Szegedi Arcok

Pataki Ferenc: a színpad kiváló eszköz felhívni a figyelmet arra, hogy a gyermekekkel szemben elkövetett szexuális abúzus borzalmas cselekedet

Pataki Ferenc új szerepben! Szeged egyik legismertebb színművésze ezúttal Péterfy-Novák Éva 2019-ben megjelent, nagy sikerű regényének férfi főszerepét alakítja. Az Apád előtt ne vetkőzz című könyvből októberben születik színdarab. A pedofíliát boncolgató történetet Tasnádi István rendezi, aki a kétszereplős mű alakjait a Napfény Városában ismertté vált színészre, illetve Magyarország egyik legnépszerűbb énekesnőjére és színésznőjére, Péterfy Borira bízta. A kemény, igaz történeteken alapuló írás és az ebből születendő darab célja nem más, mint szégyenérzet nélkül beszélni a családon belüli erőszakról és a szexuális abúzusról.

PATAKI FERENC

Pataki Ferenc csaknem 20 évig volt a Szegedi Nemzeti Színház tagja. A Színművészeti Egyetem elvégzése után Korognai Károly hívására szerződött Szegedre, ahol elmondása szerint Székhelyi József igazgatása alatt vált magabiztos színésszé. Két éve családjával Budapesten él, ahol az Orlai Produkciós Iroda tagjaként jelenleg Péterfy-Novák Éva nagy sikerű regényének kétszereplős színpadi változatát próbálja Péterfy Borival. A Rádió 88 stationvoice-a a Szeged365.hu-nak legújabb felkérésével kapcsolatosan úgy fogalmazott: a rábízott szerep ritka színészi kihívás. Pataki Ferenc reméli: a színpadra vitt mű segít ráébreszteni a társadalmat arra, hogy a családon belüli erőszak gyakori és még mindig tabu téma. Exkluzív Szeged365.hu interjú a darab főszereplőjével:

https://soundcloud.com/365-szeged/javitott-hang

PÉTERFY-NOVÁK ÉVA

Péterfy-Novák Éva személyes traumájának feldolgozása miatt kezdett blogot írni, majd a bejegyzésekből 2014-ben Egyasszony címmel nagy sikerű memoár, később pedig monodráma is készült, amelyet Tenki Réka azóta is telt házzal és óriási sikerrel játszik. 2017-ben jelent meg A rózsaszín ruha című novelláskötete, amelyben szókimondóan, ugyanakkor humorral és empátiával ír a körülöttünk lévő világról, életünknek azon bántó részleteiről, amelyekről igyekszünk nem tudomást venni. A novelláskötetet egy a férjével, Péterfy Gergellyel közösen írt, kínai utazásukról szóló beszámoló, a A panda ölelése követte, majd ezután jelent meg a gyermekek iránt elkövetett, szexuális abúzusra irányuló története, ami az Apád előtt ne vetkőzz névre hallgat. Az ebből készült színdarabot – amelyet Tasnádi István rendezett – viszi színre Szeged egyik legismertebb arca, Pataki Ferenc és Magyarország egyik legismertebb énekesnője, Péterfy Bori. A látványért Antal-Fógel Adrienn, a plakátért Csáfordi László felel. Producer: Orlai Tibor. Exkluzív Szeged365.hu interjú az írónővel:

APÁD ELŐTT NE VETKŐZZ

Miskolc, 1920-as évek. A nyolcéves Károly és a négyéves Anna szüleit szinte egyszerre viszi el a spanyolnátha, a gyerekek pedig árvaházba kerülnek. Rideg és szeretet nélküli apácák gondoskodnak róluk, a fiúk között pedig farkastörvények uralkodnak: aki erősebb, az éjszaka leple alatt bármit megtehet a többiekkel. A testvérpárt néhány év múlva nevelőszülők veszik magukhoz, de vajon képesek-e elfelejteni mindazt, ami az árvaházban történt velük?

Hatvan évvel később, szintén Miskolcon az ötéves Eszter elhidegül imádott édesapjától, miután anyja figyelmezteti, hogy vigyázzon vele. A kislány csak nagyapjára, Tatusra számíthat, aki mindennél jobban szereti unokáját, s akiben Eszter mindenki másnál jobban bízik. “Azt kéri, ne mondjam el senkinek, hogy miről beszéltünk. Ez a mi titkunk. Amolyan női titok. És a nőknek össze kell tartaniuk, nem szabad elárulniuk egymást. Mert az olyan lenne, mintha a legjobb barátodat árulnád el, mondja anyu. Minden nőt úgy kell nézni, hogy a legjobb barátod. Mert a férfiak mások. Jobb, ha tudok ezekről a dolgokról, és ideje odafigyelni magamra. Gondolkodott a konyhában, hogy biztosan megértettem-e, amit mondott, de aztán arra jutott, hogy már elég nagylány vagyok ahhoz, hogy megértsem. Hogy apánk előtt nem vetkőzünk. Mert a férfiak rosszak.”

Fotó: Orlai Produkciós Iroda hivatalos Facebook oldala

Péterfy-Novák Éva új regényében megrázó kérdéseket tesz fel: mi lesz egy megnyomorított gyermekből? Hogyan válik szörnyeteggé egy felnőtt? És vajon meg lehet-e törni a generációkon átívelő családi mintákat? Az írónő ereje abban rejlik, hogy számára nincsenek tabuk.

AZ ELŐADÁS

A főszereplő és az írónő egyaránt azt reméli, hogy az október 15-én 19:00 órakor színrevitt előadás sokakat elgondolkodtat majd. Céljuk: hogy 2020-ban Magyarországon ne legyen szégyen beszélni a szexuális abúzusról, a bántalmazásról, az erőszakról, hogy minél kevesebben váljanak áldozattá, hogy kiszoruljon az áldozathibáztatás és, hogy minél több fiatal megtanulja azt, hogy egy adott kapcsolatba mi, mennyi és, hogyan fér bele szeretet címszó alatt. Az előadás az Óbudai Kulturális Központ, a FÜGE és az Orlai Produkciós Iroda együttműködésében jött létre. Részletekért pedig katt a képre:

PÉTERFY-NOVÁK ÉVA SZEGEDEN

Az írónőt hamarosan a Hungi látja vendégül, aki Szabados Ágival és Szentesi Évával látogat Szegedre.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb