Közélet

Már 110 ezer hallgató vehette át diplomáját nyelvvizsga nélkül

Elérte a 110 ezret azoknak a diplomáknak a száma, melyeket kiállítottak a felsőoktatási intézmények a nyelvvizsgákkal kapcsolatos engedményeknek köszönhetően – jelentette be Shanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára a Facebookon.

Azért döntöttek tavasszal a korábban előírt követelmények időszakos eltörlése mellett, mert a koronavírus-járvány idején nemcsak az emberek egészségének és életének védelme a fontos, hanem a gazdaság, a magyar emberek megélhetésének biztosítása is.

Április elején a gazdaságvédelmi akcióterv egyik első intézkedése volt, hogy azok, akik 2020. augusztus 31-ig záróvizsgát tettek, nyelvvizsga nélkül is megkaphatták a diplomájukat.

Fotó: mediacsoport.com

A változtatásnak köszönhetően az érintett fiatalok jobb munkaerőpiaci helyzetbe kerültek, hiszen olyan állásokat is megpályázhattak, amelyeket a diplomájuk kézhezvétele előtt nem. A munkáltatók pedig így is biztosak lehetnek abban, hogy megfelelő szaktudással rendelkeznek a jelentkezők, hiszen a záróvizsgát letették, bizonyították, hogy elsajátították a szükséges ismereteket – mutatott rá az államtitkár.

A rendelkezés a doktori képzések kivételével minden képzési formára, a korábbi főiskolai és egyetemi képzésekre, az alap- és mesterképzésekre, osztatlan képzésekre és a felsőoktatási szakképzésekre is vonatkozik, a finanszírozási formától függetlenül. A lehetőséggel azok is élhetnek, akiknek akár több nyelvvizsgát, felsőfokú vagy szakmai nyelvvizsgát kellett volna tenniük a diplomaszerzéshez.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb