Mindenmás

Kedvezőbbek az árak, nagyobb a kínálat a hazai albérletpiacon – így Szegeden is

A fővárosi piacon 20-30 százalékkal több ingatlant kínálnak hosszú távú albérletre, mint egy évvel ezelőtt, ráadásul 15-30 százalékkal kedvezőbb áron – közölte az MTI-vel a Duna House csütörtökön. Az ingatlanközvetítő vállalat tapasztalatai alapján vidéken – így Szegeden is – hasonló a helyzet.

Az elemzés szerint a fővárosi albérletpiac alakulását leginkább a külföldi diákok és munkavállalók, illetve a belföldi diákok kereslete határozza meg: az előbbi két csoport például a bérlők mintegy 80 százalékát tette ki az elmúlt években, azonban az idén szinte teljesen eltűntek a bérlők közül.

Az adatok szerint a vidéki egyetemi nagyvárosokban is érződik a külföldi diákok csökkenő érdeklődése, itt azonban a turizmus okozta kiesés nem olyan jelentős, mint a fővárosban. Debrecen, Szeged és Pécs érezheti meg leginkább az egyelőre elmaradó külföldi érdeklődést, ezeken a településeken 90 és 130 ezer forintos havi lakbérért lehet már találni megfelelő minőségű, jó elhelyezkedésű lakást. Jellemzően tavaly ilyenkor sokkal ritkább volt a 100 ezer forint alatti albérlet. Ezeken a településeken azonban a nemzetközi ösztöndíjak újra indulásával gyorsabban visszarendeződhet a piac.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb