Közélet

Fendler Judit szerint meg kell erősíteni a közoktatást

Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja szerint meg kellene erősíteni a közoktatást. Véleménye szerint az, hogy kötelezővé tették az emelet szintű érettségit, 20%-al kevesebb jelentkezőt eredményezett a felsőoktatásban 2020-ban, mint tavaly – összegezte az Index.

Az SZTE kancellárja az Mfor.hu-nak adott interjújában úgy fogalmazott:

„Miközben a bemenetnél szűkítettünk, a kimenet minősége változatlan. A középiskolák közül kevés az, amely maradéktalanul felkészíti a tanulókat a több tudást igénylő vizsgára, de nem minden család engedheti meg magának, hogy külön tanárokat fogadjon. És „komoly feszültséget hoz”, hogy nem lehet elvárni olyan tudást, amihez nem biztosítják mindenki számára a megfelelő szintű hozzáférést.”

Elmondása szerint a cél nem más, mint szimpatikussá tenni a fiatalok előtt a különböző hivatásokat, ám sajnos pont ezekre a szakokra jelentkeznek egyre inkább kevesebben és pont ez az, ami miatt indokolt az oktatási rendszeren való változtatás.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

Az SZTE kancellárja úgy véli sokkal több gyermek kellene, hogy kipróbálja magát a felsőoktatásban. Abban az esetben pedig, ha meghátrál gond nélkül ki kell, hogy lépjen. Fendler Judit arra kérdésre, hogy mely egyetemek, az alapítványok vagy az állam által finanszírozottak vannak jobb helyzetben azt a választ adta, hogy:

Az biztos, hogy az egyetemek nehezen tudják összeegyeztetni a költségvetési intézményi működési formát azzal, hogy ők legyenek egy térség gazdaságfejlesztési motorjai, az ökoszisztéma egyik csomópontja. (…) A költségvetési működési forma és az egyetemek tevékenységét illetően a társadalom részéről jelentkező elvárások diszkrepanciában vannak.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

A kancellár az SZTE példáját hozta fel, miszerint a 12 karból, ha öt leválasztásra kerülne, pont úgy, mint a klinikai központ, akkor az intézmény piaci alapokon működhetne.

A Fendler Judittal készült interjú teljes egészében ITT olvasható el.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb