Kikapcs

Vasárnap tartják a Szobori búcsút Ópusztaszeren

Szeptember 6-án, vasárnap felidézik az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a régi Szobori búcsúk hangulatát: a környékbeliek fogatokon, kordékon, lovaskocsikon érkeznek az eseményre, és a rendezvény keretén belül átadják majd a Szer Üzenete-díjat.

Az ünnep az Emlékpark történetéhez szorosan kapcsolódik: több mint 100 évvel ezelőtt jöttek itt össze először, hogy megemlékezzenek Árpádról, a honszerző vezérről. Az összejövetelekhez mindig kapcsolódott szentmise is, ezért a környékbeliek “szobori búcsú” néven kezdték emlegetni a Kisboldogasszony ünnepnapján tartott megemlékezéseket.

A szobor Árpádot, a búcsú – katolikus ünnepként – a keresztény múltat jelenti. A Szobori búcsú eredeti üzenetével 2007-ben, Árpád halálának 1100. évfordulóján éledt újjá. Ebben az évben „Szer Üzenete” néven az Emlékpark díjat alapított, amit idén is átadnak a monostor romjai között bemutatott püspöki szentmisén. A díjat minden évben olyan személy kaphatja, aki életével, munkájával Szer üzenetét – hit, megmaradás, hűség, hazaszeretet – juttatja el embertársaihoz.

Forrás és fotó: Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb