Mindenmás

Napi pakk, szerda: még élvezd ki a nyarat, ma van Szent-Györgyi Albert születésnapja

A C-vitamin feltalálója, a szegedi paprikából a C-vitamint kimutató, Nobel-díjas kutató, Szent-Györgyi Albert születésnapja van ma, de rajta kívül emlékezzünk a legendás Columbo hadnagyra is. Még mindig velünk marad a nyár, kavard meg a kávét, és nézd meg, mi minden vár rád szerdán.

MAI NÉVNAPOSOK

Edit, Cecília, Ciprián, Cipriána, Edda, Eugénia, Jozafát, Lúcia, Ludmilla – Boldog névnapot kíván a Szeged365!
EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 127 éve született Szent-Györgyi Albert, Nobel-díjas orvos és kutató, a C-vitamin felfedezője. Budapesten született. Szent-Györgyi Albert 1917-ben szerzett Budapesten orvosi oklevelet, majd Európa több városában tanult biológiát, élettant, gyógyszertant, illetve fizikát és kémiát. Az 1920-as évek végén ismeretlen anyagot fedezett fel a mellékvesében, amelyet hexuronsavnak nevezett el. Miután második doktorátusát megszerezte Cambridge-ben, 1931-től újra Magyarországon dolgozott, és a szegedi tudományegyetemen növényekből próbálta kivonni a korábban felfedezett anyagot.

    Végül a paradicsompaprikával folytatott kísérletei során azonosította a hexuronsavat a C-vitaminnal, és segítségével a paprikából kiinduló C-vitamin gyártásának módszerét is kidolgozták Szegeden. A témakörben folytatott kutatásaiért 1937-ben kapott élettani-orvosi Nobel-díjat. 1947-től kezdve az Egyesült Államokban élt, és főként az izomműködés, a rosszindulatú daganatok, valamint a sejtszintű szabályozás területén folytatott kutatásokat. Több amerikai egyetemnek volt igazgatója vagy professzora, a Szegedi Orvostudományi Egyetem 1987-ben vette fel a nevét.
  • Ugyancsak 127 éve látta meg a napvilágot Korda Sándor magyar származású brit filmrendező. A világban Sir Alexander Korda néven ismerik. 141 filmnek volt a producere, illetve rendezője, egyik legismertebb alkotása A bagdadi tolvaj. A brit filmipar egyik meghatározó alakja és a London Films brit filmstúdió alapítója.
  • 112 éve William Crapo Durant megalapította a General Motorst, a világ egyik legnagyobb autógyártó cégcsoportját, a Buick, Cadillac, Chevrolet, Daewoo, GMC autómárkák gyártója.
  • 109 éve született Benedek Tibor színész, konferanszié, a Kétszer kettő néha öt és a Dollárpapa szereplője, Benedek Tibor vízilabdázó nagyapja.
  • 108 éve jött világra Sárosi György labdarúgó, a magyar sport kiemelkedő egyénisége, a Juventusszal olasz bajnoki címet nyerő edző. Annak a labdarúgó nemzedéknek a soraiba tartozott, amely az 1930-as, 40-es években talán a leghosszabban tartó dicsőséget szerezte Magyarországnak. Sárosi doktort, a népszerű “Gyurkát” egész magyarországi sporttevékenysége a Ferencvároshoz fűzte. Klubcsapatával öt bajnokságot nyert, és tagja volt a Fradi 100 százalékos bajnokcsapatának. 1931-ben volt először válogatott, és 1943-ig 61 mérkőzésen 42 gólt szerzett. Tagja volt az 1934-es és az 1938-as világbajnokságon részt vett, s ez utóbbin ezüstérmet nyert magyar csapatnak. Sok emlékezetes Közép-európai Kupa mérkőzés hőse is volt. 1948-ban Olaszországba távozott, és ott is fejezte be labdarúgó pályafutását, majd edzőként dolgozott. Legnagyobb sikerét az 1951-52-es idényben érte el, amikor a Juventusszal bajnokságot nyert.
  • 93 éve született Columbo felügyelő, azaz Peter Falk, Emmy és Golden Globe-díjas amerikai színész. Lehetséges, de nem bizonyított, hogy Falk Miksa leszármazottja. Tizenkét évesen lépett először színpadra, de eleinte úgy nézett ki, hogy hivatalnok vagy CIA ügynök lesz belőle, de dolgozott szakácsként is. 1958-tól filmezett és ugyanebben az időben megkezdődött televíziós karrierje is, 1970-77 között ő volt a Columbo sorozat főszereplője.
  • 68. születésnapját ünnepli Mickey Rourke amerikai színész, az Angyalszív és A pankrátor főszereplője.
  • 66 éves lett Hegedűs Endre, hódmezővásárhelyi Kossuth-díjas zongoraművész és zenepedagógus.
  • Betöltötte 64. életévét David Copperfield bűvész, illuzionista.

MÉG KI LEHET ÉLVEZNI A NYARAT

Szerdán a napsütés lesz túlsúlyban Szegeden és környékén. Hajnalban 10-17, délután 28-32 fokot mérhetünk. A légmozgás szinte mindenütt mérsékelt marad.

ISZONYAT JÓ BALLONOS KÉPEKET LŐTTETEK

Egész héten hőlégballonok szállnak szeged felett, mert szeptember 18-ig zajlik a 4. Közép-Európa Kupa. A látványosságról remek fotókat küldtetek nekünk, mutatjuk is a legjobbakat.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb