Kikapcs

Szeged365 kikapcs: brutál jó filmek David Bowie fiától, ősmagyar lovasbemutató Ópusztaszeren!

Fura egy szitu áll fenn program-ügyben: karanténosdi feloldva, de fesztiváloknak, programoknak még se híre, se hamva. A Szeged365.hu azonban nem hagyja unatkozni a szegedieket, sőt, dupla program-pakkal készültünk a szombat délutánra!

  • A verzió: ha esni fog. Erre az esetre kapóra jön, hogy Duncan Jones pont ma ünnepli a szülinapját, elő is rántottunk tőle két bitang jó filmet. Mindkettő könnyen elérhető online tékákban vagy “úgy is”…
  • B verzió: ha jó idő lesz. Mutatjuk, milyen szabadidős programok állnak a rendelkezésedre Szegeden és a környéken! Még egy ősmagyar lovasbemutatónk is van a tarsolyban!

KÉT BRUTÁL JÓ DUNCAN JONES FILM, SZOMBAT DÉLUTÁNRA

Ma született Duncan Jones, a zseniális David Bowie szintén zseniális fia, aki az apjával ellentétesen a filmes pályát választotta – és milyen jól tette! Két zseniális filmet ajánlunk a mestertől, a születésnapján, egyik jobb mint a másik!

Azért így már lehet csajozni: a faterod David Bowie, a haverod Jake Gyllenhaal és Te rendezted az utóbbi 20 év egyik legjobb sci-fijét. Már csak egy rendes borbély kellene vagy egy szakállvágó kütyü otthonra…

Apropó, a ma 49 éves rendezőnek egyébként három komolyabban jegyzett filmje van, a BAFTA-díjas Hold (2009), a Jake Gyllenhaal-os Forráskód (2011) és a Warcraft: A kezdetek (2016). A három közül viszont az utolsót emberiség ellenes bűntettnek tartjuk (pedig elég rendesen Warcraft – rajongók vagyunk), ezért csak az első kettőt ajánljuk…

HOLD: ZSENIÁLISAN INTELLIGENS SCI-FI, LÉZERKARD NÉLKÜL

Hold (Moon, 2009)

IMDB: 6.9

műfaj: sci-fi, kamaradráma

Rendező: Duncan Jones

Főszereplők (igazából csak ők ketten szerepelnek a filmben): Sam Rockwell, Kevin Spacey

Költségvetés: 5 millió USD

Ki a frász mondta, hogy a sci-fi egyenlő a csilivili, CGI ürcsatákkal vagy a nyálkás alien-ekkel történő kergetőzéssel? A David Bowie fia által rendezett, kisköltségvetésű brit kamaradráma nálunk az utolsó évek legjobb sci-fije, akkora csavarral, hogy a fal adja a másikat. Sam Bell asztronauta (Sam Rockwell) tök egyedül gürizik a Holdon, számítógépe, Gerty segítségével küldi az itt kitermelt erőforrást a Földre, ezáltal megmentve bolygónk összeomlott energiagazdálkodását. Pár nap van hátra, hogy véget érjen a megbízása és végre hazamehessen a családjához, ám az utolsó pillanatban akkora meglepetés éri, hogy még mi is lefordultunk a kanapéról.

Fontos: ne nézd meg a trailer-t (szemetek voltunk, betettük a cikkbe), ne olvass róla kritikákat, mert elspoilerezik a bulit.

IDÉTLEN IDŐKIG, AKCIÓFILM VERZIÓBAN: FORRÁSKÓD

Forráskód (Source Code, 2011)

IMDB: 7.5

műfaj: sci-fi, thriller, akció

Rendező: Duncan Jones

Főszereplők: Jake Gyllenhaal, Michelle Monaghan, Vera Farmiga

Költségvetés: 32 millió USD

A Jake Gyllenhaal főszereplésével ellőtt Forráskód üt-ver: kicsit sci-fi, kicsit akciófilm, kicsit dráma, kicsit thriller – meglocsolva az Idétlen Időkig című vígjáték időhurkával, Punxsutawney Phil (a mormota) nélkül.

A sztori.

Bombamerényletet követnek el egy vonat ellen, a titkosszolgálat embere, Colter Stevens százados pedig pont ott van a vonaton. A merénylet sikerül, a vonat elszáll, de Stevens valahogy életben marad, sőt: a Forráskód nevű szupertitkos program segítségével újra és újra visszaküldik a szerelvényre, hogy megtalálja a merénylőt. Minden alkalommal újabb bizonyítékra bukkan, ám a merénylőnek mindig sikerül elmenekülnie. Minél többet tud meg róla, Stevens annál biztosabb abban, hogy meg tudná akadályozni a robbanást, ha egyszer nem futna ki az időből.

Akárcsak a fenti Hold című filmben, itt is jön egy durva csavar a végén, falhoz fog verni, mi szóltunk! Apropó, Démonok között és Anabelle rajongó Szeged365.hu olvasók: láttátok Vera Farmiga nevét a szereplő-listán? A kedvenc démonvadászunk ebben a filmben is játszik!

NINCS KEDVED FILMEZNI? MENJ A SZABADBA!

Ha a filmezés helyett inkább kirándulnál vagy úsznál egyet, mutatjuk, mi, hogy van nyitva az ünnepi hétvégén!

Szegedi Vadaspark és az SZTE Füvészkert végig nyitva lesz, az egész hétvégén, az egyik 9-19 óra, a másik 9-18 óra között tart nyitva.

Strandolnál? Mutatjuk, mi, hogy van nyitva:

  • Napfényfürdő Aquapolis: csak a strandfürdő rész dolgozik, minden nap 08:00-20:00 között
  • SZUE: 06:00-21:00
  • Sziki: mától itt is elindult az élet, 09:00-19:00 között vannak nyitva

A legjobb show a frissen újraindított honfoglalás-kori lovasbemutató az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark fedélzetén!

A srácok ezt írták közleményükben:

“Május 30-tól, a nyitvatartási napokon, 14:00 órai kezdéssel, várunk titeket a lovaspályán! Sokunk kedvence a pünkösdi hétvégén és pünkösdhétfőn is látható lesz. Az izgalmas bemutató során használat közben láthatjátok eleink fegyvereit, megismerhetitek a nomádok félelmetes harcmodorát és lovasjátékát, a buszkasit. Vendégeinket kérjük, hogy a 1,5 méteres védőtávolságot mind a lovas pénztárnál, mind a nézőtéren tartsák be!”

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb