Szegedi Arcok

Határátlépés 66 ezer forintos koronavírus-teszttel, amit nem is ellenőriznek? Olvasói beszámolónk következik

Koronavírus: országok, színek, intézkedések, megnehezedett határátlépések, újfent szétszakított családok, 66 ezer forint két tesztért, fokozott ellenőrzés. Vagy legalábbis elméletben az. Hogyan működik mindez a gyakorlatban? A Szeged365.hu vajdasági olvasója őszintén elmesélte.

Harmath Imre nemrégiben döntött úgy, hogy a Vajdaság helyett Magyarországon vállal munkát a jobb megélhetés reményében. Elsőkörben nem tervezett a határtól és a családjától túl messzire menni, később mégis a főváros mellett döntött. Jelenleg tehát Budapesten dolgozik, ahol elektromos autókhoz gyártanak akkumulátorokat. Mivel 12 órás műszakban alkalmazzák, három naponta haza jár. Vagyis: hazajárt. Egészen addig, amíg a koronavírus-járvány fel nem ütötte a fejét Magyarországon. Ezt követően ő is, mint sok más ingázó munkavállaló, tanuló és kétlaki életet élő vajdasági magyar az anyaországban ragadt.

Harmath Imre a Szeged365.hu-nak exkluzív interjúban mesélte el akkori és legfrissebb tapasztalatait a határátkeléssel, teszteléssel, okmányellenőrzéssel kapcsolatosan.

Hogyan érintett a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében bevezetett intézkedés tavasszal?

Természetesen én is, mint sokan mások az anyaországban ragadtam. Aztán május végén amikor megkezdődött a hátárátkelésre vonatkozó intézkedések enyhítése, akkor az ORFK-tól méltányossági engedélyben részesültem, amivel karanténkötelezettség nélkül hosszú idő után újra haza tudtam menni és néhány nap múlva aztán vissza is tudtam jönni Budapestre dolgozni. A tervezett éves szabadságom viszont július végétől volt esedékes ekkor azonban újabb szigorítások jöttek.

Ezek mit vontak maga után a te életedben?

Sajnos a július végére bejelentett szabadságot már nem lehetett visszamondani, ezért úgy döntöttem, hogy hazamegyek és, ha már a pihenés vége felé járok, majd megcsináltatom a kért két Covid tesztet, hogy vissza tudjak jönni az anyaországba karanténkötelezettség nélkül. Így is történt. A teszteket Szegeden készítettem el mivel Újvidéken és Belgrádban majdnem lehetetlen időpontot kapni, arról nem is beszélve, hogy ugyanannyiba került volna számomra mindez, mint Szegeden mert ugyebár kétszer le kellett volna utazni miatta a szerb fővárosba. Sőt, az eredményeket aztán még fordíttatni is kell volna, hogy a magyar határátkelőn dolgozó rendőrök megértsék azt, hogy mi is van ráírva. Így aztán a Napfény Városa mellett döntöttem. És mivel a szerb állampolgárok az újonnan bevezetett szigorítás ellenére a magyar határtól számítva 30 kilométeres körzetben egy 24 órát eltölthetnek az anyaországban, bőven belefértem az időbe is. És még anyagilag is viszonylag jobban jöttem ki, mivel Szeged közelebb van Magyarkanizsához, mint a már említett, két központi város. És mint az köztudott, a két teszt közül az egyik nem lehet idősebb 5 napnál, ezért az eredmények kipostázása után szinte azonnal indultam is vissza Szerbiából Budapestre.

De mivel csak és kizárólag a központi határátkelőn lehet belépni negatív koronavírus teszttel az országba, ahol egyébként mindig óriási a várakozási idő, hivatalosan kicsúsztam az öt napból a sorban állás miatt. Ezt követően minden okmányomat odaadtam az éppen szolgálatban lévő rendőrnek és reménykedtem, hogy nem lesz baj. Ő pedig nem is tudta mire vélni, hogy mi az a sok papír. Jeleztem felé, hogy nem csupán 30 km-es körzetben kívánok az elkövetkezendő napokban tartózkodni, ezért csináltattam is két tesztet. A rendőr ezt követően le ellenőrizte azokat, majd elengedett. Mindenféle kérdés és utasítás nélkül haladhattam tovább Budapest felé. Gyakorlatilag számba sem vették, hogy minden szabályt betartva keltem át a határon. Erről pedig akár azt is feltételezhetjük, hogy ha esetleg nem szólok, akkor tesztek és mindenféle aggodalom nélkül ugyanígy átkelhettem volna lázmérés és okmányellenőrzés nélkül a magyar határon. (lázat így sem mértek, annak ellenére, hogy sárga színnel jelölt országból jöttem) Ezek után azt hiszem jogosan merül fel bennem a kérdés, hogy miért is dobtam ki 66.000 forintot a két tesztre?!

Szerinted mi lenne a legjobb megoldás a hozzád hasonló helyzetben levőknek?

Sokkal könnyebb lenne, ha alkalmaznák a rendeletet miszerint lehetnek zöld zónák egy adott sárga országon belül is és akkor szabadabban mozoghatnánk azok is, akik egyébként tényleg betartják a szabályokat. Pláne úgy, hogy fontos a számukra a két ország közti ingázás.

Mit gondolsz, mikor tudsz majd újra hazamenni a Vajdaságba a családodhoz?

Hazatudnék menni most is, de az alsó hangon 100 ezer forintomba kerülne. Így aztán a következő megoldást alkalmazzuk: a szabadnapjaimon Budapestről Szegedre utazom, a feleségem és a gyerekeim pedig Magyarkanizsáról jönnek át a Napfény Városába, ahol egy néhány óra erejéig együtt tudunk lenni. Egyelőre most ez az egyetlen anyagilag és egészségügyileg is szabályosan járható út.

A sakk-matt helyzet minden bizonnyal nem egyedül Imrét érinti…

A tisztán látás érdekében megkerestük a Csongrád-Csanád Megyei Rendőrkapitányságot is, amint megjön tőlük válasz, változtatás nélkül közöljük majd.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb