Szegedi Arcok

Szabad szemmel látható üstököst kapott lencsevégre a szegedi asztrofotós a Napfény Városában

Szabad szemmel látható üstököst kapott lencsevégre a szegedi asztrofotós a Napfény Városában. Az üstökös néhány hete kerülte meg a Napot, amit a művész, Hődör Gábor sikeresen elkapott és vagányan meg is fotózott Szeged határában.

A kép a hajnali órákban készült, az elmúlt héten. Hődör Gábor azonban ezen a héten sem tétlenkedett. Az asztrofotós ezúttal az esti órákat vette górcső alá és várta a csodát, amelyet már csak néhány hétig láthatunk, ha szerencsénk van és, ha az éjszakai órákban az égre pillantunk.

Fotó: Hődör Gábor

A fotós szerint ugyanis ez a jelenség olyan ritka, hogy minden bizonnyal soha többé nem jelenik majd meg az égen.

Fotó: Hődör Gábor

„A Neowise üstökös mellett egy világító felhővel is találkoztam, ezt szintén a város szélén kaptam el. Magyarországon üstököst egyébként 1997-ben láttak utoljára. Ez a Hale-Bopp volt. Előtte 1986-ban pedig a Halley üstökös mutatta meg magát, ami az előrejelzések szerint várhatóan 2061-ben jelentkezik majd csak újra. Üstökösökkel egyébként csak akkor találkozhatunk és nézhetjük meg őket jobban, „közelebbről”, ha sikerül nekik Nap közelbe kerülni, ugyanis a Nap hője az, ami, ha eléri az üstököst, az fénycsóvát bocsát ki. Persze vannak esetek, amikor ez a hő olyan erős, hogy az üstökös szétesik tőle. Néhány hétig azonban még érdemes rálesni az égre, 22:00 óra után az asztroélmény érdekében. ” – ismertette Hődör Gábor.

Fotó: Hődör Gábor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb