Mindenmás

Every day I’m shufflin: újra megőrül az időjárás Szegeden!

“Hőség, extrém UV-sugárzás, zivatar és felhőszakadás is várható hétfőn” – írja közleményében az Országos Meteorológiai Szolgálat. Csongrád-Csanád megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki hétfőre, két kategóriában is:

  • zivatarveszély
  • hőségriadó

A kettő együtt? Ez izgalmas lesz!

DÉLUTÁN ÉRKEZIK A HIDEGFRONT

A meteorológiai szolgálat azt írta: hétfőn délután hidegfront éri el az országot. A front érkezése előtt, még a késő délelőtti órákban északkeleten, keleten kialakulhatnak zivatarok, ezek között egy-egy intenzívebb is lehet. Délután a front mentén északnyugat felől egyre több helyen pattannak ki zivatarok, hevesebbek elsősorban a Dunántúlon, az Északi-középhegységben és az Alföld keleti részén lehetnek, amelyeket viharos (60-90 kilométer/órás, néhol esetleg 95-100 kilométer/órás) szél, nagyobb szemű (1-2 centiméteres) jég és felhőszakadás is kísérheti: általában 30-35 milliméter, de néhol 40 milliméternél több is eshet.

HŐMÉRSÉKLET? 15 ÉS 36 FOK (!!!) KÖZÖTT

Hétfőn Szegeden és környékén 25 fokot elérő vagy meghaladó középhőmérséklet várható, de délután a front érkeztével gyorsan csökken majd a hőmérséklet. Az előrejelzés szerint a legalacsonyabb hőmérséklet 15-21, a legmagasabb 25-36 fok között valószínű.

A MAI FŐELLENSÉG NEVE: UV-B SUGÁRZÁS

Az OMSZ szakemberei felhívták a figyelmet arra is, hogy hétfőn a figyelmeztetési értéket meghaladó, 8.5-ös (extrém) UV-B sugárzás várható. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. Azt kérik, fokozottan védekezzenek a napsugárzás által okozott leégés ellen. Ha lehetséges, napközben 11 és 15 óra között kerüld a napozást.

Forrás: MTI, OMSZ

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb