Mindenmás

Világszintű képfeldolgozási szoftverek, térképszerverek állnak a szegedi Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék munkatársai rendelkezésére

Az elmúlt években különböző pályázati forrásokból frissítette szoftverállományát a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Földrajzi és Földtudományi Intézet Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéke. Ennek köszönhetően mára világszínvonalú kereskedelmi geoinformatikai, képfeldolgozási szoftverekkel, térképszerverekkel rendelkezik az egyetem oktatási, kutatási célú felhasználással.

A kar mintegy 300 millió forint kutatási értékű szoftvercsomaggal frissítette szoftverállományát idén áprilisban. A geoinformatikai, légi és műholdfelvételek magas szintű feldolgozására alkalmas szoftverekhez egy időben 125 hallgató kaphat teljeskörű hozzáférést, és azokat a digitális oktatás időszakában, otthonról is elérheti.

Ez a szoftvercsomag ötvözi a távérzékelést, a fotogrammetriát és az adatkezelési technológiákat, és térképszerver funkciókat is ellát. A felhasználók térinformatikai adatokat gyűjthetnek a szoftver segítségével, feldolgozhatják és elemezhetik azokat egy rendszeren belül. Az információk webes és mobil alkalmazásokon keresztül is továbbíthatók.
A másik nagy frissített, bővített szoftvercsomag segítségével pedig most nyílt lehetőség, hogy a hallgatók nagyobb számban elérjék, nemcsak a tanszéki számítógépes laborokban, hanem otthonról is ezt a rendszert – mondta Dr. Mucsi László tanszékvezető egyetemi docens, az SZTE TTIK dékánja.

Az oktatás mellett a szoftverek felhasználási lehetősége igen széleskörű: ipari, agrárinformatikai, tájtervezési, környezeti, belvízi vagy aszály monitoring jellegű kutatási kapacitásként kapcsolódni tud a Science Park Szeged fejlesztéséhez, mivel a földmegfigyelés, a digitális téradat infrastruktúra fejlesztése szoros kapcsolatban van az informatikai, az agrár és a műszaki területtel is.

Forrás: SZTE Sajtó

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb