Közélet

Közgyűlés élőben, percről-percre a Szeged365.hu-n

Rajtol a koronavírus-járvány utáni első közgyűlés a szegedi Városházán, melynek témája többek között a Szegedi Sport és Fürdők Kft. ügyvezető igazgatójának lemondása, az új ügyvezető igazgató kiléte, de megtárgyalják az önkormányzat zárszámadását, módosítják a 2020-as évi költségvetést, szó esik arról is, hogy módosítsák-e a helyi közforgalmú közlekedési közszolgáltatási szerződéseket, illetve szavaznak majd a 2020/2021. óvodai nevelési év előkészítéséről is.

A közgyűlésen továbbá beszámoló hangzik el a polgármester és a jegyző képviselő-testülettől átruházott hatásköreinek gyakorlásáról, valamint a veszélyhelyzet időtartama alatt hozott polgármesteri döntésekről is. A közgyűlés teljes napirendje itt érhető el, ezen a linken pedig állampolgári észrevételeket lehet tenni.

A Szeged365.hu a Közgyűlésen elhangzottakat alább percről, percre élőben közvetíti:

https://www.facebook.com/szeged365/videos/2622619657950802/

BOTKA LÁSZLÓ, SZEGED POLGÁRMESTERE MEGNYITOTTA A KÖZGYŰLÉST

09:01 – Botka László, Szeged polgármestere megnyitotta a Közgyűlést, hálát adott a koronavírus-járvány ideje alatt frontvonalban dolgozóknak, majd ezt követően Bálóné Jánosi Veronikát, a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Óvodák Igazgatósága nyugalmazott tagóvoda-vezetőjét, Melega Jánosnét, a Béke Utcai Általános Iskola nyugalmazott matematika-kémia szakos tanárát és Halápi Nándort, a Kiss Ferenc Erdészeti Szakgimnázium nyugalmazott igazgatóját Pedagógusi Életműdíjban részesítette.

A RÉSZÖNKORMÁNYZATOK KÉPVISELŐINEK ESKÜTÉTELE

09:16 – A részönkormányzatok képviselői esküt tettek.

https://www.facebook.com/szeged365/videos/984573138660973/

NAPIREND ELŐTTI FELSZÓLALÁSOK

KOZMA JÓZSEF AZ ELMÚLT IDŐSZAKOT ÖSSZEGZI

09:19 – Kozma József az előző időszakot összegezte. Kozma szerint “egy okos város épít azokra a nehézségekre, amelyeket egy ehhez hasonló járvány elé állít.”

HAÁG ZALÁN A HATÉKONY VÉDEKEZÉSRŐL BESZÉL

09:21 – Haág Zalán kiemelte a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében meghozott, önkormányzati döntéseket a KDNP szegedi frakciója nem fogja megtámadni, hanem segíti azt.

MIHÁLIK EDVIN MEGKÖSZÖNTE A FRONTVONALBAN DOLGOZÓKNAK A MUNKÁT

09:26 – Mihálik Edvin ismertette, hogy az önkormányzat milyen módon segítette azt, hogy járvány minél kevesebb szegedit fertőzzön meg, úgy, hogy különböző egészségügyi és szociális intézményeket látott el védőfelszerelésekkel illetve szabályozta a tömegközlekedési eszközök használatát és könnyített annak igénybevételén.

KOVÁCS TAMÁS A KORMÁNY MUNKÁJÁT KRITIZÁLTA

09:28 – Kovács Tamás a magyar kormány által meghozott, koronavírus-járvány terjedését megcélzó intézkedéseket kritizálta. Hangsúlyozta: a legnagyobb gondot ebből adódóan a munkahelyek megszűnése okozta, ami a magyar családok életét nehezítette meg.

HALKÓ PÁL MEGCÁFOLTA KOVÁCS TAMÁS SZAVAIT

09:33 – Halkó Pál cáfolta Kovács Tamás szavait, majd felsorolta a magyar kormány által bevezetett, gazdasági és családvédelmi intézkedéseket, kihangsúlyozta azok jó hatásait és elmondta, a magyar emberek azon belül a szegediek, megnyerték a harcot.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

FODOR ANTAL REMÉNYÉT FEJEZTE KI ABBAN, HOGY A SZEGEDI, FIDESZES KÉPVISELŐK A HELYIEKET KÉPVISELIK

09:35 – Fodor Antal reményét fejezte ki abban, hogy a szegedi Fidesz-KDNP képviselő továbbra is sokkal inkább a helyiek, mint sem a magyar kormány érdekeit képviseli majd.

SZABÓ BÁLINT LE AKARTA VETETNI A NAPIRENDRŐL A SZEGEDI SPORT ÉS FÜRDŐK KFT. ÚJ IGAZGATÓJÁNAK KINEVEZÉSÉT

09:37 – Szabó Bálint le akarta vetetni a szegedi Sport és Fürdők Kft. új igazgatójának kinevezését, Botka László ezt nem engedélyezte, majd a közgyűlés leszavazta az előterjesztést és megszavazta az eredeti napirendet.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

NAPIRENDI PONTOK:

BOTKA LÁSZLÓ ISMERTETTE A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY IDEJE ALATT MEGHOZOTT INTÉZKEDÉSEKET ÉS ANNAK HATÁSAIT, EREDMÉNYEIT

09:39 – Botka László ismertette, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt milyen intézkedéseket hozott az önkormányzat, tájékoztatta a megjelenteket a határozatokról és az állandó bizottságok munkájáról valamint a Polgármester és a Jegyző Közgyűléstől átruházott hatáskörei gyakorlásáról is ejtett néhány szót.

SZABÓ BÁLINT KRITIZÁLTA AZ ÖNKORMÁNYZAT VÍRUS IDEJE ALATTI HELYTÁLLÁSÁT

09:41 – Szabó Bálint nem értett egyet Botka Lászlóval, véleménye szerint a polgármester az intézkedéseivel tönkretette a szegedi családokat.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

CHOVANECZ KATA BÍRÁLTA AZ ÖNKORMÁNYZATI KOMMUNIKÁCIÓ MÓDJÁT

09:45 – Chovanecz Kata bírálta az önkormányzat kommunikációját, kérte, hogy legyen barátságosabb, emberségesebb a pártok közötti kooperáció és munka, emellett ismertette, hogy a Mars téri piac bezárása mekkora károkat okozott a kistermelőknek.

TÁPAI PÉTER KÉRTE BOTKA LÁSZLÓT, HOGY AZ ÖNKORMÁNYZATI HÍRPORTÁL NE ÍRJON VALÓTLANSÁGOT

09:48 – Tápai Péter arra kérte a polgármestert, hogy az önkormányzati hírportál ne írjon valótlanságokat.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

NÉMETH FERENC A RENDKÍVÜLI JOGRENDRŐL BESZÉLT

09:51 – Németh Ferenc a rendkívüli jogrend alkalmazásáról beszélt és jelezte, hogy Botka Lászlónak illett volna megköszönnie a magyar kormány által meghozott intézkedéseket, amelyek lehetővé tették, hogy a vírus a lehető legkisebb módon gyakoroljon hatást ne csak az országra, hanem Szeged városára is.

SZABÓ BÁLINT SZERINT NEM VOLTAK REÁLISAK ÉS ÉLETSZERŰEK A SZEGEDEN BEVEZETETT INTÉZKEDÉSEK

09:57 – Szabó Bálint szerint nem voltak életszerűek a Botka László által bevezetett intézkedések, sok helyit károsítottak meg.

BOTKA LÁSZLÓ A KÖLTSÉGVETÉSRŐL

10:06 – Szeged költségvetése stabil, a cél nem más, mint azt egyensúlyban tartani és okosan gazdálkodni azzal, jelezte Botka László, aki köszönetet mondott a költségvetés módosításáért, ami által a város megúszta a válságot, amit a koronavírus okozni tudott volna. A szegediek ezekből az átcsoportosításokból nem fognak semmit érezni, emelte ki. Majd elmondta, hogy a gépjárműadó elvétele és az ingyenes parkolás bevezetése az ötmilliárd forintos hiányt okozott.

AZ ALPOLGÁRMESTER A BEVÉTELKIESÉSEKRŐL BESZÉL

10:11 – Szécsényi Rózsa, alpolgármester asszony a bevételkieséseket összegezte, ismertette, hogy hogyan, milyen módon végezték el az átcsoportosítást, felsorolta, hogy ebben mely szegedi intézmények és vállalkozók vettek rész. Végül felhívta a figyelmet a magyar kormány önkormányzatok ellen irányuló intézkedéseire is.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

KOVÁCS TAMÁS AZ ÖNKORMÁNYZAT HELYTÁLLÁSÁT MÉLTATTA

10:18 – Kovács Tamás a költségvetés átcsoportosítását és az önkormányzat helytállását méltatta, kiemelte, hogy a szegediek számára mindenképp ez volt a legjobb döntés, amit ezzel kapcsolatosan hozhattak. A képviselő hangsúlyozta: a magyar kormány rosszul teszi, hogy támadja az egyes önkormányzatokat és azok döntéseit és munkáját.

MIHÁLIK EDVIN SZERINT A KORMÁNY A MAGYAR, AZON BELÜL A SZEGEDIEKTŐL IS ELVESZI A PÉNZT

10:20- Mihálik Edvin szerint a Fidesz-KDNP képviselőinek segítenie kellene a szegedieket és nem szabadna, hogy megengedjék, hogy elvegyék tőlük a pénzt, mert azzal, hogy a magyar kormány elvesz az önkormányzatoktól, egyúttal elvesz az adott megye, az adott település, az adott városrészekben élőktől.

SZABÓ BÁLINT SZERINT BOTKA LÁSZLÓNAK EL KELLENE DÖNTENIE, HOGY MELYIK LOVON ÜL

10:25 – Szabó Bálint szerint a polgármesternek el kellene döntenie végre, hogy várost kíván vezetni vagy pedig miniszterelnök szeretne lenni. Véleménye szerint ennek tudatában kellene cselekedni, fejleszteni és beruházni a kultúrába, sportba és az egészségügybe is.

TÁPAI PÉTER A SZOLIDARITÁSRÓL ISMERTETTE VÉLEMÉNYÉT

10:27 – Tápai Péter úgy véli, abban a helyzetben, amelybe az elmúlt időszakba került az ország muszáj mindenkinek szolidaritást vállalnia. Majd azt is kiemelte, hogy a polgármesternek jobban kellett volna lobbiznia annak érdekében, hogy Szegedre több pénz jusson.

BOTKA LÁSZLÓ FELSOROLTA, HOGY HONNAN ÉS MENNYIT VETT EL A MAGYAR KORMÁNY

10:30 – A város polgármestere felsorolta, hogy a magyar kormány honnan és mennyit vett el az önkormányzatoktól.

CHOVANECZ KATA SZERINT NEM FELTÉTLENÜL REÁLIS A KÖLTSÉGVETÉS ÁTCSOPORTOSÍTÁSA

10:32 – Chovanecz Kata úgy véli az átcsoportosítás nem feltétlenül volt reális és ésszerű.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

FODOR ANDOR FELHÍVTA A FIGYELMET SZEGED ELŐNYEIRE

10:35 – Fodor Andor felhívta a figyelmet arra, hogy Szeged mennyire sokszínű, sokrétű, mekkora tudással, mennyire sok, jó és hasznos intézménnyel és vállalkozással rendelkezik, kiemelte a turizmus, az oktatás és a kultúra fontosságát és elmondta, hogy Szegednek erre kell építenie és büszkének lennie.

JOÓB MÁRTON A VÁROS SZOCIÁLIS ELLÁTÁSÁRÓL SZÓLT

10:39 – Joób Márton örömét fejezte ki, hogy ezen a területen nem kell a városnak nélkülöznie és mindenkit, akit csak lehet és kell támogatni tudnak úgy, ahogyan az az adott családnak a legjobb. Felhívta a figyelmet arra, hogy szeptember közepéig igényelhetik a szegedi családok a tízezer forintos beiskolázási támogatást és arra is, hogy a tűzifa-támogatási kérelemnek július 14-éig kell beérkeznie, emellett kiemelte, hogy július 10-éig lehet pályázni a bérlakásokra és azt is, hogy a nyugdíjasok a tízezer forintos támogatást októberben kaphatják majd meg.

NÉMETH FERENC A VENDÉGLÁTÓSOK NEHÉZSÉGEIRE HÍVTA FEL A FIGYELMET

10:41 – Németh Ferenc a vendéglátó egységek nehézségeire hívta fel a figyelmet, amelyet a koronavírus-járvány ideje alatt szenvedtek el, kérte, hogy az önkormányzat gondolja át a költségvetés módosítását.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

BOTKA LÁSZLÓ PONTOSÍTOTT

10:43 – Botka László pontosította Németh Ferenc szavait, elmondta, hogy a szegediek nem fizetnek helyi adót, és, hogy a vendéglátóegységek szeptember 30-ig nem kell, hogy adót fizessenek a teraszokért.

KORPONYAI ERNŐ A MAGYAR KORMÁNY KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY IDEJE ALATT BEVEZETETT INTÉZKEDÉSEK ELŐNYEIRŐL BESZÉLT

10:45 – Korponyai Ernő az intézkedések előnyeiről beszélt és kiemelte, hogy Magyarország sikeresen állta az akadályokat, jól módosította az országos költségvetést, mindent megtett a munkahelyek megmentéséért és a gazdaság újraindításáért.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

TÓTH KÁROLY A KORMÁNY BÚTORBESZERZÉSÉRŐL SZÓLT

10:49 – Tóth Károly a kormány legutóbbi bútorbeszerzéséről beszélt, amelynek összege véleménye szerint elég lett volna például arra, hogy az összes szegedi egészségügyi dolgozó megkapja a félmillió forintos jutalmat.

HAÁG ZALÁN A BÉRTÁMOGATÁSOKRÓL ÉRDEKLŐDÖTT ÉS AZ EDDIG ELHANGZOTTAKHOZ HOZZÁFŰZTE VÉLEMÉNYÉT

10:54 – Haág Zalán a bértámogatások igényléséről érdeklődött és elmondta véleményét az ez idáig elhangzottakról. Kiemelte, hogy mekkora anyagi terhet vett már le eddig a kormány Szegedről és, hogy mennyivel támogatta a várost.

SZABÓ BÁLINT KÉRDŐRE VONTA A KÖLTSÉGVETÉS MÓDOSÍTÁSAIT

10:58 – Szabó Bálint a kérdőre vonta a költségvetés módosításait.

BOTKA LÁSZLÓ RÁTÉRT A KÖVETKEZŐ NAPIRENDI PONTRA

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

11:00 – Szeged polgármestere rátért a következő napirendi pontra, előbb azonban ismertette, hogy a zárszámadást egyetlen képviselő sem támadta meg hivatalosan.

SZABÓ BÁLINT DRÉGELYI ZOLTÁNRÓL

11:04 – Szabó Bálint véleménye szerint Drégelyi Zoltán alkalmatlan volt a Szegedi Sport és Fürdők Kft. vezetésére, nem kellett volna neki végkielégítést adni és szerinte pályáztatás útján kellett volna új embert kinevezni az intézmény élére.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

TÁPAI PÉTER SZERINT IS PÁLYÁZAT ÚTJÁN KELLENE ÚJ EMBERT A KFT ÉLÉRE TENNI

11:09 – Tápai Péter szerint is kérdés, hogy miért kap Drégelyi végkielégítést és igazságtalan, hogy belső körökből kerül majd ki az utódja, ha viszont ez nem lesz akadály abban, hogy az uszoda beruházása és felújítása zavartalanul menjen, támogatni fogják majd az új jelölt kinevezését.

SZABÓ BÁLINT CSATLAKOZOTT TÁPAI PÉTER GONDOLATAIHOZ

11:15 – Szabó Bálint egyet értett Tápai Péterrel, aki Botka Lászlóhoz egy kérdést idézett, mégpedig afelől érdeklődött, hogy a későbbiekben, amennyiben önkormányzati céget kíván majd újra vezetni, mint, ahogyan arra már volt példa, neki kell-e majd pályáznia minderre.

NAGY SÁNDOR A KÖVETKEZŐ NAPIRENDI PONT TUDNIVALÓIRÓL

11:17 – Nagy Sándor a következő napirendi pontot összegezte, kiemelte az elkövetkezendő időszak legfontosabb változásait és tudnivalóit, ami a tömegközlekedést érinti majd.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

NÉMETH FERENC DICSÉRTE A KEZDEMÉNYEZÉSEKET

11.20- Németh Ferenc dicsérte a változásokat és a kezdeményezéseket a tömegközlekedésre vonatkozóan, majd érdeklődött afelől, hogy ez a bevételekre hogyan hat majd.

SIMON-FIALA DONÁT A KLEBELSBERG-TELEPI POSTÁRÓL

11.23 – A képviselő kiemelte, az önkormányzat mindent megtesz azért, hogy megmeneküljön a posta és az ott élők tovább, gond nélkül tudják azt használni.

SZABÓ BÁLINT A NAGYBERUHÁZÁSOKRÓL

11:25 – Szabó Bálint azt kérte Botka Lászlótól, hogy legyen körültekintőbb a nagyberuházásokkal kapcsolatosan.

A KÖZGYŰLÉSEN A 11. A 12. A 13. ÉS A 14. A 15. ÉS A 16. NAPIRENDI PONTHOZ NEM SZÓLTAK HOZZÁ A KÉPVISELŐK.

A ZÁRT ÜLÉST SZÜNET KÖVETTE.

11:44 – Bartáné Tóth Máriát újabb öt évre nevezték ki a Szegedi ÓVI élére zárt ülés keretében, mondta Botka László, majd elkezdték a határozathozatalokat és a szavazásokat.

11:46 – SZAVAZÁS

https://www.facebook.com/szeged365/videos/3500665203310860/

11:48 – A Közgyűlés minden napirendi pontot megszavazott.

BOTKA LÁSZLÓ LEZÁRTA A KÖZGYŰLÉST

11:55 – Botka László, Szeged polgármestere a szavazást követően lezárta a közgyűlést, majd jelezte, hogy júliusban és augusztusban nem várható újabb ülésezés.

11:56 – A KÖZGYŰLÉS VÉGET ÉRT

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb