KözéletSzegedi Arcok

Dr. Letoha Tamás reagált az őt ért támadásokra: a vírus elleni harcot az egészségügyben kell megvívni!

“A koronavírus elleni harcot az egészségügyben és a laboratóriumokban kell megvívni, nem a médiában” – véli Dr. Letoha Tamás, “Év Példaképe” díjas szegedi kutatórvos a napokban őt ért támadások kapcsán. A jelenleg is a Covid-19 – et kutató szakembert a hétfőn este, a Szeged365.hu-n megjelent “A koronavírus nem akkora szörnyeteg, mint ahogy hisszük!” című interjú után Dr. Kemenesi Gábor közismert pécsi biológus kritizálta meg, álszakértőnek titulálva az elismert, 20 tudományos közleményt és 6 nemzetközi szabadalmat maga mögött tudó szegedit.

Dr. Kemenesi Gábor (a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusa, biológus, víruskutató) a hétfő esti interjúnkat követően kritizálta meg az Év Példaképe díjas szegedi koronavírus-kutató Dr. Letoha Tamást, álszakértőnek titulálva őt. Fotó: Index.hu.

A hétfő esti szókimondó, köntörfalazásoktól mentes, Dr. Letoha Tamással készített interjúnk a koronavírus lehetséges második hullámáról, ha lemaradtál volna róla:

Dr. Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar adjunktusa kedd este, a fenti interjúnkat követően állt bele a szegedi kutatóba, az azóta a Borsonline – t és a 444.hu – t is megjárt posztját itt tudod elolvasni.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3662210047141619&set=a.199047546791237&type=3&theater

Dr. Letoha Tamás egy péntek déli Facebook posztban reagált a támadásokra, amely első mondatában a pécsi virológusra és az egyik szegedi társára utal: “Hallom, hogy egy magát rendszeresen orvosprofesszornak előadó szegedi salátabiológus és egy, a koronavírusról alkotott véleményét az épp aktuális megrendelő igényeihez prostituáló fiatal szakember (honnan is indultál: enyhe, influenzaszerű?) a jelenlegi koronavírus elleni fejlesztéseket irányító gyógyszergyárakkal 2012 óta folyamatosan együttműködő cég PhD végzett orvosigazgatóját találták meg mocskolódásuk célpontjaként.” A szegedi kutató ezt követően felsorolja az őt eddig ért sérelmeket (szó szerint idézünk a szenvedélyes hangvételű posztból):

  • “Még az első gyógyszergyári projektünk bejelentésekor valaki névtelen, lejárató levelet írt Brüsszelbe.
  • Pár hónapra rá felmondták az akadémiai laborunk bérletét.
  • Mára áltudós gyógynövénykereskedő lettem. Mi lesz még itt? Prosperáló cégem miatt jövőre felkerülök a kuláklistára?”
“Mi lesz még itt? Jövőre felkerülök a kuláklistára?” – teszi fel a kérdést Dr. Letoha Tamás az őt ért támadások kapcsán. Fotó: HVG.hu.

A Facebook poszthoz a szegedi kutatóorvos egy, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által májusban Dr. Letoha cégének, a Pharmacoidea Kft-nek kiadott értesítőt is csatol, amelynek témája “Eljárás SARS-COV-2 koronavírus fertőzés gátlására” – adva választ arra, hogy Dr. Kemenesi álszakértőnek titulálta szegedi társát az interjúnkra reagálva.


Dr. Letoha Tamás péntek délután szólalt meg portálunknak, aki a tőle megszokott higgadtsággal annyit üzent az őt kritizálóknak: “…a koronavírus elleni harcot az egészségügyben és a laboratóriumokban kell megvívni, nem a médiában.” Szerinte tőle és csapatától a szegediek és az országban élők azt várják el, hogy “védekezzenek a járvány ellen”, nem azt, hogy más kutatóknak üzengessenek. A szegedi kutató Facebook oldalán érkezett kommentek arról tanúskodnak, rengetegen osztják Dr. Letoha utóbbi véleményét, hogy idézzünk azok közül:


“Sötétség után mindig fény jön. A tudás a kezedben van. Erős vagy, veled vagyunk…”


“Kedves Tamás! Nálad a Tudás, Tiéd a jövő, ezt sokan tudjuk, tudják és büszkék vagyunk Rád és Csapatodra. Szomorú hogy ilyen történik ebben a világban. Erős vagy és bátor, ezek ne okozzanak Neked rossz perceket.”


“Az üres szekér mindig hangos….. a munka mindig beérik.”


UPDATE: az ügyben nemrég megszólalt Dr. Kemenesi Gábor virológus is, a délutáni órákban érkezünk a vele készülő Szeged365 interjúval is.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb