Szegedi Arcok

Szegedi Sikersztorik: Busa Gabi, az Exatlon Hungary győztese szerint a siker titka a kemény munkában rejlik

A szegedi Dr. Busa Gabriella, háromszoros kick-box világbajnok pontosan tudja milyen édes a siker és azt is, hogy mekkora annak az ára. A Tv2 közkedvelt és nagy nézettséggel bíró 2020-as extrém sport-reality győztese többször állhatott már a dobogó tetejére. Elmondása szerint a siker titka a kemény munkában és kitartásban rejlik. Azt, hogy mit kezd az Exatlon Hungaryban aratott és hirtelen jött, országos népszerűséggel még maga sem tudja. Abban viszont biztos, hogy a sportnak mind a mai napig rengeteget köszönhet.

Busa Gabriella testnevelő szülők gyermekeként több, mint két évtizede ismerkedett meg a kick-boxal, ami pillanatok alatt az élete legmeghatározóbb eleme lett. Számtalan megmérettetésen vett részt, majd gimnáziumi éveit köetően befejezte a Rendőrtiszti Főiskolát, munkába állt és eközben aztán a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán is diplomát szerzett. Jelenleg a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztályának nyomozója.

Fotó: Busa Gabriella

Mit gondolsz, miben rejlik a siker titka?

A siker titka a kemény munkában rejlik. Ahhoz, hogy az ember sikeres legyen az élet bármelyik területén nagyon sokat kell dolgozni és küzdeni. A sportolók számára ennek a bizonyos sikernek a megélése pedig még több időt, energiát, pénzt és lemondást követel.

A te életedben mekkora ára volt mindennek?

Az, hogy már viszonylag fiatalon, gyermekkoromban megismerkedtem a kick-boxal és az már akkor a mindent jelentette a számomra, rengeteg lemondást követelt, hiszen előtérbe kerültek az edzések, a különböző megmérettetések és versenyek. Kevesebb időt töltöttem a barátaimmal, kevesebbet játszottam, ritkábban jutottam el a szülinapi zsúrokra, majd főiskolásként is kevesebb idő jutott a szórakozásra és a kikapcsolódásra. Minden erőmet és energiámat a mozgásba fektettem. Ezek azok a bizonyos “valamit, valamiért helyzetek” amelyek a későbbiekben kifizetődtek.

Fotó: Busa Gabriella

Mire nevel a küzdősport?

A küzdősport tiszteletre, kitartásra és alázatra nevel, ez pedig azt gondolom, hogy az élet minden egyes területén nagyon fontos és hasznos.

Akadt olyan pillanat, amikor mindebből bármit is megbántál?

Nem, soha, semmit. Semmiért nem cserélném mindezt el, viszont, mivel ez nem egy olimpiai sport és hosszútávon nem lehet belőle megélni, a gimnáziumi évek után egyértelmű volt, hogy elvégzem a Rendőrtiszti Főiskolát, minek köszönhetően aztán a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztályának nyomozója lettem. Ezzel párhuzamosan pedig diplomát szereztem a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karon.

Mennyire sorsszerű, hogy bár visszavonultál, néhány nappal ezelőtt mégis a sportnak köszönhetően álhattál újra a dobogó legfelső fokára, hiszen megnyerted a Tv2 nagysikerű műsorát, az Exatlon Hungaryt?

Azt gondolom, hogy nincsenek véletlenek. A felkérés nagyon jókor érkezett, ugyanis az életem lassan, de biztosan, tavaly ősz végén, a visszavonulásomat követően egy üres szakaszba lépett. Több, mint húsz év után ott álltam és nem tudtam mit kezdeni a versenysport hiányával. Az pedig, hogy a meghallgatásokon is tovább jutottam, csak megerősített abban, hogy már pedig nekem részt kell vennem a műsorban. Nyilván az, hogy ezt sikerült megnyernem, óriási örömmel és büszkeséggel tölt el.

Fotó: Exatlon Hungary

A győzelmen felül mit adott számodra az Exatlon Hungary?

Rengeteget tanultam önmagamról, sok-sok mindent és mindenkit átértékeltem magam körül. Élményekre, barátokra, kapcsolatokra tettem szert. Emellett megerősödött a testem és a lelkem is. Az a fajta adrenalin, amivel nap, mint nap szembe kellett nézni, 108 adáson keresztül megerősített a stressz kezelésben. Megtanultam, hogy mennyit jelent az, ha az embernek tető van a feje felett, ha van melegvíz, amivel letusolhat. Rájöttem, hogy három pólóval és ugyanennyi nadrággal is ki lehet húzni öt hónapot. Nem utolsó sorban pedig ráébredtem arra, hogy nem minden a rohanás és a pénz hajszolás, hogy jó, ha időről-időre képesek vagyunk megállni és élvezni a pillanatot, az életet, hálát adni azért, amink és akink van. Meg kell tanulnunk boldognak lenni, örülnünk kell annak, amit elértünk.

Fotó: Exatlon Hungary

Mi okozta a legnagyobb nehézséget?

A szeretteim és a szerelmem hiánya okozta a legnagyobb nehézséget. Az, hogy Dominikai Köztársaságban öt hónapot tölthetek majd el, magam sem hittem. Én ugyanis mindössze néhány héttel számoltam, azt gondoltam ugyanis, hogy a többiek sokkal ügyesebbek, okosabbak és gyorsabbak lesznek tőlem.

És végezetül, jelenleg mi a legfőbb célod?

Örülnék, ha inspirálni és hatni tudnék a szegedi fiatalokra. Hiszem, hogy az Exatlonon Hungaryn keresztül sikerült átadnom azt, hogy a sok éves sport, az alázat és a kemény munka igen is előbb-utóbb gazdag gyümölcsöt terem.

Fotó: Busa Gabriella
Fotó: Exatlon Hungary

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb