Mindenmás

Napi pakk, kedd: Szent Iván éji tűzgyújtás, extrém erős UV sugárzás és végre egy eső-mentes nap Szegeden

Sűrű kis napunk lesz: ma van a Szent Iván éji tűzgyújtás napja, mától újra látogatható a Feszty-körkép, extrém erős UV sugárzás várható és – bár most még ez science fiction – úgy fest, ma végre megússzuk eső nélkül. És a legjobb: túléltük a hétfőt, rajtolhat a gyönyörűséges keddi nap, Szegeden!

MA VAN A SZENT IVÁN ÉJI TŰZGYÚJTÁS NAPJA

Ha sárkányokat, gonosz szellemeket űzögetnél, ma este itt a remek alkalom…

Június 24. előestéje, avagy a nyári napforduló volt a szertartásos tűzgyújtás legfontosabb időpontja, hogy a gonosz szellemeket, sárkányokat elűzzék. A tüzet azért gyújtják – a falun kívül, dombon, temetőben -, hogy a gonosz szellemeket, sárkányokat elűzzék. Ezért a tűzzel csontokat, szemetet égettek, hogy nagy füstje legyen, “mintha az ördögnek akarnának tömjénezni.” A tüzet a lányok át szokták ugrani, ebből jósolnak férjhezmenetelükre vonatkozóan. A szokás a XVI. században már általánosan ismert volt, akárcsak ez a szólás: “Hosszú, mint a szentiváni ének.”

Heltai Gáspár 1570-ben ezt írta: “Hallottam, hogy igen hosszú a Szent Iván éneke, hogy az ördög megkezdvén, el nem végezhette, hanem megfulladott rajta.”

A XIX. századtól a magyar proverbium-gyűjtemények a szólást a tűzgyújtást kísérő több részes, igen szép rítusének-sorozatra vonatkoztatták, mely a Nyitra környéki magyarok közt volt ismeretes. Akárcsak a pünkösdölő ének, ez is gazdag mitikus motívumkincset ölel át. A szentiváni tűzgyújtáshoz sokféle hiedelem fűződött. Bod Péter feljegyzése szerint (1750-es évek) üszögöket vittek a gyermekek, és felszúrták a káposztáskertben, hogy a hernyó a káposztát meg ne egye, vagy a vetések közé, hogy a gabona meg ne üszkösödjék. A tűzugrás alkalmából a tűzbe dobott gyümölcsnek gyógyító erőt tulajdonítottak. Szokás volt mezei virágokból, füvekből koszorút kötni s ezt a ház elejére akasztani, tűzvész ellen.

OLIMPIAI NAP

1894. június 23-án Pierre de Coubertin báró kezdeményezésére Párizsban összeült a “Kongresszus az olimpiai játékok felújítására”, amelyen elhatározták az olimpia eszme újjáélesztését. Ennek emlékére 1987. óta ünnepeljük az Olimpiai Napot.

MA SZÜLETETTEK, NÉVNAPOSOK

Isten éltesse a Zoltán és Szidónia nevű olvasóinkat!

86 éve született Nepp József, Kossuth-díjas rajzfilmrendező, a Gusztáv sorozat és a Mézga család elkövetője.

85 éve Budapesten megszületett Dr. Kárpáti György 168-szoros válogatott vízilabdázó, a Nemzet Sportolója. Néhány nappal a születésnapja előtt, hosszan tartó betegség után múlt szerdán ment el közülünk, a hírt a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete – melynek a bajnok elnöke volt – tette közzé, Szegeden neki és Benedek Tibornak a Városi Sportcsarnoknál tartottak gyertyás megemlékezést:

EZT NEM FOGJÁTOK ELHINNI: MA (VALÓSZÍNŰLEG) NEM FOG ESNI

Őrület.

Ha minden jól megy, a keddi napot megúszhatjuk eső nélkül!

Bár ez jelen pillanatban, az ablakon kitekintve még nem úgy tűnik, de Szegeden túlnyomóan napos időre készülhetünk, kisebb eső, zápor csak elvétve lehet a térségben, a széllel azonban továbbra is számolnunk kell. Reggel 14-19, délután 23-28 fok várható.

EXTRÉM UV SUGÁRZÁS VÁRHATÓ MA

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott veszélyjelzésükben azt írták: kedden a figyelmeztetési értéket meghaladó, 8.0-as (extrém) UV-B sugárzás várható. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. Azt kérik, hogy fokozottan védekezzünk a napsugárzás által okozott leégés ellen. Ha lehetséges napközben 11 és 15 óra között kerüljük a napozást (ehhez speciel nap is kellene, de mint fent írtuk, valószínűleg ma már az is lesz). Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata mindenképpen javasolt. A várható UV-B értékek területi eloszlását IDE KATTINTVA lehet megnézni.

MÁTÓL ÚJRA LÁTOGATHATÓ A FESZTY-KÖRKÉP

Egy program-tipp a végére: mától újra látogatható a Feszty-körkép, valamint az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark valamennyi állandó és időszaki kiállítása.

Bővebben:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb