Szegedi Arcok

Egy lépés előre, egy lépés hátra: szemetet már alig hagytak el a Gergő Ligetben, a padoktól viszont lehet végleg búcsúzunk

Egyik szemünk sír, a másik már majdnem nevet, ha a Gergő Liget helyzetére gondolunk. A hétvégén újabb szemétszedési akciót szerveztek a helyszínre, amiről Farkas András úgy nyilatkozott a Szeged365.hu-nak, hogy evolúciós előrelépést sikerült elérni, hiszen a korábbi siralmas tapasztalatokkal szemben most “csak” pár zsák összeszedett szemetet találtak a Ligetben, rossz hír azonban, hogy a megrongált padokat elszállítják felújítani, és előfordulhat, vissza sem hozzák azokat eredeti helyükre.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

A Gergő Ligetet övező nagy nyilvánosságnak és figyelemnek köszönhetően az eddigiekkel szemben pozitív kép fogadta azt a körülbelül húsz önkéntest, akik a hétvégén részt vettek a szemétszedési akcióban. Farkas András elmondta, pár zsák szemetet találtak, ami előrehaladás, hogy nem volt szétdobálva, azonban az igazi segítség az lett volna, ha nem csak bezsákolják a hulladékot, hanem el is szállítják azt a megfelelő helyre.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

Kezdetnek azonban ez már elég nagy eredmény. Az azonban elkeserítő, hogy a Gergő Liget kihelyezett padjait alig egy év alatt sikerült tönkretenni: most az összefirkált, graffitizett, megkarcolt, néhol a tűz martalékává lett padokat elszállítják felújítani, azonban látva eddigi mostoha sorsukat Farkas András elmondta, nem biztos, hogy visszahelyezik őket a Gergő Ligetbe. Ez az adományozók döntésén fog múlni.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

A padok rendbetétele ugyanis borsos költségekkel jár: 200 ezer forintot ér egy-egy pad, de ki kell fizetni az elszállítás díját, a csiszolás, újrafestés költségeit, a felgyújtott padok hiányzó, vagy megfeketedett részeit ki kell cserélni, egyszóval át kell alaposan gondolni, hogy mindezt megéri -e annak tudatában, hogy aztán a ligetbe visszahelyezve újra a vandalizmus áldozatává váljanak.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

Az alábbiakban hallgasd meg Farkas Andrással készített interjúnkat, aki mesél a hétvégi szemétszedésről, és arról is, legközelebb hol tudnak segíteni azok, akik a szívükön viselik a Gergő Liget sorsát.

Török Kornél fotóriporter kollégánk képei jól tükrözik a Gergő Liget mai állapotát, tekintsd meg fotóit:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb