Mindenmás

A Facebook végét is jelentheti egy ír bírósági döntés

Írország legfelsőbb bíróságán eljárás indult, hogy a Facebook ne kezelhesse amerikai szerverein az európai felhasználók személyes adatait – számolt be róla az index. Az ügy lényege, hogy az Egyesült Államok tagállamaiban nem olyan szigorúak az adatvédelmi szabályok, mint Európában, ezért indokolt lenne az EU-n belül tartani az adatokat a bíróság szerint.

Az óceánon átnyúló adatkezelést jelenleg egy Privacy Shield nevű megegyezés teszi lehetővé, viszont a beadvány szerint az uniós polgárok adatai nem élveznek megfelelő védelmet az óceánon túl. Másrészről a Facebook lényege éppen az, hogy földrajzi korlátok nélkül elérhetik rajta egymást az emberek. Ha a bíróság akarata érvényesül, az EU-s felhasználókat elválaszthatja az összes többi profiltól.

A Facebook ahogy várni lehetett, fellebbezést nyújtott be a döntés ellen, hogy közösen dolgozzanak ki egy minden fél számára elfogadható adatvédelmi megoldást az európai jogalkotókkal és az adatvédelmi szervekkel. Az index.hu szerint ha a vállalat nem kapna engedélyt az adatcserére Európa és az Egyesült Államok között, leállhatna az egész közösségi oldal.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb