Mindenmás

Légi úton folytatják a harcot a szúnyogok ellen a Napfény Városában

Légi úton folytatják a harcot a szúnyogok ellen a Napfény Városában! A kialakult országos szúnyoghelyzetre való tekintettel az országos tisztifőorvos engedélyezte a légi kémiai kezelést Szegeden is, ahol a gyérítést ezúttal a Katasztrófavédelem és a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. az időjárástól függően az alábbi napokon végzi: július 27-én a napnyugtát megelőző 1,5 órában légi irtással, a napnyugta utáni órákban pedig földi úton próbálják meg gyéríteni a vérszívókat.

A kijuttatott csekély mennyiségű készítmény kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

A szegedi lakosság részére javasolt intézkedések az alábbiak:

1. A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni.
2. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni.


3. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás, vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni.
4. A földi kémiai kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A csípőszúnyog gyérítés hatékonyságnövelése érdekében továbbá ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vizeket. A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák.

A gyérítés pótlása július 28-án és 29-én várható.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb