Közélet

Trianon 100: összetartoztunk, összetartozunk! Orbán Viktor is megemlékezett

Az alábbi kollázzsal emlékezett a Trianoni Békediktátum megkötésének 100. évfordulójára Magyarország miniszterelnöke. A 8 fotóból álló összeállításon az “összetartozunk” feliratot tartja egy-egy szereplő az elcsatolt területekről (Felvidék, Kárpátalja, Őrvidék, Erdély, Muravidék, Szlavónia, Vajdaság), míg Orbán Viktor ugyanezt teszi a csonka-Magyarországon készült fényképen.

Az eredeti poszt, mely 17:00 után került ki a miniszterelnök Facebook oldalára:

https://www.facebook.com/orbanviktor/photos/a.10151703698051093/10158285271501093/?type=3&theater

Orbán Viktor szerda este a Hazám, hazám – Az összetartozás dala klipjét osztotta meg, melyet a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező felkérésére készített a Csík Zenekar. A Hazám, hazám, édes hazám kezdetű népdalunkat dolgozták át oly módon, hogy az elszakított országrészek mindegyikét egy-egy ismert magyar énekes képviseli.

NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS NAPJA: 100 ÉVE ÍRTUK ALÁ A TRIANONI BÉKEDIKTÁTUMOT

A dátum 1920. június 4., helyi idő szerint 16:32. Ekkor íratták alá a gróf Apponyi Albert vezette magyar delegációval a történelmi Magyarországot szétszabdaló kényszerszerződést a versailles-i Nagy Trianon-kastély 52 méter hosszú és 7 méter széles folyosóján, a La galérie des Cotelles-ben.

A békeparancs értelmében Magyarország elvesztette területének kétharmad részét.

A Trianonban megkötött szerződés szerint Magyarország lemondott Szlovákiáról Csehszlovákia, Horvátországról, Szlovéniáról és a Bánság egy részéről Jugoszlávia, a Bánság másik részéről, Erdélyről és a Partiumról Románia javára, valamint Burgenland Ausztria része lett. A konferencia adatai szerint mintegy 3 millió magyar lakost csatolt el a kikényszerített béke. 35 000 főben maximalizálta a fenntartható hadseregünket, és jóvátétel fizetésére kötelezte a többi vesztes országhoz hasonlóan. A szerződés első része a Népszövetség első részét tartalmazta, a második rögzítette Magyarország új határait.

  • A történelmi Magyarország (Horvátország nélküli) 282 ezer négyzetkilométer területéből 93 ezer négyzetkilométer (33%) maradt meg.
  • Az 1910. évi népszámláláskor összeírt 20 886 487 főnyi népességből 7,6 millió (36%) került az új államhatárok közé. Az elcsatolt területek lakosságából 3 241 895 (30%) magyar anyanyelvű és nemzetiségű volt, s mintegy fele összefüggő tömbben, közvetlenül az új államhatárok mentén élt.
  • A harmadik részben a kisebbségekről volt szó, valamint még rögzítették a hadseregre vonatkozó intézkedéseket is, amelynek létszámát 35 000 főben maximálták és csak fizetett, zsoldos hadsereg, nem önkéntes lehetett.
  • A jóvátétel összegét még nem határozták meg, de kimondták, hogy 30 esztendőn át törlesztendő.

Nemzeti Összetartozás Napja – az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező, június 4-ére eső nemzeti emléknap Magyarországon, melyet 2010. május 31-én 302 igen, 55 nem és 12 tartózkodó szavazat mellett iktatott törvénybe az Országgyűlés. Az erről szóló Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről címet viselő törvényjavaslatot Kövér László (Fidesz) és Semjén Zsolt (KDNP) kezdeményezte. Az indítványt támogatta a Fidesz, a KDNP és a Jobbik frakciója, míg az MSZP ellene foglalt állást arra hivatkozva, hogy a javaslat „rontja Magyarország jó szomszédi kapcsolatait és nem szolgálja a határon túli magyarok érdekeit”. Az MSZP-ből 55-en a nem gombot nyomták meg, az LMP-ből 12-en tartózkodtak.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb