Közélet

Otthonunk új neve: Csongrád-Csanád megye! Trianon 100. évfordulóján iktatták be az új nevet

A név beiktatására ma délután került sor, a Csongrád Megyei Önkormányzat épülete előtt, ahol ünnepi beszédet mondott a megye elnöke, Gémes László, aki egyúttal megemlékezett a trianoni békediktátum 100. évfordulójáról is.

Az Országgyűlés 2017-ben, Lázár János, az akkori Miniszterelnökséget vezető miniszter javaslatára ellenszavazat nélkül vállalta, hogy módosítja Csongrád megye nevét. A Csongrád Megyei Önkormányzat mindvégig támogatta őt a névváltoztatásban tett javaslatában, amelyet 2019-ben a Parlamentben el is fogadtak. Ennek köszönhetően 2020. június 4-től, azaz a mai naptól kezdve immár Csongrád-Csanád megyében élünk.

Fotó: Szabó Dávid

A megemlékezésen tiszteletét tette többek között Dr. Juhász Tünde, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, Farkas Sándor, parlamenti államtitkár, Dakos József, r. dandártábornok, rendőrségi főtanácsos és Szatmári Imre, tű. dandártábornok, főtanácsos igazgató, akiknek Gémes László egy-egy 6 cm-es átmérőjű, névre szóló bronzérmet adott át a névváltozás alkalmából, amelyen rajta van a megye címere is.

A Csongrád Megyei Önkormányzat elnöke a Szeged365.hu-nak az eseményt követően ismertette, hogy a névváltoztatás a gyakorlatban milyen hatással lesz a megyében élőkre:

A trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából a megemlékezést és a névváltoztatást Szabó Dávid kollégánk kapta lencsevégre.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb