Mindenmás

Napi pakk, hétfő: Pünkösd, Marilyn, igyál tejet, szevasz június!

Hahó, ébren vagy már? Ha a válaszod igen, klassz híreink vannak: annak dacára, hogy hétfő van, nem kell dolgoznod menni (tisztelet a kivételnek), újabb lazítások várhatóak, hivatalosan is rajtol a nyár – mától kezdve június van! Összekaptuk a hét(fő)indító pakkunkat, egészségedre!

MA VAN PÜNKÖSD HÉTFŐ

Mit ünneplünk pünkösdkor? Mi történt a Biblia szerint ekkor? Milyen népszokásaink vannak? Mi az ünnep eredete és mit jelent ma?

Mutatjuk.

Pünkösd a Húsvét utáni 50. napon kezdődik és két napig tart. Mivel a Húsvét sem egy pontos dátum – vándorló ünnepnek nevezzük -, mindig máskor van az évben, ezért a Pünkösd is egy mobil ünnep, bár mindig vasárnapra és hétfőre esik – a Húsvét utáni 7. vasárnapra. A pünkösd eredetileg zsidó ünnep: előbb a befejezett aratást, később pedig a Sínai-hegyi mózesi törvényhozást ünnepelték a Pészah szombatját követő ötvenedik napon. Nem csak a naptárban elfoglalt helyük kiszámolásában, de az ünnep lényegében is kapcsolódik a két ünnep egymáshoz. Ekkor történt, hogy „a Szentlélek tüzes nyelvei leszálltak az apostolokra”.

De mit is jelent ez?

A Biblia azt írja, hogy ezen a napon Jézus lelke leszállt az égből Szentlélek formájában, és óriási szélvihar kíséretében kiáradt az apostolokra és megszentelte őket. A próféták ekkor kapták meg az isteni igazságot, amivel ezután képesek voltak minden embernek elmondani-prófétálni, mi is történt valójában Krisztussal. A pünkösd ünnepének dátuma Európában legkorábban május 10-én, legkésőbb pedig június 16-án lehet. Május hónapot ezért a népnyelvben pünkösd havának is szokás nevezni.

MA VAN A TEJ VILÁGNAPJA

Magyarországon 1957 óta tartják, sokáig május utolsó keddje volt. Az ENSZ mezőgazdasági és élelmezési szervezete, a FAO június elsejét jelölte ki a tej világnapjának 2001-től.

ISTEN ÉLTESSE A MAI NÉV – ÉS SZÜLINAPOSOKAT!

Egészen konkrétan, őket:

  • Tünde
  • Konrád
  • Angéla
  • Torda
  • Jusztin
  • Paulina
  • Hortenzia
  • Simeon
  • Fortunát

52 éves ma Jason Donovan (Sealed With a Kiss és egyéb romcsi 80’s világslágerek), 83 éves a háromszoros Oscar-jelölt (kaphatna már végre egyet) Morgan Freeman, 94 éves lenne a legendás Marilyn Monroe.

Tudtad, hogy a színésznő dadogással küszködött? Mit gondolsz, melyik híresség vette meg a csizmáját? 5 érdekes dolgot árulunk el Marilyn Monroe-ról, amit eddig még biztosan nem hallottál.

1.  A színésznő híressé vált beszédstílusa, a halkan, lágyan megfogalmazott szavak nem színpadi fogás volt. Monroe-nak a terapeutája tanácsolta, ezt a beszédmodort, hogy legyőzze a dadogását, mellyel gyerekkora óta szenvedett. A beszédhibát a fiatalkorban elszenvedett lelks megpróbáltatások, stresszhelyzet és traumák váltják ki, melyekből Marilynnek bőven kijutott. A Minden végzet nehéz című filmje forgatása alatt Monroe-ra ismét rátört a dadogás, egy rémálommá változtatva a filmfelvételt.

2. Az 1961-es Álom luxuskivitelben főszereplője Audrey Hepburn volt, de csakis azért, mert Marilyn Monroe visszautasította a szerepet. A filmben Holly Golightly-t, egy New Yorkban szerencsét próbáló vidéki lányt alakított volna, aki nagyratörő ambíciókkal és gyenge erkölccsel bírt. A történet alapjául Truman Capote regénye szolgált, akit mélységesen lesújtott a hír, hogy Monroe nem volt hajlandó elvállalni a szerepet. A színésznő egyébként tanácsadója miatt adott kosarat a producereknek, mivel nem akarták, hogy ilyen rosszhírű nőt formáljon meg Miss Monroe.

3. Mindenki látta már a videót, amikor Marilyn J. F. Kennedy tiszteletére elénekelte a Happy Birthday-t. Az ekkor viselt gyémántokkal díszített, testszínű ruhája annyira szűk volt, hogy szó szerint rá kellett varrni az estélyit. Az ikonikus outfitet 1999-ben árverezték el Amerikában, ahol 1,26 millió dollárjába került az újdonsült gazdájának.

4. Ha már aukcióról beszélünk, Monroe több holmiját is elárverezték már. A zongoráját Mariah Carrey vette meg, kék farmerjét, melyet 1954-ben viselt egy filmforgatáson Tommy Hilfiger szerezte meg, Demi Moore pedig Monroe cowgirl csizmájára csapott le, melyet a színésznő a Kallódó emberek című filmben viselt.

5. Bár szerepelt a Playboy legelső, 1953-ban megjelent számában, sosem találkozott a magazin szülőatyjával, Hugh Hefnerrel. A férfi egy interjúban elmondta, hogy Marilynt a bátyja New York-i fotóstúdiójában fotózták le a magazin számára, és ő, Hugh csupán egyszer beszélt vele telefonon. A szoknyapecér nagyon sajnálhatja, hogy elmulasztotta a személyes találkozást a szexdívával, ugyanis 1992-ben megvette a Monroe sírja melletti helyet, hogy egymás mellett alhassák örök álmukat.

MARAD A “NEM TUDOM MIT AKAROK” IDŐJÁRÁS

A hét első felében továbbra is borongós, záporos lesz az idő Szegeden. A hőmérséklet maximum 25 fokig emelkedik. Ma felszakadozik a felhőzet, ennek ellenére elvétve záporokkal még találkozhatunk. A széllel is számolhatunk és a hőmérséklet nappal 17-22 fok közé esik majd Szegeden.

Azért június első napjára combosabb időjárást vártunk volna:

EGY KLASSZ HÍR, AMIRE MÁR RÉGÓTA VÁRTUNK

Na jó, ez még nem konkrét rendelet, de az ilyen kijelentéseket általában azok követik pár nap csúszással:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb