Közélet

Szeged Vision: mégsem lesz világvége 2050-ben

Perspektívát váltott a Szeged Vision, ahogy írják, mostantól az érem másik oldalára, a szegediek előtt álló lehetőségekre fognak koncentrálni. A városvezetés által pár hete indított, a klímaváltozás elleni harcra sarkalló projekt eddig néhány poszt-apokaliptikus Mad Max fotóval riogatott, megspékelve Dr. Gál Tamás városklimatológus (SZTE Éghajlattani és tájföldrajzi tanszék) hétfői előadásával, most viszont a szép új jövőt vázolja fel.

EZT MUTATTÁK MEG EDDIG: SZEGED 2050, MINT A MAD MAX-BEN

Július 30-án jelentették be a Szeged Vision című, pályázati pénzből finanszírozott városi projektet, melynek célja, hogy szembesítse a klímaváltozás és a környezetszennyezés hatásaival a szegedieket. Első körben néhány ijesztő fotót adtak közre, szerintük ilyen lehet 2050-re Szeged, ha folytatódik a bolygó kizsákmányolása: sivatag, patakká változott Tisza és a szombat esti rakpart-dzsemborik utáni állapotokat idéző szeméthalom.

https://www.facebook.com/szegedvision/photos/a.107979557281258/302422664503612/?type=3&theater

POZITÍV JÖVŐKÉP: ILYEN IS LEHET SZEGED

Ahogy kedden délelőtt írták: perspektívát váltanak, mostantól az érem másik oldalára, a lehetőségekre fognak koncentrálni. “Most elképzeljük, hogy milyen jövő vár ránk, ha mindenki megteszi, amit tud a klímaváltozás elleni harcban. Az Aradi Vértanúk tere fontos közlekedési csomóponttá, a belváros kapujává válhat 2050-re, amiben a technológia is óriási segítséget nyújthat.”

Egy 360 fokos fotó, 2050-ből, Szegedről:

https://www.facebook.com/szegedvision/photos/a.107979557281258/307773003968578/?type=3&theater

Nekünk ez sokkal jobban tetszik, mint a Mad Max verzió:

TAVALY A HUSZÁR MÁTYÁS RAKPARTON PHOTOSHOP-OLT A VÁROS

Szeged városvezetése mindig is kreatív hajlamot mutatott a sci-fi témájú Photoshop-témák iránt, tavaly például (kis iróniával) űrkikötőt varázsoltak a Huszár Mátyás rakpartból. Az alábbi tervekre a Reök-palota előtti Magyar Ede téren lehetett szavazni 2019 őszén, mondván, a legnépszerűbbet majd (egyszer) megvalósítja a városvezetés. Reményeink szerint az első körben bemutatott, világvége hangulatú, sivatagos Szeged Vision tervek ugyanarra a sorsra jutnak, mint a tavalyi rakpart-rajzok: semmi sem lesz belőlük.

Nosztalgiaként jöjjenek a tavalyi, rakpartos tervek (a csíkos egyébként nem rossz):

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb