- Hirdetés -
Közélet

3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 7 idős krónikus beteg

Újabb 26 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3867 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 7 krónikus beteg. Kitörése óta 524 áldozatot követelt a járvány Magyarországon, 2142-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1201 főre csökkent.

CSONGRÁD MEGYE ÉS MAGYARORSZÁG


- Hirdetés -

Fertőzöttek száma, országosan: 3867 (változás +26) fő

Aktív fertőzöttek száma: 1201 fő (változás: -99) fő

Fertőzöttek száma, Csongrád megyében: 115 fő (nincs változás) fő

Elhunytak száma: 524 (változás +7) fő

Gyógyultak száma: 2142 (változás +118) fő

Az aktív fertőzöttek 41%-a, az elhunytak 59%-a, a gyógyultak 49 %-a budapesti. 414 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 22-en vannak lélegeztetőgépen. Szegeden és Csongrád megyében nincs változás, sőt, az elmúlt 15 napban mindössze egyetlen új esetet regisztráltak, még csütörtökön.

KORONAVÍRUS A NAGYVILÁGBAN

A Johns Hopkins CSSE ma reggeli adatai alapján már közelíti a hatmilliót az eddig regisztrált fertőzöttek száma a nagyvilágban. Íme a főbb sarokszámok:

MÜLLER CECÍLIA: LECSENGŐBEN VAN A JÁRVÁNY

A koronavírus-járvány első hulláma Magyarországon lecsengőben van, de a vírus más földrészeken még erősen terjed – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta, a járvány kitörése óta eddig 5,5 millió koronavírusos esetet regisztráltak, és 350 ezren haltak meg a betegséggel összefüggésben.
Kiemelte, a világjárványnak nincs vége, az új fertőzöttek száma tovább nő Brazíliában, az Amerikai Egyesült Államokban, Oroszországban, Indiában és Peruban.
Müller Cecília közölte, Magyarországon nem nő számottevően az új fertőzöttek száma, és javulás tapasztalható az idősotthonokban és a szociális intézményekben; az elmúlt 24 órában már nem regisztráltak új fertőzöttet ezekben az intézményekben.
 

A szakemberek legfőbb gondja jelenleg is az, hogy zárt közösségekben a koronavírus terjedését miként akadályozzák meg – jelezte. Beszélt arról is, hogy az új fertőzöttek országos eloszlása napok óta “kiegyensúlyozottságról tanúskodik”. Az országos tisztifőorvos a május 31-ei dohányzásmentes világnap alkalmából arról is beszélt, hogy Magyarország a 2012-ben elfogadott, a nemdohányzók védelméről szóló törvénnyel a dohányzás visszaszorításának élére állt.

A jogszabályban foglaltak betartására évente 30 ezer ellenőrzést végeznek, a tapasztalat pedig az, hogy az emberek jogkövetőek ebben az ügyben – mondta, hozzátéve, a fiatalokat kell még megnyerni ezen a téren, de köztük is folyamatosan nő a nemdohányzók száma.
A budaörsi óvodai dolgozók pozitivitásával kapcsolatban kitért arra, az önkormányzat gyorstesztet végzett rajtuk, majd a  laboratóriumi vizsgálat (pcr-teszt) negatívnak bizonyult. Általánosságban azt mondta, az óvodák és bölcsődék nyitásához nem szükséges laboratóriumi vizsgálatot végezni a dolgozókon. Ehhez kapcsolódóan egy kérdés kapcsán Müller Cecília közölte, a gyermekeket napközben ellátó intézmények újranyitásánál kifejezetten szükséges a gyakori gyermekorvosi jelenlét, ellenőrzés. “Kívánatos, szükséges és ajánlott, éppen ezért kérem a gyermekorvosokat, hogy azokban az intézményekben, amelyeket felügyelnek, tegyenek személyes látogatást is” – fogalmazott. Jelezte azt is, hogy a házi gyermekorvosi rendelők fogadnak betegeket, az ellátást a telefonos egyeztetésen kapott időpontban lehet igénybe venni.

Forrás: MTI, koronavirus.gov.hu


- Hirdetés -

- Hirdetés -
- Hirdetés -

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb