Mindenmás

Napi pakk, csütörtök: hidegfront és egy betyáros csütörtök reggel Szegeden, Rózsa Sándor szülinappal

El sem hisszük, de már kis-péntek van! Érkezzenek a csütörtök reggel legfontosabb hírei, megspékelve egy betyáros Rózsa Sándor születésnappal, egy “kis” szegediek vs szúnyogok háborúval és egy kiadós lehűléssel…

A MAI NÉVNAPOSOK

  • Valter,
  • Mária,
  • Kármen,
  • Euszták, Isten éltessen Benneteket!

MA SZÜLETETT

  • 207 éve született Rózsa Sándor alföldi betyárvezér, akinek nevéhez számtalan legendás és valódi rablás fűződik. Annyira erőteljesen köthető a Szeged környéki tanyavilághoz, hogy nem bírjuk ki, hogy hosszabban írjunk róla. Sándorunk negyven éven keresztül az Alföld legrettegettebb banditája volt. Pár esztendős korában apját lopásért felakasztották, ő először 1836-ban, 23 évesen került börtönbe, két tehén ellopásáért. A börtönből megszökött, futóbetyárnak állt, bandát szervezett, lóháton járta Szeged környékét. Életét főként az állatállomány dézsmálása, a tehetősebb gazdák kirablása, és a törvény őreivel folytatott állandó harc jellemezte. Hamar követőkre talált a társadalom peremére szorult férfiak körében, mintegy 150 fősre nőtt csapata. Csárdákban vagy házaknál laktak, a helyiek megfélemlítésével, vagy egy nő szerelmének eredményeként. 1845-re belefáradt az állandó számkivetettségbe, levélben arra kérte a királyt, hogy kegyelmével biztosítsa számára a becsületes élet lehetőségét, kérelmét azonban elutasították. Az 1848-49-es szabadságharc idején az Országos Honvédelmi Bizottmány vezetőjeként Kossuth elfogadta Rózsa jelentkezését, a honvédek oldalán belépett a háborúba, a déli szerbek ellen küzdött. Azonban nem váltak be, a betyárok fittyet hánytak az OHB utasításaira, ráadásul tovább fosztogatták a Délvidék polgárait. A szabadságharc bukása előtt körözést adtak ki ellene, de csak nagy sokára, komája árulása révén tudták elfogni. A kiegyezést követő, 1868-ban meghirdetett amnesztiáig raboskodott. Miután szabadlábra került, szinte azonnal visszatért régi életéhez. A Szeged és Budapest között közlekedő postavonatot sikertelen rablási kísérletében sok embere meghalt, ő maga is megsérült és nem sokkal később elfogták. Az ügyész halált kért, végül ismét börtönbe került, de már nem tudott megszökni. Szabóként, majd harisnyakötőként dolgozott, egészen 1878-ban bekövetkezett haláláig.
  • 78 éves Mészöly Kálmán, labdarúgó, edző, a magyar válogatott volt szövetségi kapitánya. 61-szeres válogatott labdarúgó, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjének büszke birtokosa.
  • 62 éves Michael Flatley ír származású amerikai táncos, koreográfus.

A HIDEGFRONT VISSZAVÁG

…és tényleg: újabb hidegfront töri meg a keddi és szerdai felmelegedést csütörtökön a Napfény Városában. Vége a jó világnak, több felé számolnunk kell záporral, zivatarral Csongrád-Csanád megyében. Több felé megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugatira forduló szél. Délután 22-31 fokra van kilátás Szegeden.

EGY SŰRŰ NAP SZEGEDEN

Szerdán sem unatkoztunk: kijött az iskolaőrökkel megspékelt szegedi iskolák listája, újabb menethez érkezett a szegediek vs szúnyogok harc és sajnos újabb fertőzöttet is regisztráltak a megyében.

Íme az előző 24 óra legfontosabb hírei:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb