Szegedi Arcok

Szegedi Sikersztorik: a deszki földekről a hungarikumok sorába – az alföldi rózsa sikerének titka a kemény munkában rejlik

Egy 2020-ban Hungarikumnak jegyzett, színes, illatos növény, ami 50 éve, immár hét országot díszít: ez a deszki rózsa. Hogy mi a siker titka? Mitől lett a Napfény Városának határában termesztett virág Európa szerte ennyire különleges az elmúlt öt évtizedben? Hogyan került a francia kastélykertekbe, illetve az osztrák parkokba? Többek között erről is faggattuk az AGRIROSE, vezetőjét, Tóth Viktort, az alapító, Tóth Ferenc fiát. 

Tóth Viktor elmondása szerint az elmúlt időszakban az általuk elért siker a kemény munkában és a kitartásban rejlett. Úgy véli, egy vállalkozó nem szabad, hogy megijedjen a gazdasági és/vagy anyagi nehézségektől. A deszki rózsaültetvény eredményességét pedig mindig az időjárás határozza meg.

Elengedhetetlennek tartja a fejlődést és a folyamatos megújulást. Nem tagadja, hogy a sikernek igen is ára van, ám ennek az árnak a megfizetése édes gyümölcsöket eredményez. Esetükben ez az európai országokban viszontlátható, általuk termesztett rózsabokrokban bújik meg, amelyet 2020. tavaszán Magyarországon Szőregi Rózsa címszó alatt Hungarikummá jegyeztek.

Az AGRIROSE, amely fő tevékenysége a szántőföldi rózsatőtermesztés 1968-ban jött létre, Tóth Ferenc alapításával, aki a termesztést hobbi kertész szinten, kereset-kiegészítés céljából kezdte meg, mindössze 5000 rózsatő előállításával. Az akkori termelési volumenhez még elegendő volt a szőregi telkekhez tartozó, szokatlanul nagy, több ezer négyzetméteres kert. A vállalkozás ekkor még a 34 rózsatermelő összefogásával megalapított, Szőregi virág és Dísznövény ÁFÉSZ részeként működött, amely legfőbb tevékenysége a rózsatövekhez kapcsolódó marketing és logisztikai feladatok ellátása volt. (ÁFÉSZ: a rendszerváltás előtti Magyarországon elterjedt, elsősorban a vidéki boltokat üzemeltető szövetkezetek egységes neve, az Általános Fogyasztási és Értékesítési Szövetkezet rövidítése.)

Tóth Ferenc látván a szervezet sikeres működését, folyamatosan növelte termelési volumenét, amit aztán az ÁFÉSZ részre értékesített. Ám az 1980-as évek végére az ÁFÉSZ több francia és osztrák vevője is ragaszkodott hozzá, hogy az általa megrendelt tövek termesztésével a szervezet Tóth Ferencet bízza meg, az állomány és a minőség már akkor is kiemelkedő volt.

Több, mint egy évtizeddel később, 1992-ben Tóth Ferenc egyéni vállalkozóként önálló céget alapított, 1996-ban pedig lezárta az ÁFÉSZ-en keresztül történő értékesítést és megkezdte a külföldi piacra való szállítást. Német, osztrák, francia kertészeteket látott el és holland beszállítóval dolgozott. Időközben pedig  az alapító lánya és fia, Tóth Zita és Tóth Viktor is bekapcsolódott a vállalkozásba. Magyarország 2004-es uniós csatlakozását követően a rózsatőtermelőknek egyre több lehetőségük nyílt a fejlesztésre, minek keretein belül 2013-ban létrejött az AGRIROSE KFT.

Az 1968-as, kezdeti 5000 db rózsatövet, 2014-re 600.000 db-ra sikerült felemelni. Ma már pedig a kertészet nem csak Magyarországot, Franciaországot, Ausztriát és Svájcot, hanem immár Belgiumot, Csehországot és Lengyelországot is ellátja a közel 400 színben pompázó és illatozó növények sokaságával.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb