Blog

Költségvetés, üvegzseb, átláthatóság egy szegedi polgár szemével!

Holnap tárgyalják Szeged költségvetését, repkednek majd a mínuszok és a plusszok, sajnos nem a hőmérséklet tekintetében. A városi költségvetést kell a koronavírus járvány miatti intézkedések után átrajzolni. Furcsa egy szegedi polgár vagyok, de több éve nézegetem ezeket a bizottsági üléseket és az önkormányzati közvetítéseket. Olvasom miről döntenek, mi az amit mi szegedi polgárok is tudhatunk és mi az ami annyira bonyolultan van megfogalmazva, hogy közgazdász legyen a talpán aki ki tudja bogózni hogyan és mire mennek a milliárdok, milliók, százezrek…egy egyszerű szegedi polgárnak pedig néha megugorhatatlan feladat kibogózni a szálakat. Itt elvesznek, oda meg oda raknak, ennek most ez a címe, ennek meg az a címe. Üvegzseb, átláthatóság? :) :) :)

Ez nem egy elemző cikk, csak egy blog az egyszerű szegedi polgár szemszögéből. Nincs benne politika, kritika, irónia, csak kíváncsiság. Pl.: itt van ez a dokumentum:

7 oldal tele számokkal, mínuszokkal és plusszokkal, amely számok jó sok szegedi polgár életét változtatják meg a következő években! A dokumentumot 2020.06.17-től láthatjuk, és holnap délelőttig van ideje megnézni bárkinek, mielőtt elfogadják. A bizottságok már meg is tárgyalták, tehát holnap több, mint valószínű átmegy a közgyűlésen, mint kés a vajon. Ha csak a számok beszélnek, akkor a dokumentum az elején egész ügyesen összeszedi a helyzetet (persze csak konkrét számokkal, hogy mi szegediek mit fogunk ebből a hétköznapi életünk során érezni azt csak találgathatjuk) :

“A bezárt vagy működésében korlátozott cégeknél mérlegeltük és priorizáltuk a kiadásokat, így az SZKT-nál 100 M Ft dologi költség csökkentést irányoztunk elő. Az IKV teljes éves működési támogatását, 238 M Ft-ot szükséges elvonni, az SZKHT működési támogatását 217 M Ft-tal javasolt csökkenteni. A Szabadtéri Játékok Kft-től 100 M Ft-ot, a Szeged Pólustól 40 M Ft-ot, az IH-tól 68 M Ft-ot, a Sport és Fürdők Kft-től 18 M Ft-ot, a Vadasparktól 13,3 M Ft-ot,a Turisztikai Kft- től 8,3 M Ft támogatást irányozunk elő elvonásra. Az intézményeink 423 M Ft-tal kevesebből gazdálkodhatnak 2020-ban, mint ami az eredeti költségvetésükben szerepel. Az önkormányzat hivatala és az irodák által kezelt költségelőirányzatokat sem kímélte az elvonás, a hivatal működéséből 180 M Ft-ot, a város működési kiadásaiból 2.088 milliárdot, fejlesztési előirányzatokból pedig 230 millió Ft-ot javasolunk elvonni.”

De, én most nem elemző cikket írok csak egy egyszerű szegedi polgár vagyok, aki blogot ír. Egy szegedi polgár csak találgathat, hogyan érintik ezek az elvonások a jövőben az Ő életét? Ez most mit jelent? Szabadtéri Játékok Kft-től –100 M Ft. Akik éppen ma jelentették be, hogy saját erőből, helyi vállalkozásokkal összefogva igyekeznek menteni a szegedi turizmust. Turisztikai Kft- től -8,3 M Ft? Mi lett volna ennek a pénznek, támogatásnak a célja? Akkor Ők a Szabadtérivel összefogva nem menthetnek szegedi turizmust? Szeged Pólus-tól – 40 M Ft: melyik beruházást érinti? A hivatal működéséből –180 M Ft. A hivatalok fizetése? Kevesebb számítástechnikai megbízás a Ritek cégnek? Kevesebb fénymásoló vásárlás? Sport és Fürdők Kft-től –18 M Ft: kevesebb víz a medencében? Kevesebb alkalmazott?

Nem akarom elbagatelizálni a helyzetet, de nagyon sok a szám ebben a dokumentumban. Pl. piszkosak lesznek az intézményeink, mert ezt elvonják?

Akkor most csúnya utasváróink lesznek, és elvadult köztereink Szegeden, a következő két tétel miatt?

Ha megvonnak elképesztően sok pénzt, sport egyesületektől, Szeged kultúrájától, akkor miért emelnek olyan tételeket, amelyek eddig nem voltak betervezve? Ha az idősügyi keretből elvesznek, akkor rosszabbul járnak a szegedi idősek?

Az Egészséges Szegedért Program a tervezethez képest kap most többet, vagy eddig nem kaptak és most a koronavírus miatt kapnak plusz összeget, hogy jobban tudjanak segteni? Itt meg tudjuk nézni a FACEBOOK-on mit is csinálnak ők: https://www.facebook.com/egeszsegesszegedert/

Az idősügyi keret miért csökken, mikor a legveszélyeztetettebb korosztályon pont segíteni kellene? Egyszerű polgár vagyok, aki szereti Szeged városát, politikai pártoktól függetlenül. Szegedre nekünk, polgároknak is oda kell figyelnünk!

Kiss Balázs vagyok, ízig-vérig szegedi, igazi lokálpatrióta! Gyönyörű nagy családban az apuka, az exrádiós, a rendezvényszervező, a színpadon mikrofonba beszélő, a Szeged365.hu értékesítési és közösségi vezetője! Szeged nekem a világ közepe. A Mol – Pick Szeged lehet matematikailag nem jobb a Veszprémnél, de nekem a világ legjobb kézilabdacsapata.  Lehet csak NB II-es a focicsapatunk, de én arra emlékszem mikor labdaszedő voltam a SZEOL NB I-es csapatánál, és Urbán akkora felsőkapufát rúgott “20-ról”, hogy abba Zsombó is beleremegett. Egy emberként üvőltött a stadion!  Az új gyönyörű szegedi stadionban libabőrös vagyok a meccsek alatt, attól a hangulattól, amit csak Szegeden tud a B-KÖZÉP! A kajakosaink és kenuasaink mindenkit maguk mögött hagynak, a küzdősportolóink bárkit legyőznek, és Lékó miatt velem együtt sok szegedi fiatal is úgy gondolta: sakkozni is vagány dolog. Elnézést mindenkitől, de nekem a bajai halászlé, csak tésztás paradicsomleves, mert az igazit “FrankSanyibácsi” főzi!  Én még tartottam a vérestálat miközben hörgött a disznó, Piroskanéninél mostuk a disznóbélt az idős asszonyokkal Tápén, miközben végighallgattam, hogy én már olyan városi ficsúr gyerök vagyok, mert fintorgok, és nálunk a család mindig agyon paprikázta az ebédet, hogy utána krákogjunk délután háromig. Ha ráülünk a gumilabdára akkor az Szegeden ludáj lesz, mégha ezt a szót sehol máshol nem értik, nem is ismerik. A Liget ha mesélni tudna röpködnének a 18-as karikák,  és a Földön nincs romantikusabb hely, mint a mi Tisza-partunk. Nálam a pesti, ha lejön látogatóba akkor pösti és ne okoskodjon, de érezze jól magát, csodálja a galaxis legszebb hölgyeit  és egyen igazi halászlevet. 

Előző blogom:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb