Közélet

A héten döntenek másodfokon Joób Márton letartóztatásáról

Információink szerint a héten döntenek másodfokon Joób Márton letartóztatásáról Kecskeméten. A bűnszervezetben elkövetett 250 milliós adócsalással gyanúsított szegedi képviselő letartóztatását múlt csütörtökön rendelte el a Kecskeméti Járásbíróság első fokon, ami ellen a gyanúsítottak fellebbeztek.

EZ TÖRTÉNT EDDIG A JOÓB – ÜGYBEN

2020. július 28., kedd: őrizetbe vették az ex-olimpikon kenus szegedi önkormányzati képviselőt és hét társát, akik a gyanú szerint öt éven keresztül, fiktív számlázással csaknem 250 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek. Az Átlátszó cikke szerint a 11 gyermekes Joób Mártont kora reggel, a családja szeme láttára bilincselték meg és vitték el. Mivel a szegedi bírók mindannyian elfogultságot jelentettek be, a Szegedi Ítélőtáblára küldték az ügy iratait, ahol a Kecskeméti Járásbíróságot jelölték ki eljáró bíróságnak.

https://szeged365.hu/2020/07/28/afa-csalas-gyanujaval-orizetbe-vette-a-nav-joob-martont-szeged-mszp-s-onkormanyzati-kepviselojet/

2020. július 30., csütörtök: a Kecskeméti Járásbíróság első fokon 30 napra letartóztatta Joób Mártont és társait. A megalapozott gyanú szerint a politikus szórólapterjesztéssel foglalkozó vállalkozása 2013 és 2017 között fiktív számlákat fogadott be olyan cégektől, amelyek gazdasági tevékenységet egyáltalán nem végeztek, csak számláztak. A számlázási lánc tetején álló cég a szórólap terjesztést négy megye területén folytatta, jellemzően be nem jelentett alkalmazottakkal. Az ügyészség közleménye szerint Joób Márton mellett őrizetbe vették a szórólap terjesztést koordináló területi vezetőket, valamint a fiktív számlázó cégeket biztosító személyeket is. A Kecskeméti Járásbíróság többek között azért döntött a letartóztatás mellett első fokon, mert a gyanú szerint a költségvetési csalást (egy gyanúsított kivételével) bűnszervezetben követték el.

Az ex-olimpikon kenus, szegedi képviselő akár 20 év börtönt is kaphat.

https://szeged365.hu/2020/07/30/a-kecskemeti-jarasbirosag-dont-joob-martonek-letartoztatasarol-akar-20-evet-is-kaphatnak/

2020. július 31., péntek: újabb fejlemények az ügyben, Joób Márton családi házát és cégét is zár alá vette a NAV – írja az Átlátszó.hu. Utánanéztünk egy kicsit, mit is jelent a zárolás a ház esetében: nem jelent kilakoltatást, az ingatlant tovább használhatja a politikus családja, viszont nem lehet eladni, elajándékozni vagy jelzálogot felvenni rá.

https://szeged365.hu/2020/07/31/joob-marton-hazat-es-ceget-is-zar-ala-vette-a-nav-csaladja-szeme-lattara-bilincseltek-meg/

AMI A HÉTEN VÁRHATÓ

Információink szerint a hét második felében dönt másodfokon a Kecskeméti Törvényszék a képviselő és társai letartóztatásáról. Ha helyben hagyják a járásbíróság múlt csütörtöki határozatát, marad Joób Mártonék 30 napos letartóztatása (melynek letöltését már megkezdték), ha viszont úgy határoznak, nem volt indokolt a letartóztatás, több féle döntés is születhet:

  • a képviselő és társai hazamehetnek,
  • háziőrizetbe kerülhetnek,
  • és lakhely elhagyási tilalmat is kaphatnak.

Amint megszületik a bírósági döntés, jövünk a fejleményekkel!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb