Sport

Így búcsúzott Benedek Tibortól a szegedi és országos sportvilág

Reggel érkezett a tragikus hír: életének 48. évében, súlyos betegség után csütörtök hajnalban elhunyt Benedek Tibor háromszoros olimpiai aranyérmes, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, a magyar férfi válogatott korábbi szövetségi kapitánya. Egy egész ország gyászolt ma, a Mol-Pick Szegedtől Kemény Dénesen át Kiss Gergelyig, Szegeden este 7-kor a Városi Sportcsarnok előtt tartottak nyilvános megemlékezést.

A BENEDEK-CSALÁD KÖZLEMÉNYE

“Ma hajnalban örökre lecsukta szemét Benedek Tibor, a háromszoros olimpia bajnok, világ- és Európa bajnok vízilabdázó legenda. Családja, csapattársai, az egész vízilabda társadalom és a szurkolók számára pótolhatatlan és felfoghatatlan űrt hagyott maga után. Részvétnyilvánításaikat nyilvános felületeken tisztelettel fogadjuk. Családja kérésére azonban kérjük mind a közvéleményt, mind a sajtó képviselőit, hogy tartsák tiszteletben e nehéz időszak játékszabályait.” – áll a Benedek család MTI-hez eljuttatott közleményében.

KEMÉNY DÉNES: NÉLKÜLE NEM JUTOTTUNK VOLNA EL ODA, AHOVA

A magyar férfi vízilabda-válogatottat szövetségi kapitányként sorozatban három olimpiai bajnoki címig vezető Kemény Dénes szerint a csütörtökön, életének 48. évében elhunyt Benedek Tibor nélkül nem jutott volna el ilyen magasságokba az együttes.

A 66 éves szakember, a Magyar Vízilabda Szövetség korábbi elnöke az MTI-nek adott nyilatkozatában felelevenítette: a balkezes klasszis korábban rengeteg mérkőzést gyakorlatilag egyedül nyert meg a csapatnak, ugyanakkor teljesen törvényszerűen voltak gyengébb napjai is, akkor azonban vereség lett a vége. Hozzátette, amikor átvette a válogatott irányítását, sikerült elérni, hogy Benedek kiszolgálja játékostársait, amit ráadásul élvezni is kezdett. “Azt hiszem, hogy a játékában a fordulópont rögtön az első világversenyen volt. Athénban játszottunk a világkupában, ahol úgy lettünk bronzérmesek, hogy a szerbeket és a horvátokat is öt-öt góllal vertük. Akkor látta meg, hogy tud ez másmilyen is lenni, szemben azzal, mint ami korábban volt” – mondta Kemény Dénes.

A kiváló tréner megjegyezte, Benedek Tibor ezzel a lépéssel komplex játékossá vált, kiszolgálta társait, ami a későbbiek folyamán aztán több esetben fordítva köszönt vissza, mint például Sydneyben és Athénban az olimpián.

Kemény Dénes arról is beszélt, hogy elsősorban az athéni, majd a pekingi olimpia éveiben látta Benedekben, hogy olyan magas szinten tölti be a csapatkapitányi posztot, amely alkalmassá teheti majd őt a vezetői szerepre. Hozzátette, ő csak a lehetőséget adta meg neki segítőként, később azonban a szövetség tizenöt fős elnöksége is bátran “nyúlt” hozzá. Kiemelte: a 2013-as világbajnoki címet követően csak apróságokon múlott, hogy Benedek Tibor irányításával miért nem lett még sikeresebb a gárda. “Nélküle nem jutottunk volna el oda, ahova. Nagyon fontos része volt a csapatnak, sok kiváló játéktudással rendelkező játékosunk volt akkor, és nehéz lenne különbséget tenni, de karakterében kiemelkedett mindenki közül” – szögezte le Kemény Dénes.

MOL-PICK SZEGED: “MEGTÖRT SZÍVVEL BÚCSÚZUNK TŐLÜK”

A Kékek közleményét (melyben Benedek Tibor mellett Kárpáti Györgytől is búcsúznak) változtatás nélkül közöljük:

“Két nagyszerű vízilabdázót, Kárpáti Györgyöt és Benedek Tibort vesztette el a magyar sporttársadalom. A MOL-PICK SZEGED-család megtört szívvel búcsúzik tőlük.

A sportág legendás alakja volt Kárpáti György és Benedek Tibor. Milyen furcsa ezt a mondatot leírni, hiszen múlt időben kell megtennünk. Sokan választanak maguknak példaképet. Olyan embert, akire szeretnének hasonlítani, olyanná válni, mint pont amilyenek ők voltak.

Az idősebb korosztály számára Kárpáti György ilyen sportoló volt. Minden idők legfiatalabb vízilabdás olimpiai bajnoka, 17 évesen Helsinkiben  már aranyérmet akasztottak a nyakába. Zseni volt a maga nevében, sokan csak fekete-fehér képkockákon láthattuk, mit művel a medencében. A labda remek barátságban volt vele. A Nemzet Sportolója 85 évesen távozott az élők sorából.

Felfoghatatlan, hogy fiatalon, 48 évesen már nem lesz közöttünk Benedek Tibor. Ő volt az az ember, akire mindenki felnézett. Példaképnek választotta kézilabdás, úszó, tornász, és természetesen vízilabdás is, mert olyan akart lenni mindenki, mint amilyen Benedek Tibor: aki mindig nyerni akart. Hatalmas szíve volt nemcsak a pályán, hanem az életben is. Ő érte nem rajongtak, hanem Szerették! Az emberi viselkedéséért, a győzni akarásáért, azért, mert ő mindig jót akart, felnőttnek, fiatalnak egyaránt. A jó vezérelte.

Szomorú a kék szívünk! A mi közösségünk nagyon sok érző emberből áll, így mindenkit mélyen érintett a két nagyszerű sportoló halála. Ígérjük, az emléküket örökre megőrizzük!

Őszinte részvétünk!

A MOL-PICK SZEGED-család”

NYILVÁNOS GYERTYAGYÚJTÁSSAL EMLÉKEZETT A SZEGED FÉRFI VÍZILABDA CSAPAT

A szegedi vízilabdások 19.30-kor az újszegedi Városi Sportcsarnok bejáratánál nyilvános gyertyagyújtással emlékeztek Kárpáti Györgyre és Benedek Tiborra.

Mesterük, Szabó Zoltán az alábbi kollázzsal búcsúzott barátjától:

SZEGEDI NŐI VÍZILABDA EGYESÜLET: 24 ÓRÁN BELÜL KÉT LEGENDÁT VESZÍTETTÜNK EL

A Szeged Női Vízilabda Egyesület az alábbi rövid, de fájdalmas közleménnyel búcsúzott Benedek Tibortól:

“Felfoghatatlan. Sportágunk huszonnégy órán belül veszítette el két legendás egyéniségét, háromszoros olimpiai bajnokát. Előbb Kárpáti György távozott 85 esztendősen, ma reggel pedig, hetekkel 48. születésnapja előtt örökre lehunyta a szemét Benedek Tibor. A Szegedi Női Vízilabda Egyesület mély részvéttel osztozik e két fantasztikus sportember családjának gyászában. A Magyar Vízilabda Szövetség ma este 21 órától nyilvános, gyertyás, csendes megemlékezést tart a Hajós Alfréd Sportuszoda bejárata előtt.”

KISS GERGELY: SOHA, SENKI NEM FOG MEGKÖZELÍTENI SEM!

Az egykori csapattárs, Kiss Gergely szerint minden magyar ember és a világ összes vízilabdázója csak tanulhatott tőle és felnézhetett Benedek Tiborra.

Az aktív pályafutását nemrég 42 évesen lezáró, és Benedekhez hasonlóan szintén háromszoros olimpiai bajnok klasszis többek között ezekkel a gondolatokkal emlékezett meg Facebook-oldalán társáról, akinek, a “gólkirálynak” 16 évesen szurkolóként üvöltött a Komjádi Uszodában. “Aztán a válogatottnál, kereten kívüli meghívottként remegtem, ha véletlenül csak rám néztél, mint a Nemzeti Csapat Vezére” – folytatta Kiss, aki 19 évesen harcostársává vált a “világ legjobb balkezesének”. Négy évvel később együtt álltak az olimpiai dobogó tetején Sydneyben, “27 évesen végre klubtársad is lehettem, naponta láthattam a csodát”.

A bejegyzésben Kiss Gergely felidézte: Benedek Tibor csapatkapitányként higgadtan, tiszta szívvel irányította a csapatot, elmondhatatlan és tisztelettel teli aura vette körül.

“A víz is mindig habzott körülötted, mert győzni akartál, minden másodpercben” – olvasható a klasszis közösségi oldalán. Kiss Gergely kiemelte, pótolhatatlan veszteség Benedek Tibor halála, hiszen: “Soha, senki nem fog megközelíteni sem!”, majd több szóval is tömören jellemezte őt: “Gólkirály. Bajnok. Harcos. Bajtárs. Példakép. Vezér. Csapatkapitány. Mester. És a legfontosabbak: Gyermek, Férj, Apa, Barát”.

VÁRI ATTILA: BENEDEK TIBOR IGAZI PÉLDAKÉP VOLT

Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) elnöke szerint Benedek Tibor igazi példakép volt játékosként és edzőként is.

“Nehéz… Nagyon nehéz… Keresem, nehezen találom a szavakat… Sorjáznak az emlékek, a közös emlékek. Amikor gyerekek voltunk, amikor ifjú titánként fejjel mentünk a falnak, amikor edzésről edzésre kemény dolgoztunk azért, hogy egyszer ott állhassunk a dobogó tetején. Ott álltunk. Együtt, egymás kezét fogva, mosolyogva, sírva. Most is sírunk, könnyezünk, együtt, a vízilabdacsalád, együtt a sport családja, együtt a magyarság” – írta az MVLSZ honlapján Vári Attila. Úgy fogalmazott, felfoghatatlan veszteség, hogy “nincs már közöttünk, hogy nem nevethetünk együtt, nem ölelhetjük át egymást”.

“Példakép, igazi példakép volt ő, úgy játékosként, mint edzőként. Példakép emberként. Nehéz… Nagyon nehéz… Pótolhatatlan veszteség ért bennünket. Tibi, ígérem, az általad elkezdett csodálatos munkát, az utánpótlás megreformálását folytatjuk a többiekkel! Mindig itt leszel a szívünkben! Isten Veled, barátom!” – olvasható a megemlékezésben.

EMMI: A MAGYAR NEMZET KIEMELKEDŐ ALAKJÁT VESZÍTETTÜK EL

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) saját halottjának tekinti Benedek Tibor háromszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázót. Az Emmi az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett rá, hogy Benedek “kiemelkedően sikeres sportpályafutása végeztével – melyet mind Magyarországon mind Olaszországban 6-6 bajnoki aranyérem fémjelez – 2013 és 2016 között a magyar vízilabda-válogatott szövetségi kapitányaként tevékenykedett, az általa vezetett csapat megnyerte a barcelonai világbajnokságot”.

A minisztérium közleményében úgy fogalmazott, Benedek Tibor személyében “tragikusan fiatalon, a magyar sport és a magyar nemzet kiemelkedő alakját veszítette el”. Benedek Tibort a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szintén a saját halottjának tekinti.

ORBÁN VIKTOR: FEKETE A VÍZ A MEDENCÉBEN…

“Lesz-e még? Nem lesz. 🖤  Fekete a víz a medencében. Meghalt Benedek Tibor. Nyugodjon békében!” – írta Magyarország miniszterelnöke mai Facebook posztjában.

KARÁCSONY GERGELY: BENEDEK TIBOR SOHA, SEMMILYEN HELYZETBEN NEM ISMERT LEHETETLENT

“Legendás család zseniális alakja; halhatatlan vízilabdázó, odaadó családapa, sziklaszilárd barát. Felfoghatatlan leírni is, hogy – egy hónappal a 48. születésnapja előtt – meghalt Benedek Tibor” – olvasható a Főpolgármesteri Hivatal MTI-hez eljuttatott közleményében.

“Bár sportolóként és edzőként elért címeivel, elismeréseivel roskadásig tele a vitrin – kiragadva néhányat: háromszoros olimpiai bajnok, világ- és Eb-aranyérmes, a Swimming Hall of Fame tagja,  Budapest díszpolgára -, elsősorban az embert gyászoljuk; azt az embert, aki a medencében és a medencén túli tetteiben is példát mutatott, aki imádott élni, aki soha, semmilyen helyzetben nem ismert lehetetlent. Mély részvétem a Benedek családnak” – zárul a Karácsony Gergely által aláírt közlemény.

MEGHATÓ LEVÉLBEN BÚCSÚZIK A LEGNAGYOBB ELLENFÉL

Megható levéllel búcsúzott Benedek Tibortól egykori nagy ellenfele, a szerb Aleksandar Sapic. A 42 éves klasszis Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra gondolatait, melyet a Nemzeti sport online kiadása fordított magyarra, azzal kezdi, hogy minden idők egyik legnagyobb vízilabdázója hunyt el, és sose fog tudni megbocsájtani magának, amiért nem mondta el a leírtakat Benedek Tibornak. “Tibor volt az egyetlen vízilabdázó, akire igazán felnéztem, akit imádtam és tiszteltem, aki az egyik legnagyobb motiváló erőm volt, hogy fanatikusan dolgozzak és szinte spártai életet éljek a pólós pályafutásom során” – fogalmazott Sapic, aki csaknem tizenöt éven keresztül játszott Benedek ellen, ráadásul mivel jobbkezes volt, ezért számtalan alkalommal kerültek egymással szemtől szembe.

A világ- és Európa-bajnok, olimpia ezüst- és kétszeres bronzérmes Sapic kiemelte: 14 éves volt, amikor Benedek Tibor már sztárjátékosnak számított, onnantól kezdve figyelte a pályafutását, majd később, amikor a Becsej játékosa volt, Vincze Balázstól, a magyar válogatott akkori csapatkapitányától kért felvételeket azzal a hamis indokkal, hogy mennyire kedveli a magyar vízilabdát, ő azonban kizárólag Benedek játékára volt kíváncsi, és ebben az időszakban több mint 400 mérkőzését nézte meg.

“Lenyűgözött a kitartása, a munkája, az energiája, a fegyelmezettsége, az ereje és amilyen könnyedséggel űzte a sportágunkat” – fogalmazott Sapic. Az egykori rivális leírta, később ellenfélként minél többször akart példaképével szembe kerülni, mert saját rátermettségét is bizonyítani akarta. Hozzátette, sokszor volt “faragatlan”, olykor átlépte a határokat is, Benedek azonban sohasem volt sportszerűtlen, inkább lenyugtatta őt, amiért volt, hogy el is szégyellte megát.

“Sosem voltunk közel egymáshoz, mert sosem játszottunk egy klubban, ezért is okozott nehézséget közelednem hozzá, hogy elmondjam mindezt, amit szerettem volna. Ezt sosem bocsájtom meg magamnak” – írta Sapic, aki hozzátette, három évvel ezelőtt egy budapesti gálameccsen is szerette volna megosztani ezeket a gondolatokat Benedekkel – aki azzá a játékossá tette őt, aki -, de újfent feladta.

“Tibor, sosem tudod meg, mennyit jelentettél nekem, én viszont azt nem fogom elfelejteni, mennyit jelentettél nekünk. Az életmű, amit hátrahagytál, felejthetetlen marad sok-sok generációnak. Barátom, nyugodj békében! – ez a legkevesebb, amit mondhatok. Éveken át titkoltam mindenki előtt, hogy a vízilabdában, sőt, életemben te voltál az egyetlen, akire igazán felnéztem, és aki miatt az lettem, aki vagyok” – írja Sapic, akinek szobája dicsőségfalán – ahogy a közösségi oldalon a levél mellékleteként látható – ott lóg egy kép, amelyen éppen Benedekkel vívnak nagy csatát.

Az M4 Sport csatorna ma este 20:45-kor emlékműsorral gyászolja Benedek Tibort, a Magyar Vízilabda Szövetség és az UVSE csütörtök (ma) 21 órától nyilvános, gyertyás, csendes megemlékezést tart a Hajós Alfréd Sportuszoda bejárata előtt Benedek Tibor emlékére.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb