Szegedi Arcok

Több, mint 200 ezer forint egy albérletért Szegeden? Az ingatlanszakértő szerint erre is van példa

Ahogyan azt július 23-án részletesen megírtuk, szeptemberben közel 8000-en kezdik majd meg az új tanévet a Szegedi Tudományegyetemen. Mint az a ponthatárok kihirdetése után kiderült, a felvételt nyert hallgatók száma az idei évben 5906 fő, ám a pótfelvételi után ez a szám szinte biztos, hogy sokkal több lesz, mi pedig utána jártunk, hogy hogyan hat majd mindez a szegedi albérletpiacra. Ehhez Makra-Vizi Renáta, ingatlanszakértőt hívtuk segítségül.

A közvetítő elmondása szerint amíg a magyar hallgatók 80 ezer forint + rezsit képesek csak kifizetni egy adott albérletért, addig a külföldről érkezett hallgatóknál ez az érték a duplája mindennek havonta.  Vagyis, ez azt jelenti, hogy akadnak olyan diákok, akik 500-600 eurót adnak egy lakásért. Ez a mai árfolyamra tekintve nagyjából olyan 174 és 208 ezer forintot tesz ki, amihez még bőven hozzácsapódik a rezsi.  

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

Ez az érték a következő tanévben várhatóan nem emelkedik majd, ugyanis a Szegeden tanulók ettől többet továbbra sem szeretnének kifizetni. A tulajdonosok pedig a koronavírusra való tekintettel nem is nagyon tudnak, sőt a tapasztalatok szerint nem is akarnak és fognak emelni a birtokukban levő ingatlan bérbeadási árán. 2020-ban ugyanis sokkal fontosabb számukra a stabilitás, mint a haszonszerzés – állítja Makra-Vizi Renáta.

A legközkedveltebb környék továbbra is a TIK környéke és a belváros szíve, ezeken a területeken azonban még mindig több külföldi hallgató lakik. Ellenben a magyar ajkúakkal, akik a központtól kívül eső részeken is jól elvannak, méghozzá hosszú ideig. Az ingatlanszakértő szerint ugyanis kevés olyan tanuló van, aki évről-évre váltogatja helyét.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

Makra-Vizi Renáta emellett azt is kiemelte, hogy egyre népszerűbb, hogy egy albérletet csak egy valaki vesz ki, abban az esetben, ha többen tartanak igényt az adott fedélre, azok általában egy baráti társaságból tevődnek össze.

Az ingatlanközvetítő azt ajánlja a hamarosan Szegedre költözőknek, hogy a Facebook-on megtalálható csoportok mellett, mindenképp kérjenek tanácsot a hozzá hasonló területeken jártas szakértőktől. Véleménye szerint a legfontosabb ugyanis nem más, mint, hogy a friss, fiatal, tanulni vágyók a lehető legbiztonságosabb, számukra legszerethetőbb és legjobb környéken éljék le életük legmeghatározóbb éveit.

A ponthatárok kihirdetéséről és arról, hogy melyek Szegeden a legnépszerűbb szakok a múlt héten így írtunk:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb