Kikapcs

Szeged365 Cinema: Mindörökké rosszfiúk (filmajánló)

A 90-es évek közepén még javában az egekben volt az akciófilm műfajának kultusza, bár a folyamatosan egyre nagyobb, egyre látványosabb dramaturgiára építő keményvonalas hősök mellé (Rambo, Terminator, és úgy általában bármi, amit Stallone és Schwarzenegger a korszakban játszott) egyre inkább feljött már a Zsarufrász és a Halálos fegyver-család nem hivatalos gyermekeiként a buddy cop comedy vonala is.

Ebben a korszakban a rendőrpárossal apelláló, humoros elemekkel tarkított, de mégis akciódús sztori egyenlő volt a kasszasikerrel, nem véletlenül futottak be és számítanak a mai napig klasszikusnak az olyan opuszok, mint Az utolsó cserkész (1991.), a Die Hard 3 (1995.) és a Csúcsformában (1998.).

Ebbe a vonulatba illeszkedett bele, sőt vegytiszta darabja lett a Bad Boys-széria, amely 1995-ös megjelenése óta, azaz negyed évszázad alatt hivatkozási alappá vált, mégis mindössze három epizódot élt meg.

TOKÁSODNAK A ROSSZFIÚK?

Mike és Marcus, a Miami rendőrség páratlan párosának története több szempontból is unikális: az 1995-ös Michael Bay film nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Will Smith azzá a szupersztárrá válhasson, aki most is, Martin Lawrence pedig egyszerű komikus karakterét árnyalta tovább az akcióhőssel. Az eredmény akkor egy ízig-vérig jól kidolgozott, emlékezetes jelenetekben gazdag film volt, amit még a második rész is továbbvitt. Közel 17 év után porolták most le a franchise-t, és az biztos, hogy Michael Bay nélkül már nem az igazi a sztori.

Az eltelt időszak alatt kicsit megpocakosodtak a szereplők, és a kémia sem a régi már a két karakter között. Bár az akciófilmek renoméja megkopott, ilyen-olyan szubzsánerként él tovább, vagy önironikus kikacsintások áldozatává válik, nincs arról szó, hogy ne működhetne most sem az alapképlet. Az élvezetes, pörgős darabhoz csupán csak annyit kellene visszahozni, ami régen jól működött: az alapos forgatókönyvnek hála felejthetetlen egysorosokat és üresjáratoktól mentes, izgalmas történetet, na meg két csúcsformában lévő színészt, akiken látszik, hogy élvezik, amit éppen csinálnak. A Bad Boys 3 – Mindörökké rosszfiúk ezeknek a kritériumoknak finoman szólva sem felel meg teljes egészében, de azért tényleg baromira jó érzés újra látni ezt a két lökött figurát akció közben.

A Bad Boys – Mindörökké rosszfiúk minden nap 19:15-től van a Cinema City Szeged műsorán.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb