Közélet

A gazdaságvédelem költségvetése lesz Varga Mihály szerint a jövő évi büdzsé – a rakományt akarják “kidobni a hajóból”, nem az embereket

A 2021-es költségvetés a gazdaságvédelem költségvetése a járványügyi készültség fenntartásával – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a parlamentben kedden, a költségvetési törvény tervezetének átadásakor.

A költségvetésben a kormány 2021-re 4,8 százalékos GDP-bővüléssel számol, 3 százalékos infláció és 2,9 százalékos, GDP-arányos államháztartási hiány mellett. 2021-ben az adósságráta újra 70 százalék alá kerülhet. A büdzsé összeállításánál 356 forintos euró-árfolyamot vettek alapul.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy járványügyi készültségre és a gazdaságvédelmi intézkedésekre jövőre is számottevő forrást biztosítanak.

A gazdaság lassan újra beindul, kérdés ennek rövid-, és hosszútávú hatása (a kép illusztráció; fotó: Szabó Dávid)

A 270 milliárd forintos központi tartalék meghaladja a GDP 0,5 százalékát, ebből a kormány rendkívüli kormányzati intézkedésekre 120 milliárd forintos, a gazdaságvédelmi programok központi tartalékaként pedig szintén 120 milliárd forintos összeggel számol, a járvány elleni védekezés központi tartaléka 30 milliárd forint.

A gazdaság védelme és újraindítása, valamint a munkahelyek megőrzése és teremtése a 2021-es költségvetésben a Gazdaságvédelmi alapra épül, amelyen keresztül 2021-ben 2555 milliárd forintot meghaladó forrás áll rendelkezésre. Csaknem 3000 milliárd forintos forrással egészségbiztosítási és járvány elleni védekezési alapot is létrehoznak – közölte.

A kép május 10-én a Dugonics téri szűrés alkalmával készült (fotó: Szabó Dávid)

A hajót a rakomány és nem az utasok kidobásával kell megmenteni, így a kormány nem megszorításokkal, hanem segítségnyújtással reagált a válságra – hangsúlyozta, és megerősítette, továbbra is cél a teljes foglalkoztatottság, az adócsökkentés folytatása és a családok kiemelt támogatása.

A törvényjavaslat az államháztartás központi alrendszerének 2021. évi kiadási főösszegét 23 373, 644 milliárd forintban, bevételi főösszegét 21 882, 420 milliárd forintban, hiányát 1 491,223 milliárd forintban állapítja meg. A bevételi és kiadási főösszegeken belül a hazai működési költségvetés 2021. évi kiadási főösszege 19 721,153 milliárd forint, ami megegyezik a bevételi főösszeggel.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb