Blog

Gyíkemberek, chemtrail, Szíriuszról jött ősmagyarok, megspékelve egy kis koronavírussal

2020. március: mind meghalunk!

2020. július: kamu volt az egész!

Honnan kaptam ihletet az e heti blogomhoz? Tőletek, köszi! Nézegetem a Szeged365 Facebook oldalára beérkező kommenteket, illetve a hozzánk befutó privát üzeneteket (ordas sok jön, örök hála érte, hogy ekkorát pörögtök) és egyre gyakrabban belebotlok a “minek írtok erről a f@szságról, kamu az egész, Ti is beálltatok a rémisztgetők sorába” jellegű üzenetekbe. Be is indult a fantáziám, arra gondoltam, a vasárnapi blogomban egy kicsit összekapom a gondolataimat a “nyár végén mind meghalunk” vs “nem is volt itt semmiféle vírus” tengely mentén.

Furcsa, hogy mekkorát tud fordulni a világ.

MÁRCIUS, ÁPRILIS: MIND MEG FOGUNK HALNI!

Valamikor március elején, miközben a Szeged365.hu már szépen pörgött tesztüzemben (ekkor Ti még nem láttátok, mit művelünk, csak “sutyiban” írtuk a cikkeket hetek óta, hogy letesztelhessük az “éles” rajt előtt, milyen bug-ok vannak a rendszerünkben), a fesztiválszervező cégünkkel pedig épp elkezdtük összerántani az idei őrületeinket, egyik napról a másikra jött a koronavírus-majré, rendezvények lefújva, mindenki home office-ba küld, ügyfelek háromnegyede betérdeltetve, Szeged365 a lehető legszürreálisabb körülmények között, otthonról indítva. Marha zabos voltam. Azt gondoltam, hála néhány, az FMCG – és gyógyszeriparból tollasodó nagytőkésnek és még néhány, a sztoriból erőteljes kommunikációs hasznot húzó politikusnak egy egész világ reagálja túl a járvány-szitut, hazavágva ezzel a fél gazdaságot, nomeg alaposan megnehezítve a Szegeden vállalkozni és életben maradni próbálók dolgát is. Egyértelmű volt, hogy járvány van, de ha ki mertem nyitni a számat és elmondani azt, hogy szerintem egy kicsit túlreagáltuk a dolgot (nem csak mi, szegediek és nem is csak mi, magyarok, hanem a komplett Föld bolygó), én voltam az összeesküvés-elméletes barom, a gyíkember – laposföld – chemtrail hívő ökör, aki nem veszi komolyan a koronavírus-apokalipszist, felelőtlenül veszélybe akarja sodorni a szeretteit, kollégáit. Pedig én csak annyit mondtam, hogy lehet, hogy egy kicsit túlzás volt hazaküldeni a p@csába a komplett dolgozó társadalmat, ennek ordas nagy szívás lesz a vége, gazdasági krach, utcára fog kerülni a fél világ, hey, legyünk már egy kicsit észnél. Ha heti 1x be mertem menni az (ürességtől kongó) Kárász utcai irodánkba elintézni ezt-azt, juszt hogy szembe jött egy ismerős, aki kifejtette, mennyire felelőtlen vagyok, hiszen épp most viszem haza a “gyilkos vírust” a családomnak. Eskü olyan volt a hangulat, mintha mindenki, együtt, kézen fogva várná a világvégét, mintha valami nagy, bekattant, UFO-hívő öngyi szekta tagjai lennénk mindannyian.

MÁJUS-JÚNIUS-JÚLIUS: KAMU VOLT AZ EGÉSZ, OLYAN EZ, MINT A CHEMTRAIL PERMETEZÉS

Jött a fordulat, elkezdett csökkenni az aktív fertőzöttek száma, a világ vezetői meg észhez tértek, kb ezzel a gondolattal: “hopp, ha most nem re-boot – oljuk a gazdaságot, ordas nagy balhé lesz, srácok!” Baromira csíptem, hogy a magyarországi médiafelületek közül mi voltunk az elsők, ahol egy komoly (ráadásul szegedi) koronavírus-kutató ki merte mondani, hogy legyőztük a járványt. Innentől kezdve jött az a rész, ahol már mocsok nagy élmény volt újságot írni: csupa pozitív, jövőbe mutató hír, egyre klasszabb hangulat és napról napra egyre combosabb olvasottság. A “mind meghalunk” világvége-hívő emberek elcsendesedtek, jött pár hét összenépi “de jó, hogy újraindult az élet” bódottá, majd (pár hete) megjelent egy új trend a közösségi médiában: a “nem is volt itt semmiféle járvány” kezdetű komment-cunami. Hetek óta megy az összenépi dühöngés, melynek fő mondanivalója, hogy igazából nem is volt koronavírus-járvány, csak kitalálták, hogy szívassák vele a jónépet, nomeg, hogy…

…felpörgessék vele a gyógyszeripar eladásait

…újraosszák a világgazdaság kártyáit

…a hatalmon lévő politikusok kommunikációs hasznot húzzanak belőle, mondván, ismét volt valami, amitől meg tudták védeni a népüket. Ezt a képzetet speciel erősíti, hogy a járvány hónapjaiban egy deka migránsozós hír nem volt a hazai közmédiában sem, viszont ellene vall, hogy nem mindenütt jött be a képlet: ahol tényleg rengeteg áldozatot követelt a járvány, ott bizony nem erősödtek a kormányon lévők, sőt…

Amíg március-április környékén azért köveztek meg, ha azt merted mondani, túl lett tolva a járványosdi, mostanában azért jár a dorgálás, ha azt mered mondani, hogy azért két hónapja mégiscsak járvány volt.

A kedvencem, hogy az az ismerősöm, aki március végén a totálisan kihalt Kárász utca közepén hőbörgött velem, hogy felelőtlen barom vagyok, amiért eljöttem otthonról (spec ő sem volt otthon, hiszen akkor nem tudott volna a sétálóutca közepén pattogni nekem), most kb minden nap oda kommentel a Szeged365.hu Facebook oldalán, a szokásos reggeli koronavírus-cikk alá, hogy “rémhírkeltők” meg hogy “nem is volt járvány.”

Ühüm.

Hogy mit gondolok a hirtelen pálfordulásról, úgy általában? Volt járvány. Szerintem lesz is. Igen, egy kicsit túl lett tolva (az elejétől fogva így éreztem), de lehet, hogy pont ezért úsztuk meg ilyen szerencsésen mi, magyarok és szegediek. Volt értelme sikítozni, majrézni, világvégét kiáltani? Nem. Van most értelme anyázni azokat, akik egy esetleges második hullám elleni védekezésen dolgoznak? Nincs.

EKÖZBEN A SZEGED365.HU SZERKESZTŐSÉGÉBEN

Ordas mód imádom azt csinálni, amit 3 hónapja csinálunk (ez a kollégáknál is így van és ez szerintem érződik a portálunk hangvételén is). Függetlenek vagyunk, nincs “gazdánk”, aki megmondaná, miről kell írnunk. Nem feladatunk beparáztatni az olvasóinkat és nem feladatunk elbagatellizálni sem az adott témát. Leírjuk a színtiszta igazságot, amilyen objektívan csak tudjuk, becsomagolva a saját szájízünk, stílusunk szerint, egy kicsit mindig pozitívabban, színesebben, vagányabban, mint a többiek (tudjátok, mi a nap 24 órájában vasalódeszkán hasalunk). Éppen ezért a járvány legneccesebb óráiban sem a “mindmeghalunk” fílinget toltuk, hanem megpróbáltuk pozitívan, egy “előbb-utóbb túl leszünk ezen” felfestve tálalni az aktuális járványhíreket.

Egyszerű a képlet mifelénk:

Ha sok a ferzőzött, akkor leírjuk, hogy sok a ferzőzött.

Ha kevés, akkor meg azt.

Ha véget ér ez az egész (remélem, hamarosan így lesz, csípném, ha nem lenne második hullám), akkor meg megírjuk, hogy végre vége ennek az egésznek és soha, de soha többet nem írunk róla. Én ezt várom a legjobban. Egy valamiben viszont biztos vagyok: a koronavírus nem egy kategória a gyíkemberekkel, a laposföld-elmélettel meg a chemtrail permetezéssel. Bár, miközben egy kerti nyugágyban írom a soraimat, épp elment egy “Ancsa” (AN-2 permetező repülő) a fejem felett. Remélem, a szúnyogokat írtották vele és nem bennünket… :)

Kitartást, ne öljétek egymást ökörségeken! A szíriuszi laposföldhívő gyíkemberekkel meg óvatosan, most láttam kimászni kettőt a gyanúsan bűzölgő hattyasi Holt-Tiszából, szerintem a sörömre bazíroznak a rohadékok.

Kisházi Sándor

főszerkesztő

Szeged365.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb