Kikapcs

Idén is született egy popcorn illatú kisállat a Szegedi Vadasparkban

A binturong egyik jellegzetessége, hogy pattogatott kukoricára emlékeztet az illata. A szegedi vadasparkban idén is született új egyed, a kicsit már láthatják a látogatók is a kifutóban.

Szinte már nem is számít meglepetésnek, ha binturong születik a Szegedi Vadasparkban, a most tavasszal világra jött kicsi már a tizenegyedik lakója a helyi intézménynek. Ennek ellenére Magyarországon kifejezetten ritkán lehet találkozni velük, hiszen Szegeden kívül csak 1 állatkert tartja.

Ha valamiről megjegyzik az emberek a nevüket, az egy különleges tulajdonságuk: az illatuk a popcornra emlékeztet. A nevüket egyébként megpróbálták helyettesíteni a nyestmedve, medvenyest, sőt a medvemacska elnevezésekkel, de egyik sem ragadt meg a köztudatban. Szerencsére, hiszen a binturong az egyik legnagyobb méretű cibetmacska-féle, azaz sem nem nyest, sem nem medve, de még csak nem is macska – írja a Szegedi Vadaspark.

Fotó: Szenti-Kis Réka/zooszeged.hu

A binturongok a fákon töltik idejük legnagyobb részét, bár nálunk előszeretettel fekszenek a dobozaikban, akár egy igazi macska. A fákon való biztonságos közlekedésüket nagyban segíti az emlősök körében is ritka képességük, hogy a farkukkal kapaszkodni is tudnak. Bár a ragadozók rendjébe tartoznak, és szívesen el is fogyasztanak kisebb állatokat, a táplálékuk többnyire gyümölcsből áll.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb