Mindenmás

The Road to Recovery – hogy mindenki azt csinálja, amit elvárnak tőle

„The Road to Recovery” címmel szervezett online webináriumot a szegedi McMillan & Baneth Vezetési Tanácsadó Kft. és a Dr. Bodó Training. A válságból adódó vállalati ill. nemzetközi problémákról szóló bevezetők után a résztvevők megismerhették a Recovery Management (RCM) programot, és hallhattak az új normalitás megjelenéséről.

NÉGY SIKERTÉNYEZŐ VÁLSÁGHELYZETBEN

Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. februárban kinevezett vezérigazgatója izgalmas képet festett arról, hogyan csöppent be hirtelen a vírus okozta krízis kellős közepébe. Vezetőként négy dolgot kezelt kiemelt fontossággal ebben a helyzetben: a csapatműködést, kulcspozícióban lévő munkatársakat, a pozitív motivációt, és az operatív működési feladatokat.

Hangsúlyozta, hogy a stratégiai beruházásokról ebben az időszakban sem szabad lemondani, mint ahogyan ez a korábbi, 2008-as válság idején is beigazolódott.

OLYAN, MINT AZ OLAJVÁLSÁG

Dr. Bozsik Sándor, a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának docense, a Pénzügyi Intézeti Tanszék vezetője a koronavírus okozta válságot hasonlította össze a korábbiakkal. A mostani válság nem a 2008-as pénzügyi, hanem leginkább az 1973-as olajválsághoz hasonlítható; extrém piaci és társadalmi helyzet, munkaerő kiesése, utazási korlátok, és mivel a vásárlók nem tudják költeni a pénzüket, kínálati sokk.

A válság rövid idő alatt a világ vezető gazdaságaiban is nagy romlást okozott. Kínában például 1992 óta ez volt az első gazdasági visszaesés (7%), és az olajár reálértékben 50 éve nem volt ilyen alacsony.

CSINÁLJA MINDENKI AZT, AMIT ELVÁRNAK TŐLE

Dr. Baneth Péter, a McMillan & Baneth Vezetési Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója bemutatta a Recovery Management programot, aminek a lényege, hogy a cégvezetés által megfogalmazott alapvető paradigmát végigvigyük a szervezeten, és minden egyes munkatárs számára egyértelművé váljon, mi a feladata, és ezt hogyan valósítsa meg. Ha a rendszer jól működik, mindenki azt csinálja, amit elvárnak tőle.

A REZILIENCIA/PSZICHIKAI ELLENÁLLÓ KÉPESSÉG MANAPSÁG KULCSKÉRDÉS

Dr. Bodó Péter szakértő, coach, az Európai Coaching Szövetség alelnöke szerint a jó stratégiát a vezető munkatársaival együtt alakítja ki, hiszen velük együtt kell megvalósítania. A szervezeti reziliencia viszonylag új fogalom, amire most nagy szükség van. Ez arról szól, hogy milyen ellenállóképességgel rendelkezik egy szervezet ahhoz, hogy megoldja a gazdasági, pénzügyi, humán problémáit. Új normalitásról beszélhetünk, vagyis a vírushelyzet megszűnése után már biztos nem áll vissza az élet a régi kerékvágásba.

A VÁLSÁG MINT KATALIZÁTOR

A résztvevőket leginkább a home office, távmunka során felmerült szervezési, szabályozási és kommunikációs kérdések, a rendszer előnyei, hátrányai, jövője foglalkoztatta. Megállapításra került, hogy a válság egyfajta katalizátorként működik, felgyorsítja a folyamatokat, továbbá, hogy bizalom és motiváció nélkül éles versenyhelyzetben nem lehet nyerni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb