több száz fős lakodalmak kora leáldozott, nem is beszélve arról, hogy nem mindenki engedhet meg akkora kiadást, mint amekkorát egy ilyen rendezvény jelent.

Mi azonban örömmel látunk mindenkit ebben a csendes, 60 fő befogadására alkalmas étteremben, aminek hangulatos, a lovagi kultúrát idéző belső tere van, és aminek a teraszáról fantasztikus kilátás nyílik a Szent István térre és a víztoronyra.

Fotók: Szabó Dávid, Szeged365.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb