Mindenmás

Szegedi diákot díjaztak az országos Innovációs tehetségkutatón

A járásproblémák diagnosztikáját segíti a radnótis Kreinicker Gábor pályaműve. A projekt hatalmas szakmai elismerésben részesült: a 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny zsűrije a 99 benyújtott pályázat közül harmadik díjban részesítette.

A radnótis Kreinicker Gábor a PosTrackerrel pályázott, amely egy olyan eszköz, mely a járásproblémák diagnosztikáját jelentősen lerövidítheti. Az eszköz könnyen használható, felhelyezése csupán pár perc, és a járáshibákat 80% pontossággal képes meghatározni.

A tesztüzem során Gábor a családtagjai és a saját mozgását is elemezte. Több mint 8 perces sétákat vizsgált az eszközzel, de próbára tette felemás cipőben és néptánc során is.

Az elképzelés lényege, hogy a PosTracker a szenzorok viselése során folyamatosan elemzi a mozgást, az orvosi rendelőben vagy akár az iskolaorvos általi felhelyezést követően az alany végezheti mindennapi dolgait, majd visszatérve az orvos azonnal kinyerheti az adatokat.

Mivel a vizsgált személy nem labori körülmények, hanem a hétköznapi teendők közben mozog, így valós adatokat kaphatnak a szakemberek. Az eredmény egy működő eszköz, mely egy teszt szerint a járáshibákat 80% pontossággal képes meghatározni.

A pályamunka 99 versenyző közül III. díjban részesült a 29. Tudományos és Innovációs Versenyen.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb