Mindenmás

Napi pakk, szombat: D-Day, Freddy Krueger, Szegedre tart a nyár!

Kitört a hétvége Szegeden! Ha már Te is fent kukorékolsz szombat reggel, tarts velünk, a mai Napi Pakkban tartunk egy instant történelem-órát (ma van a Normandiai Partraszállás és Kennedy szenátor meggyilkolásának évfordulója), felköszöntjük tinikorunk kedvenc horror-hősét és még azt is eláruljuk, milyen idő lesz ma Szegeden. Bár, az utóbbit annak rendje és módja szerint már el is spoilereztük a címben…

MA VAN A D-DAY, AVAGY A NORMANDIAI PARTRASZÁLLÁS ÉVFORDULÓJA

Pontosan 76 éve, 1944. június 6-án hajnali 2 órakor kezdődött az Overlord hadművelet keretében az amerikai és brit erők normandiai partraszállása, a második világháború legnagyobb tengerideszant-művelete.

Már a számok is brutálisak voltak:

  • 3 millió katona
  • 10 ezer repülőgép
  • 7 ezer hajó
  • többszáz páncélos vett részt a hadműveletben.

Csak június 6-án 150 ezer szövetséges katona szállt partra. Célja a La Manche csatorna birtokbavétele, majd hadászati hídfő megszerzése volt az észak-nyugati francia partvidéken. A hadműveletet Amerika egyik legjelentősebb katonai vezetője irányította: Dwight “Ike” Eisenhower. Az inváziót több hónapnyi tervezőmunka előzte meg, a nagyhatalmakat egy táborba kellett gyűjteni, Németország ellen.

Ha akarsz egy szombat reggeli libabőröset, nézd meg ezt, a kaliforniai Two Steps from Hell zenekar muzsikájára komponált videót (ez nem eredeti felvételeket tartalmaz, hanem film-részleteket a Ryan közlegény megmentése, a Pearl Harbour és a Levelek Iwo Jima-ból című filmekből):

52 ÉVE ÖLTÉK MEG KENNEDY SZENÁTORT

Nem, nem az elnököt. John Fitzgerald Kennedy-t (JFK), az Egyesült Államok 35. elnökét 1963. november 22-én gyilkolták meg, míg öccsét, Robert F. Kennedy-t (RFK)-t 1968. június 6-án. RFK az USA igazságügy-minisztere és legfőbb ügyésze volt 1964-ig, majd lemondása után New York szenátora lett és az is maradt amíg egy Sirhan Sirhan nevű 24 éves palesztin fiatalember meg nem ölte. Szép nagy család voltak: 8 testvére volt, a felesége pedig 11 gyermeket szült neki.

A folyosó tömve volt emberekkel. Mindenki kezet akart rázni Robert Kennedy szenátorral, aki megpróbálta keresztülverekedni magát a hotel konyharészlegén. Az izgalom szinte tapintható volt, az elnökjelölt Kennedy megpróbált minden őt éltető támogatóját üdvözölni. Hirtelen lövések dördültek, a lelkesedés kakofóniája egy pillanat alatt összeomlott. Kennedy a padlóra zuhant, az ünneplő tömegen pedig úrrá lett a pánik. 1968. június 5-én egy dühös és bosszúvágytól hajtott 24 éves palesztin fiatalember, Sirhan Sirhan halálosan megsebesítette Robert Francis Kennedy szenátort, a pár évvel merényletben életét vesztő amerikai elnök, John F. Kennedy öccsét.”

A Múlt-kor történelmi folyóirat sorait idéztük, ha szeretnéd átolvasni, mi is lett RFK veszte, IDE kattintva tudod megtenni.

MA SZÜLETETT

  • Alekszander Puskin, orosz költő, író, drámaíró (226 éve)
  • Bánkon megszületett Bánki Donát mérnök, feltaláló, az elsőkerék-meghajtású autó, valamint a gőz- és a vízturbina kiötlője (161 éve)
  • Gobbi Hilda, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő (Mágnás Miska, A hölgy egy kissé bogaras) (107 éve)
  • Robert Englund amerikai színész, gyerekkorunk kedvenc Freddy Krueger-e (73 éve)

Oké, oké, ijesztő, gusztustalan, kretén… de mindezektől függetlenül, őszintén: láttatok már Freddy-nél egyedibb horror-karaktert? A Wes Craven által kreált, a ma születésnapos Englund által megformált Krueger totálisan utánozhatatlan. Robert Englund, köszönjük Neked az átvirrasztott, végig parázott tinédzserkori éjszakáinkat, a magad idióta módján egy zseni vagy:

KÖSZÖNTSD FEL ŐKET!

Íme a mai névnaposok: Norbert, Cintia, Kolos, Klaudia, Felícia, Gilbert!

E öröm e bódottá!

AKKOR, LESZ VÉGRE NYÁR SZEGEDEN?

Ha a cikkünk megírásának pillanatában kinézünk az ablakon, nem úgy fest, DE 10-ből 9 időjárás-jelentés nyári időt mondott mára.

A miénk is:

A reggeli pára után megérkezik a napsütés is Szegedre, a szél is lenyugszik. 26-28 fokig melegszik majd az idő, de azért ne zsákoljuk be a vízhatlan dzsekiket, mert délutántól és az esti órákban előfordulhat egy kis zápor is.

EZ TÖRTÉNT PÉNTEKEN, SZEGEDEN

Ha lemaradtál a tegnapi nap fontosabb eseményeiről, fusd át a tegnap esti összefoglalónkat, pikk-pakk képbe hozunk:

TRIANON 100 AFTER: MESESZÉP FOTÓK, A RÖSZKEI ŐRTŰZRŐL

A Trianoni Békediktátum megemlékezése még csütörtökön volt, de ezeket a fotókat egyszerűen el kell, hogy lőjük még egyszer, annyira klasszul sikerültek. Az eseményről már sokat írtunk (három cikket is, ITT és ITT, nomeg ITT találjátok őket), most csak pár fotóval nosztalgiáznánk a szuper hangulatosra sikerült Röszkei Őrtűzön:

D-Day fotók: National Geographic

Őrtűz fotók: Szabó Dávid, Szeged365.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb