Blog

PénzügyesAnyu Blog: Vajon Te mennyit spórolnál egy röpke utánajárással? Legális variációk hitelfedezeti biztosításokra!

Képzeljétek, ma NEM nyugdíj témakörben írok, de ha lemaradtál az előző írásaimról, akkor ne hagyd ki, mert mellbevágóan fontos infók vannak benne:

Ha azt kérdezi tőlem valaki, hogy egyetértek-e a hitelfedezeti biztosításokkal, heves bólogatásba kezdek. Ha viszont valaki azt kérdezi, hogy érdemes-e a bankban ajánlottat megkötni, arra már azért hezitáló választ adnék.

Mi is történik valójában? Vagy előre közli a bank, hogy akkor hagyják jóvá a hitelkérelmet, ha kötünk egy ilyen életbiztosítást, vagy a helyszínen szembesülünk azzal, hogy bepróbálkozik az ügyintéző: A törlesztővel együtt kell fizetni, csak havi pár ezer forint és rögtön elétek is tesz EGY DARAB ajánlatot…. 90%-a az ügyfeleknek egyből rá is bólint, hiszen a hév, hogy mindjárt zsebben az álmodott összeg, kicsit könnyebben adja a választ. Maga a hitelfedezeti életbiztosítás létjogosultsága véleményem szerint alap annak, akinek hitele van. Mert ugye azt sem hittük, hogy hetekig nem fog járni óvodába a szemünk fénye egy vírus miatt? Hogy home office-ban nyomjuk azt a munkát, amit eddig csak irodában lehetett? Pont ilyen gyorsan történik meg egy tragédia is és hirtelen fejbekólint a valóság, hogy akkor mi lesz a hitellel? Megörökli a hozzátartozó azt, amit eddig két fél fizetett, vagy akár a gyerekek kapják meg a milliós tartozást? Felelőtlenség erre nem gondolni.  A lényege ennek a módozatnak, hogy ha velünk a legrosszabb megtörténik, akkor a biztosító a hitelből fennálló tőketartozást rendezi a bank felé és megszűnik felé a kötelezettség.  Ez bővíthető akár keresőképtelenség, rokkantság, munkanélküliség, nagyobb megbetegedések, műtétek  bekövetkezésének esetére is. Nekem mindig az a tanácsom, hogy kösd a legnagyobb félelmeidre, de ez a téma nagyon sok rétű, fogok róla még írni. Rengetegen nem tudják, hogy egy független tanácsadó által adott ajánlatot is lehet a hitelre engedményeztetni, azaz a hitel biztosítékául kötni. Több ügyfél volt már velem meglepően őszinte, hogy ebben az esetben meg attól félnek, hogy egy alkuszt a kapott jutalék vezérli az ajánlott biztosítás irányában. Az igazi független tanácsadó tovább lát az orránál és nem a jutalékra hajt, hanem olyat fog ajánlani, ami Neked a legjobb! Tehát nem kell elfogadnod a bank által nyújtott lehetőséget, nézz körül a piacon! Ugyanez igaz, a lakásbiztosításokra is. Ingatlan fedezetes hitelnél nem is lehet enélkül pénzhez hozzájutni, de az ingatlan biztosításokra is tengernyi választék van, érdemes azt is több helyen csekkolni. És itt sem feltétlenül a pénztárca kímélőt kell választani, hanem azt, ami káresemény esetén valós megoldást fog nyújtani. Nem az a lényeg, hogy legyen lakásbiztosításod, hanem ha totálkár van, akkor legyen keret akár egy új ház megépítésére.

Mi van akkor, ha már kötöttél ilyet a bankban és most elbizonytalanodtál? Meg kell nézni, hogy kaptál-e emiatt a hitelre kamatkedvezményt, az milyen mértékű (mert előfordul, hogy ha ott kötöd a lakás-vagy életbiztosítást, akkor kapsz ilyet), van-e egyéb kitétel a hitelszerződésben ehhez kapcsolódóan, vagy sem. Utána kérdezz meg egy alkuszt (itt jön az ajánlom magamat rész), hogy érdemes-e változtatni és ha igen, akkor évforduló előtt 30 nappal felmondhatod a meglévő biztosításodat. Az újat pedig mindenképpen engedményeztesd a bankra, ez az egyik legfontosabb dolog váltás esetén! Maradt még kérdésed?

Kérj díjmentes tájékoztatást itt:

Dr. Szilágyi-Németh Lilla- PénzügyesAnyu, a Nelson Biztosítási Alkusz Zrt. és a Bankmonitor Partner Kft. független pénzügyi tanácsadója, Faceboook- PénzügyesAnyu, Email: [email protected], Telefon: 06-30-799-59-60

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb