Közélet

Mélyebb válság jöhet a JP Morgan szerint Magyarországon, mint eddig hittük

Magyarország kifejezetten mély recessziót élhetett át az elmúlt hónapokban – állaptja meg a JP Morgan friss elemzése, amely a koronavírus-járvány az európai, közel-keleti, afrikai gazdaságra vetített hatásait vizsgálja. Az áprilisi adatok alapján összeesett az export, a fogyasztói bizalom zuhant, azonban a kiskereskedelem és az építőipar valamivel kisebb visszaeséssel megúszta – írja a Portfolio.hu.

A vártnál összességében rosszabb beérkező makrogazdasági adatok alapján a recesszió mértéke akár nagyobb is lehet annál, mint ahogy eddig várták – állapítja meg a JP Morgan. A járműgyártás zuhanása magyarázza a közép-kelet-európai régió gyenge márciusi és áprilisi ipari teljesítményét a JP Morgan szerint, a legnagyobb a cseh, a magyar és a román kitettség. A bank elemzői azonban rámutatnak, hogy Magyarországon és Romániában nem csak az autógyártás, hanem a többi iparág is hirtelen zuhant nagyot.

A JP Morgan szerint vannak már arra utaló jelek, hogy az autógyártás az áprilisi meredek zuhanás után májusban már jobban teljesített, azonban a szakértők a havi javulás ellenére továbbra is nagy visszaesésről beszélnek éves alapon.

Az ipar esésével és a külső kereslet csökkenésével összhangban a legtöbb országban nagymértékben visszaesett az export is, az építőipar viszont kisebb csökkenéssel úszta meg eddig. A JP Morgan azonban arra számít, hogy ahogy az iparban, itt is kedvezőbb számokat látunk majd a következő hónapokban. A JP Morgan szerint idén 6,3%-kal eshet vissza a magyar GDP, ezt az előrejelzést azonban még nem a legfrissebb makrogazdasági adatok alapján adták. A JP Morgan friss anyagában megjegyzi, hogy „lefelé mutató kockázatok” övezik magyarországi GDP-re vonatkozó előrejelzésüket, vagyis a bank által korábban vártnál akár nagyobb recesszió is lehet hazánkban.

A teljes cikket, benne az áprilisi-májusi számokat elemző grafikonokkal IDE kattintva találod.

Forrás: Portfolio.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb