Mindenmás

Napi pakk, szombat: marad a meleg, mesebalettel zárul a Szabadtéri, 125 éve született az igazi Angol beteg

Hidegfront közeledik, de ma még igazi nyári nap lesz, 125 éve látta meg a napvilágot a magyar felfedező, akiről Az angol beteget mintázták, lezárul a rendhagyó Szabadtéri évad. A szombati reggeli mellé bekészítettük a legfontosabb infókat.

MAI NÉVNAPOSOK

Menyhért, Mirjam, Agaton, Alfonz, Arnold, Marietta, Timót, Zakeus, Zombor

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 158 éve jött világra Claude Debussy francia impresszionista zeneszerző, zongoraművész és karmester.
  • 125 éve született Almásy László Ede, autóversenyző, pilóta, Afrika-kutató, felfedező, ” Az angol beteg”. Felfedezte a Zarzura oázist, feltárta a Líbiai-sivatag addig ismeretlen fenn­sík­ját, a Gilf Kebirt. A történelem előtti korból szár­ma­zó sziklafestményeket talált az Uvainat-hegység bar­langjaiban. 1935-ben egy olyan Nílus-szigeti törzsről tudósított, mely azzal a hittel tartotta magát magyarnak, hogy őseiket XVI. században Szulejmán szultán telepítette oda az osztrákok országából. 1929-ben Egyiptomban repülő­is­ko­lát létesített, 1932-ben megalapította az Al-Maza repülőteret. 1949-ben egy vitorlázó re­pülőgépnek Párizsból Kairóba való vontatásával harmadmagával távolsági vi­lág­rekordot állított fel. A kilencszeres Oscar-díjas “Az angol beteg” című filmben róla mintázták a sivatagkutató főhőst. Nevét a térképen a sivatag belsejében álló hegy, a Dzsebel Almásy őrzi.
  • Ma lenne kereken 100 éves Ray Bradbury, amerikai író, költő, a Fahrenheit 451 és a Marsbéli krónikák megalkotója, akinek művei nagy hatást gyakoroltak a sci-fi műfajra.
  • 88 éve megkezdte adását a BBC (British Broadcasting Corporation), az első tv-csatorna Angliában.
  • 50. születésnapját ünnepli Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó.
  • 24 éve a floridai Orlando Hard-Rock Caféja 17 ezer dollárt fizetett Jimi Hendrix egy kézzel írt dalvázlatáért. Egy londoni aukción került kalapács alá a kézirat. A szám címe Ain’t No Telling volt, és az Axis Bold As Love albumon szerepelt.

MA MÉG KÁNIKULA

Vasárnap hidegfront jön, de addig is élvezd ki a nyarat, amíg lehet! Szombaton az ország nagy részén marad a ragyogóan napos idő. A csúcshőmérséklet 30 és 35 fok között alakul. Csapadékkal az előrejelzés szerint az Alföldön nem kell számolnunk.

TARTSD MAGADNÁL A MASZKOT, HA UTAZOL

Ma még megúszod, de hétfőtől már baj lesz belőle: a nagyobb autóbusz-állomásokon ellenőrzi fogja a rendőrség a közegészségügyi előírások – például a maszkviselési kötelezettség – betartását.

A HÓFEHÉRKE ÉS A HÉT TÖRPÉVEL ZÁRUL A SZEGEDI SZABADTÉRI

A Hófehérke és a hét törpe mesebalett már az egész világon, Európától a Távol-Keleten át Ausztráliáig hatalmas sikert aratott, 2012-ben pedig a hongkongi művészeti fesztivál nyitódarabja volt. Az ausztrál kritikusok egyenesen Andrew Lloyd Webber munkáihoz hasonlították a darabot. A Magyar Állami Operaház legsikeresebb produkcióját a Grimm testvérek meséje alapján a librettót is készítő ifj. Harangozó Gyula rendezte és koreografálta, zenéjét Kocsák Tibor szerezte.

ISMÉT JÁTSZANAK A KÉZISEK

Pénteken már legyűrték Bánhidiék a Nexét, ma ismét összecsapnak velük: 16 órától jön a következő edzőmeccs, amit a csapat YouTube csatornája élőben közvetít majd.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb