Közélet

Szegedi tudósok kutatják, hogy mit érzünk egy önvezető autóban

A Szegedi Tudományegyetem Önvezető Jármű Társadalomtudományi Kutatócsoportja EEG és szemmozgáskövetéses méréseket végez az önvezető autóban átélt pszichés folyamatok feltérképezésére. A kutatók azt vizsgálják, hogy az emberek milyen érzelmi reakciókat élnek át, miközben megtapasztalják az önvezető autóban történő utazást.

Világszerte több mint 150 város közúti forgalmában találkozhatunk önvezető járművekkel, sőt néhány település közúti forgalmában olyan autókkal is találkozhatunk, amelyek vezetőülésében nem ül senki. Az automata gépjárművek megjelenése gyökeresen fogja megváltoztatni a társadalom életét, így fontos feltérképezni, milyen reakciókat vált ki az utasokból.

„Életem meghatározó élménye volt, amikor az USA-ban önvezető autóban utaztam. Azt az érzést lehetetlen kérdőíven vagy egyéb megkérdezéses módszerekkel visszaadni, azt meg kell próbálni megmérni”. – emlékezett vissza Lukovics Miklós, az SZTE GTK kutatója.

SZEMKAMERÁVAL FIGYELIK A REAKCIÓKAT

Magyarországontöbb helyen zajlik az önvezető járművek technológiai fejlesztése, a térségben egyedülálló ZalaZone pályán pedig több projekt végez műszaki teszteléseket, méréseket. Szegeden 2020 tavaszától kezdve humán kutatások zajlanak.

Az SZTE GTK és az SZTE BTK Pszichológiai Intézetének Kognitív és Neuropszichológiai Tanszékének kutatói, valamint a Mindtech apps szoftverfejlesztő cég kutatói világszinten is ritkán alkalmazott mérési eljárásra vállalkoztak.A szegedi kutatók azonban – több hónapnyi előkészület és előzetes tesztelés után – úgy vizsgálják az önvezető autóban átélt élményt, hogy közben a kísérleti személyekre elektródákat és szemkamerát helyeznek. Ezután beültetik őket egy önvezető autóba, és a Szegedi Repülőtér lezárt kifutópályájának biztonságos környezetében rögzítik és kielemzik az utazás közben átélt biológiai reakciókat: hogyan élik meg, ha az autó saját magától elindul, lassít, fordul 

A szegedi reptéren július 22-23-án történő mérések azt vizsgálják, hogy az emberek milyen érzelmi reakciókat élnek át, miközben megtapasztalják az önvezető autóban történő utazást. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb