Közélet

Fizetős parkolás: kevés büntivel pörgött végig az első nap

Valamivel több, mint 100 pótdíjfizetési felszólítással lett “gazdagabb” a szegedi autóstársadalom a fizetős parkolás első napján – tudta meg portálunk Majó-Petri Zoltántól, a Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezető igazgatójától, aki hozzátette: ez egy viszonylag alacsony szám Szegeden, tehát kevés büntetést osztottak ki a parkolóőrök. Szeged belvárosi parkolóhelyei 60-70%-os kihasználtsággal pörögtek az első napon.

ÚJRA FIZETŐS A PARKOLÁS

Csütörtök óta ismét fizetős a parkolás az egész országban, így a Napfény Városában is. A rendszer és a tarifák maradtak:

  • hétköznapokon 8-tól este 6-ig kell fizetned
  • hétvégén csakis a Mars tér környékén, 8-tól délig

Sárga zónában 220 Ft egy óra, zöldben 480 Ft, napijegyet csakis sárga zónában tudsz venni 1320 Ft-ért. Ha fél éves bérletben tudnád le az egészet (pont 6 hónap van még az évből), készítsd a bukszád, egyben az idegrendszered, a jól megszokott, húzós szegedi összegek jönnek:

  • jogi személyeknek 140.000 Ft
  • magánszemélyeknek 70.000 Ft

AZ ELSŐ NAP SZÁMAI

Dr. Majó-Petri Zoltán, a Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezető igazgatója Udvari Fanni kolléganőnknek elmondta, az első napon a sárga zónában 60, a zöld zónában 70%-os kihasználtsággal pörögtek a parkolóhelyek. “Most már látjuk az első nap értékesítési adatait, amelyek gyakorlatilag megegyeznek a tavalyi év azonos időszakának, azonos napjával” – nyilatkozta a számokról az ügyvezető, aki szerint 2.5 millió forint folyt be a város kasszájába az SMS-ben és a parkolóautomatákon keresztüli parkolójegy-vásárlások során.

Majó-Petri Zoltán: kevés büntivel pörgött végig a fizetős parkolás első napja. Fotó: autoszektor.hu

A teljes interjút itt tudod meghallgatni a Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezetőjével:

A fent említett bevételre most aztán nagy szüksége van az önkormányzati tulajdonban lévő cégnek: az SZKT-nak a járványidőszak komoly kiesést generált, a tömegközlekedés bevételkiesése 750 millió, az ingyenes parkolás 250 millió Ft mínuszt termelt, Szeged város módosított költségvetésében pedig 100 millió forintot vontak el a Szeged elektromos tömegközlekedésért és parkolásáért felelős vállalattól.

KORÁBBI CIKKÜNK A TÉMÁBAN:

Fotók: Szabó Dávid

Interjú: Udvari Fanni

Szöveg: Kisházi Sándor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb