Közélet

Gulyás Gergely: maradhatnak a vásárlási idősávok, elindul az iskolaőrség

Csütörtökön 11 órát követően kezdődött el a Kormányinfó, ahol Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a járványhelyzettel kapcsolatos országos, illetve a budapesti védekezés új szakaszával kapcsolatos bejelentéseket tett. Kinyithatnak a stadionok, maradhatnak a vásárlási idősávok, 2021. július 1-től tilthatják be az egyszer használatos műanyagokat, jön az iskolaőrség. Cikkünk folyamatosan frissül.

Azt ma reggel megírtuk, hogy Szegeden is újabb enyhítések lépnek holnaptól életbe, bizonyos szabadtéri rendezvényeket illetően, stadionokban, strandokon vagy éppen szabadtéri mozikban:

Gulyás Gergely a mai Kormányinfón elmondta, hogy a rendkívüli jogrend június 20-i megszűnését követően is egészségügyben a kórházak irányítási rendszere változatlan marad, és az országos tisztifőorvos megtarthatja rendkívüli jogköreit például a vásárlási idősáv fenntartására, és egyéb korlátozásokra.

Elmondta azt is, még június 20-a után sem térhetnek vissza azokhoz a nagy tömegrendezvényekhez, pláne nem zárt térben, hiszen ezek nagyban elősegíthetnék a járvány újbóli terjedését.

Budapesten ellenben az éttermek kinyithatnak, teljes körűen, természetesen a megfelelő óvintézkedések és távolságtartás betartásával.

Trianon 100. évfordulója kapcsán is szólt, és elmondta, noha a gyülekezési joggal kapcsolatos tiltás június 20-a után, tehát a rendkívüli jogrend megszűnésével szűnik meg, de a Trianonnal kapcsolatos megemlékezésekkel kapcsolatban kivételt tesznek, június 3-7 között.

Magyarország 2021 június 1 től fogja betiltani az egyszer használatos műanyagokat, ráadásul az Európai Uniónál szigorúbb szabályokkal. Erről állapodott meg Palkovics László Innovációs és Technológiai miniszter az ágazat legnagyobb munkaadóival, valamint arról, hogy az ágazat ezen képviselőinek a minisztérium tízmilliárd forintot bocsát a rendelkezésére, annak érdekében, hogy a megfelelő technológiára át tudjanak állni és ne kelljen a tiltás miatt munkaerőt elbocsátaniuk.

A kormány iskolai őrséget fog létrehozni, mintegy 500 iskolában. Ezek az iskolaőrök nagyrészt korábbi rendőröktől verbuválódnak, akik az iskolában végig jelen lesznek, de nem pedagógusi státuszban.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb