Blog

e(Mese) blog: Hogy utazunk idén haza?

Míg Magyarországon sokan attól tartanak, a nyári szabadtéri rendezvények, fesztiválok nem kapnak zöld utat és idén elmaradnak, külföldön élő magyar családok ezrei néznek szembe azzal az aggasztó lehetőséggel hogy esetleges (fél)éves távollét után sem láthatják szeretteiket idén nyáron. Biztosan mindenki hallott már róla, hogy „koronavírus-fertőzöttség szerint három kategóriába (vörös, sárga és zöld) sorolja a világ országait a magyar kormány. A sárga vagy vörös országból érkezőknek a határon egészségügyi vizsgálat lesz, ami, ha igazolja a fertőzésgyanút, karanténba kell vonulni.” A külföldön élő magyarok aggódnak, hogy az újonnan bevezetett korlátozó intézkedés miatt kútba esik az idei családegyesítés.

Mit is mond a rendelkezés pontosan?

(KATT IDE)

„Ha a magyar állampolgár esetében az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját nem állapítja meg, és a) az érintett magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, 14 napra hatósági házi karanténban, b) az érintett magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkezik, 14 napra a  járványügyi hatóság által kijelölt karanténban kerül elhelyezésre.”

És „hatósági házi karantént elrendelő határozat kiadására illetékes járványügyi hatóság engedélyezheti a hatósági házi karanténban elhelyezett számára, hogy 48 óra különbséggel, két alkalommal az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálaton – SARS-CoV-2 teszt – vegyen részt.
Amennyiben az első molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt – igazolja, hogy a hatósági házi karanténban elhelyezett személy szervezetében a SARS-CoV-2 koronavírus a vizsgálat időpontjában nem kimutatható, úgy a  hatósági házi karantént előíró rendelkezés alól a  hatósági házi karantént elrendelő határozat kiadására illetékes járványügyi hatóság felmentést ad.”

A rendelkezés értelmébenaugusztus 1-től, ha valaki sárga vagy vörös kategóriájú országból érkezik haza, a tesztelés költségét magának kell viselni, ha nem akar kéthetes karanténba menni.

„Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján azt mondta: a beutazási korlátozás célja nem a szabadság korlátozása, hanem az, hogy Magyarországon belül a nagyobb járvány elkerülésével lehessen fenntartani a szabadságot.
Gulyás szerint fontos szempont volt az is, hogy az Európai Unión belül a lehetőségek szerint fent lehessen tartani a mozgási és utazási szabadságot. Európából Bulgária, Portugália, Románia, Svédország, illetve az unión kívüli Egyesült Királyság, Szerbia és Norvégia kapott sárga jelzést. Piros jelzéssel szerepel a mostani listán Észak-Macedónia, Albánia, Montenegró, valamint Ukrajna és Fehéroroszország is.„

Sajnos óriási a káosz a fejekben a rendelkezéssel kapcsolatban. Nem csak azok fejében, akik haza akartak utazni Magyarországra, hanem azok fejében is, akik a rendelkezés betartásában vagy végrehajtásában valamilyen módon érintettek. Gondolok itt a rendőrségre, az ÁNTSZ-re, stb.
Az érdeklődő külföldi magyarok a hatóságoktól ugyanis egymástól eltérő, esetenként egymásnak teljesen ellentmondó információt kapnak a beutazási feltételekről.

Az már szinte biztosnak látszik, hogy az angol egészségügytől nem lehet olyan negatív eredményű covid tesztet kapni, amely a magyar hatóságok számára megfelel. A kapott információk alapján ugyanis nyomtatott formában, dátummal és személyes adatokkal ellátott tesztet kell bemutatni. Márpedig úgy tűnik, az angol hatóság e-mail vagy sms formájában adja ki a teszt eredményét. Ezt pedig hiába nyomtatja ki az egyszeri ember, a teszteredmény ugyanis pontos dátumot nem tartalmaz.
Marad tehát az az opció, hogy Magyarországon végeztessen el az ember 5 napon belül, 2 tesztet, melyek között 48 óra telt el. És persze negatív eredménnyel.


Itt jön képbe a következő megosztó információ. Egyesek azt állítják, augusztus 1-ig mindenki (akár rendelkezik magyar társadalombiztosítással, akár nem) ingyen elvégeztetheti Magyarországon a tesztet. Míg mások máshonnan azt az információt kapták, hogy tb alapon nem végeztető el a teszt annak, aki nem rendelkezik magyar társadalombiztosítással. Márpedig a külföldön élő magyarok a választott országukban fizetik a társadalombiztosítást, az uniós törvények értelmében, egyszerre 2 országban nem fizethető ez a járulék. Persze, magánúton a teszt elvégezhető, és igen, tudom, feltűnt, uniós törvényekről beszélek Nagy-Britannia esetében. Egyék meg a hülye angolok, amit főztek, meg azok is, akik ott laknak.


Nem jártam pontosan utána, megtették mások helyettem: állítólag egy SARS-CoV-2 teszt (a garatmintás fajta) Magyarországon körülbelül 30000 Ft-ba kerül fejenként. Egy háromtagú család esetében ez 180 ezer Ft, hiszen két negatív tesztre van szükség fejenként.

Mivel, mi, akik külföldön élünk, kiiratkoztunk a nemzeti együttműködés rendszeréből, mi több, sokak szemében egyenesen hazaárulók vagyunk, ezt meg is érdemeljük. (?)

Még szerencse, hogy a teszt elvégzéséhez engedélyt kaphat a család a karantén elhagyására, és az első negatív teszteredmény után (ami állítólag 2 nap), nem is kell oda visszatérni. Már csak az a nagyon egyszerű feladat maradt, hogy a tartózkodási helyhez közel tudjon ez ember a beutazás másnapján és pár napon belül ismét időpontot kapni a tesztre. Tiszta sor, nem értem, mit vinnyogtok.

Vannak persze egyedi elbírálás alá eső helyzetek: esküvő, keresztelő. Hallottam olyanról, aki angol párjával utazna Magyarországra házasságot kötni. Ő talán kérhet méltányosságot magának, ám az angol állampolgárságú párja közel sem biztos, hogy azonos feltételekkel mentesülne a karanténkötelezettség alól. Van, aki már megpróbált annak is utánajárni, hogy vajon csak a polgári szertartásra, vagy az utána következő lakodalomra, esetleges családi nyaralásra is kaphat mentességet. Fogalmazzunk úgy, hogy nem egyértelműek a válaszok.

Persze milyen a magyar? Furfangos és keresi a kiskapukat. Szóba jött, hogy sokan autóval utaznának és zöld besorolású országból érkeznének a határra. Velük mi lesz? Okos újságírók a nyomába eredtek a kérdésnek, s mivel a környező országok is szigorítanak, úgy tűnik, a karantén Damoklész kardja már Magyarország előtt is ott lebeghet az átutazók feje felett.

Persze, lehet mondani, hogy:
1. Nem kötelező utazni ilyen körülmények között. Az intézkedések a magyar lakosság védelmét szolgálják. De akkor miért nem sárga besorolású ország páldául Olaszország, ahol napi 200 fölött van az új esetek száma, vagy Horvátország, ahol második hullámot mutat az újonnan regisztrált betegek száma? A besorolás állítólag uniós irányelveket követ.
2. Lehet utazni később is, amikor már lazítják a szigorításokat. Mondjuk ősszel, amikor amúgy is második hullámmal riogattak? Amikor már elindul az oktatás és a gyereket nem lehet kivenni az iskolából? Vagy miért nem decemberben? Végül is, addigra pont egy éve nem láttuk a szeretteinket. De igen, tudom, kiiratkoztam a nemzeti együttmőködés rendszeréből, örülhetek, ha nem vet ki a táradalom magából.

Persze, lehet ez felesleges szájtépés, hiszen a rendeletet állítólag hetente felülbírálják. 2 hét múlva csak jót nevetünk majd az egészen, ugye?


Minél jobban nehezítik ezek az újonnani körülmények az életemet és korlátoznak a szabad mozgásban, annál inkább érzem, hogy felszabadulok a korábbi gátló szorongásaim alól. Végül is a korlátokat mi állítjuk fel magunkak, hogy nagyobb biztonságban érezzük magunkat. Így, hogy átkerülnek ezek a blokkoló tényezők kívülre, esküszöm, annál inkább felszabadulok belülről. Hiszen bármikor tehetek bármit, mindig mindennek úgyis következménye van, a nem-cselekedetnek is megvan a maga vonzata. Csak a saját reakciómat kell átalakítanom egy adott helyzetre.
Teher alatt nő a pálma, nem igaz?

Szalma Emese

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb