Mindenmás

Napi pakk, szombat: kerüld el a Csillag teret és a rakpartot, pályán a focisták és a vízilabdások is, marad a fülledt időjárás

Lezárták és családi programokat tartanak a rakparton, öt hétig megközelíthetetlen lesz a Csillag tér, az uszodában megkezdődik a férfi vízilabda Magyar Kupa, a Jóbarátok Joey-ja pedig 53 éves ma. Egy szuper szombat nem kezdődhet máshogy, mint a Szeged365.hu napi pakkjával!

ŐK ÜNNEPLIK MA NÉVNAPJUKAT

Jakab, Kristóf, Jákob, Jakus, Timur – Nagyon boldog névnapot nektek!

EZEN A NAPON SZÜLETTEK

  • 130 éve megszületett Szilvay Kornél magyar tűzoltó tiszt, a szárazoltó eljárás feltalálója. Ennél az oltási típusnál az oltóanyag víz helyett por vagy hab, Szilvay magát az eljárást és az eljárásnál használt berendezéseket találta fel. 1957-ben halt meg.
  • 117 éve látta meg a napvilágot a szegedi kötődésű Vaszy Viktor zeneszerző, karmester, érdemes és kiváló művész.1945-től a Szegedi Nemzeti Színház karmestere, 1948-tól zeneigazgatója, 1955–1957-ben ismét a Zeneakadémia tanára, 1957–1969 között a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója, 1969–1975-ben újra zeneigazgatója volt. Kezdeményezésére szerveződött önálló városi intézménnyé 1969-ben a Szegedi Szimfonikus Zenekar, melynek 1975-ig igazgató karmestere volt. 1958-ban szegedi karvezetők megkeresése nyomán létrehozta a város oratóriumkórusát, a Szegedi Zenebarátok Kórusát, mely 1986 óta az alapító nevét felvéve Vaszy Viktor Kórus néven működik. A Szegedi Szabadtéri Játékok egyik megújítója és zenei irányítója.
  • Ma ünnepli 53. születésnapját Matt LeBlanc színész, a Jóbarátok sorozat Joey-ja. Bár apai ágról francia, angol, ír és holland származású és csak anyai ágról olasz, mégis főleg olasz származású karaktereket alakít. Amikor Matt 8 éves volt, motorversenyző akart lenni. Több versenyen is részt vett, majd végül feladta. Végzettsége szerint ács. Anyja biztatására kezdett el foglalkozni a színészettel. 1987-ben több olyan reklámban szerepelt, mint például a Levi’s 501, a Coca-Cola, vagy a Heinz ketchup. 1988-ban kezdett el színészetet tanulni. Egy éven belül főszerepet kapott a TV 101 című sorozatban és visszaköltözött Los Angelesbe. Feltűnt a Rém rendes család pár részében is. 1991-ben Alanis Morrisette Walk Away című klipjében Alanis barátját játszotta. 1994-ben beválogatták Jóbarátokba. Joey Tribbiani szerepét 12 éven keresztül játszotta: a Jóbarátok 10, és a Joey 2 évadában. Amikor Matt LeBlanc a szereplőválogatásra ment, mindössze 11 dollárja volt, az első fizetéséből először egy vacsorát vett. A Jóbarátok utolsó két évadában 1 millió dollárt kapott epizódonként.
  • Nem születésnap, de annál fontosabb évforduló: 149 éve szabadalmaztatta a koronavírus-járvány egyik hiánycikkét, a WC papírt az amerikai Seth Wheeler.
  • 37 éve megjelent a Metallica együttes első albuma, a Kill ’Em All, amit az első thrash metal albumnak tartanak. A zenekarból ekkorra már eltávolított, később a Megadeth-t megalapító Dave Mustaine négy dalban is közreműködött dalszerzőként.

LEZÁRTÁK A CSILLAGTERET ÉS A RAKPARTOT

Felújítás miatt szombattól öt hétig lezárják a Csillag teret. Az adott városrészen megújul az útburkolat, kiszélesítik az utat a Lugas utcán, valamint a Budapesti körúton, ahol buszsávot hoznak létre.

Péntek éjfélkor ismét lezárják a Huszár Mátyás rakpartot, a programokat ezúttal a Szent-Györgyi Albert Agóra, a Somogyi-könyvtár, a Kövér Béla Bábszínház és a Móra Ferenc Múzeum szervezi.

MARAD A FÜLLEDT MELEG

Marad a tikkadt meleg idő, záporokkal és zivatarokkal megfűszerezve. A hétvégén ismét több helyen részesülhetünk majd csapadékban, a hőmérséklet viszont továbbra is a 30 fokot súrolja majd.

VÉGRE SPORT: KEZDŐDIK A VÍZILABDA MAGYAR KUPA, AZ ÚJPESTTEL JÁTSZANAK A LABDARÚGÓK

Az OSC, a Debrecen és a Szentes érkezik Szegedre a vízilabda magyar kupa első fordulójában. Szabó Zoltán tanítványai 11:30-tól rögtön megyei rangadóval kezdenek a Szentes ellen, 17:30-tól pedig az OSC ellen szállnak vízbe. Vasárnap 10:00-tól a Debrecen ellen zárják az első fordulót a szegedi pólósok. Valamennyi mérkőzést ingyen lehet megtekinteni.

A focirajongóknak is lesz program szombaton: érkezik a 20-szoros magyar bajnok Újpest: Germán Tamásék 18:00 órától fogadják a fővárosi együttest, a szurkolás itt is díjmentes lesz.

NEHOGY LEMARADJ RÓLA

Kisebb csörte alakult ki dr. Letoha Tamás szegedi kutatóorvos és dr. Kemenesi Gábor pécsi víruskutató között a koronavírusról. Elértük mindkét szereplőt, döntsd el te, kinek van igaza!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb