Hirdetés
Hirdetés
1.6 C
Szeged
2021, január 20., szerda

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Közélet BKK: leszállíthatják azokat az utasokat, akik nem viselnek maszkot vagy kendőt

BKK: leszállíthatják azokat az utasokat, akik nem viselnek maszkot vagy kendőt

Leszállíthatják a BBK járatairól azokat az utasokat, akik nem viselnek maszkot vagy kendőt, bár a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében meghozott intézkedések az elmúlt időszakban enyhültek, a vírus még mindig köztünk él, ezért fontos és nagy jelentőséggel bír a maszk viselése. Az SZKT egyenlőre nem tervez ilyen és ehhez hasonló intézkedéseket.

A KÖRNYEZŐ ORSZÁGOKBAN ISMÉT ROMLIK A HELYZET

A környező országokból ismét növekvő betegségszámokról érkeznek hírek, ezért hatalmas jelentősége van annak, hogy továbbra is betartsuk a meglévő szabályokat. Vagyis a közösségi közlekedési járatokon még mindig kötelező maszkkal, kendővel eltakarni az arcunkat.

Fotó: portfolio.hu

A JÁRVÁNY KÖZTÜNK VAN

Bár jelenleg hazánkban alacsony a fertőzésszám, azonban még korántsem múlt el a COVID-19 járványveszély. Ezért arcunkat továbbra is kötelező maszkkal – vagy annak hiányában kendővel, esetleg sállal – eltakarni. A maszk kizárólag akkor nyújt védelmet, ha helyesen hordjuk: nem az állunkon, a nyakunkon, vagy a fülünkön lógva, hanem úgy, hogy a lehető legjobban eltakarja a szájunkat és az orrunkat is, hiszen így akadályozza meg, hogy belélegezzük a vírust. Az előírás betartásával nemcsak magunkat védjük meg, de ugyanúgy az utastársainkat egészségét is óvjuk. Mivel a vírus akár két hétig is lappanghat, illetve a fertőzöttek jelentős része tünetmentesen esik át a fertőzésen, így valóban nagy jelentősége van annak, hogy a maszk felfogja a viselője által kilélegzett, esetleg kiköhögött, kiprüszkölt levegőt.

Fotó: Szabad Magyar Szó

A kötelező maszkviselésről szóló kormányzati és fővárosi rendelet továbbra is érvényben van, betartására a BKK minden rendelkezésre álló felületen felhívja a figyelmet: a közösségi közlekedési járművek külső és belső felületein, a járatok és a metróállomások hangos tájékoztatórendszerén keresztül, a közterületi FUTÁR-kijelzőkön futó üzenettel, valamint a közösségi médiában. Ennek ellenére a tapasztalatok szerint Budapesten az elmúlt hónapokban lazult a maszkviselési fegyelem. Míg a szabály bevezetésekor az utasok közel 100 százaléka betartotta az előírásokat, a BKK nem reprezentatív felmérése szerint jelenleg ez a szám 85 százalék körül, vagy egy kicsivel afölött mozog. A visszaesés egyik oka minden bizonnyal a nyári kánikula, ugyanakkor a melegben ugyanolyan hatalmas jelentősége van a maszkviselésnek, mint a kellemesebb időjárásban.

Fotó: BBK

A maszk használatát elsősorban az ellenőrök, illetve a metróbejáratoknál ellenőrzést végző utaskoordinátorok ellenőrzik, és ha szükséges, felhívják az utasok figyelmet a szabály betartására. Aki a kötelezettséget ezek után is figyelmen kívül hagyja, ezzel utastársai egészségét veszélyezteti, az utazási feltételek szerint akár ki is zárható a közösségi közlekedési szolgáltatásból. Fontos tudni, hogy maguknak az ellenőröknek is kötelező a maszkviselet, ezért a Budapesti Közlekedési Központ folyamatosan ellátja őket a munkájuk ellátásához szükséges védőeszközökkel. Amennyiben egy-egy kolléga bizonyíthatóan nem tartja be az egészségvédelmi előírásokat, azzal szemben a BKK munkajogi következményeket léptet életbe. Szintén fontos információ, hogy a járművezetőknek ugyan nem tiltott, de nem is kötelező a maszkviselet, mert legtöbbjük zárt vezetőfülkében ül, ami megfelelő fizikai védelmet nyújt a vírussal szemben. (Ha az utasok közé mennek, például egy buszvezető kinyitja a jármű kerekesszékes rámpáját, már neki is maszkot kell viselnie.)

Az SZKT kérdésünkre, miszerint ők is terveznek-e hasonló intézkedést bevezetni az utazási feltételek közé azt válaszolta: a szabály bevezetése a már meglévő utazási feltételek közé egyelőre városunkban nem indokolt.

Forrás: BBK

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Legfrissebb

- Hirdetés -